Strona 16 z 24 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 231

Wątek: Zdjęcia w klubach, dyskotece itp

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

aparat zwiększył naświetlenie błyskiem lampy. Na tą fotę co pokazałeś to żadne filtry nie pomogą bo nie w mocy problem.
    Ustawiaj wszystkie parametry tak samo jak z kitem i wyjdą takie same foty.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    aparat zwiększył naświetlenie błyskiem lampy. Na tą fotę co pokazałeś to żadne filtry nie pomogą bo nie w mocy problem.
    Ustawiaj wszystkie parametry tak samo jak z kitem i wyjdą takie same foty.
    Nie chce takich samych nastaw, interesuje mnie fotografowanie z f/1.8-2.0. Redukuje ISO z 1600 na niższe wartości. Ustawiłem takie same wartości na samym początku, jednak jest zauważalna różnica w błysku lampy na 18mm i 30mm (pokryciu kadru). To jest główny problem, chciałbym delikatnie błyskać żeby pokryć tylko środek kadru, przy takich samych nastawach jak na 18mm błysk pokrywa mi cały kadr, wyrównując poziom naświetlenia tła z pierwszym planem.

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

ogniskowa nie ma nic do balansu światła zastanego z błyskowym.
    Poza tym o co Ci w końcu chodzi, chcesz pokryć błyskiem tylko środek kadru (mieć plamę)? Nastaw palnik na 105 mm i będziesz miał pokryty środek.

Domyślnie

lux, próbowałeś kiedyś fotografować z jasnymi obiektywami i lampą?
    Przy 105mm błysk będzie jeszcze mocniejszy

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

próbowałem

Początki nałogu

Domyślnie

lux, mam wrażenie, że nigdy nie byłeś w klubie, a tym bardziej nigdy nie robiłeś tam jakichkolwiek zdjęć, a już na pewno nie wiesz jakie są wymagania odbiorców - klubowiczów, do których kierowane są te zdjęcia. Masz podany przykład, pierwsze zdjęcie zamieszczone w wątku. Błysk lampy nie wyrównuje poziomu oświetlenia na całym zdjęciu, tło zostaje wyraźnie ciemniejsze od górnej części ciała, mocno naświetlone są jedynie elementy wizualizacji. Ściany klubu, mimo iż są w rzeczywistości szare - na zdjęciu są czarne. Chodzi o wyłapanie jak najwięcej kolorowych wizualizacji i delikatne doświetlenie centralnej części kadru - w tym wypadku górnej części sylwetki osoby fotografowanej.

Domyślnie

Zdażało mi się fotografowac w takich warunkach, jeżeli chcesz miec doświetlony pierwszy plan a niedoświetlony drugi ustaw aparat na M i dobierz tak ustawienia żeby na drabince było niedoświetlenie 2ev albo więcej jeżeli dodasz do tego lampe w e-ttl to musi wyjść coś takiego nie ma opcji.
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

panmateusz, to chyba coś Ci się pomyliło, bo pierwsza fota jest z kita a piszesz ciągle, że z kita zawsze był ok a Sigmy jest źle.
    Poza tym jak zmieniasz kita na Sigme i robisz na większej dziurze a mniejszym ISO to lampa błyska zawsze taką samą mocą jak było przy kicie, więc jakieś gadanie za mocnej lampie tu nie pasuje. Zasada robienia w takich miejsca jest taka, że ustawiasz max długi czas jaki utrzymasz, max dziura ile potrzeba GO i max ISO jakie Ci pasuje a o resztę niech się martwi lampka. Rodzaj obiektywu nie ma tu znaczenia.

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Jak chcesz mieć tylko środkową część doświetloną lampą to ustaw ją na 105 mm, wtedy zawęzi błysk (nie zwiększy mocy) i powinno być lepiej tak jak oczekujesz

Strona 16 z 24 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów