Cześć.
No i nastał czas na zmianę systemu na jeden słuszny.
Będę kompletować wszystko od początku ale stricte pod kątem fotografii klubowej i reporterki którą uskuteczniam.
Przesiadam się z systemu P i będzie to przesiadka małymi kroczkami rozciągnięta w czasie kilku miesięcy gdyż sprzęt musi ciągle na siebie pracować.
Ze stajni Canona posiadam tylko analoga 50e więc więc szkła będę musiał nabyć że tak powiem od zera, natomiast jeszcze rozważam czy system C jest aby odpowiedni do fotografii klubowej i reporterki.
Dodam iż w Polsce są to naprawdę ciężkie warunki pracy gdyż żaden z klubów nie zatrudnia akustyka a tym bardziej speca estradowego i oświetlenie w naszych klubach jest na PAŁE ustawione i nieprzewidywalne jak wzrost ceny paliw.
Od sprzętu oczekuję pewnego AF który nie będzie mielić po 5 razy zanim trafi a właściwie nie trafi w to co chce jak ma to miejsce w moim obecnym systemie z którym nauczyłem się już pracować ale najwyższy czas już na progres.
Przeważnie wykorzystuję centralny punkt AF więc miło by było gdyby był rozszerzalny.
W przypadku fotografii klubowej zawsze korzystam z lampy więc wspomaganie AF będzie z lampki,jednocześnie interesuje mnie jak sobie radzi AF bez wspomagania bo w reportażu często pracuję przy świetle zastanym,wiem że można włączyć w lampie tylko wspomaganie ale zakładając że pracuję z dwiema puszkami gdzie jedna jest na szeroko+lampa a druga wąska stałka ze światłem poniżej 2.
Pierwsze body kupię w tym miesiącu i będzie to mój backup który pracować będzie z szerokim kątem i lampką przy iso max1000
I tu wymagam tak jak pisałem pewnego AF plus przyzwoitego iso plus znakomitej współpracy z lampką najlepiej systemową lub inna z funkcjami błysku na 2 kurtynkę, błysku wypełniającego oraz sterowania innymi lampami bo w przyszłości będzie i 2 lampka.
Jako backup biore pod uwagę:
20d
30d
40d
wybiorę najlepiej sprawującego się w podanych warunkach uwzględniając najniższą cenę.
w przypadku lampy rozważam 430EX II lub coś innego o podobnych parametrach i lepszej cenie
szkła to na chwile obecną będzie to pewnie tokina 19-35 lub canon 20-35 ewentualnie coś innego.
W przyszłości jako wiodący korpus rozważam 50d ale na chwile obecna muszę zrobić pierwszy krok w kierunku docelowego systemu.
Pozdrawiam