Cytat Zamieszczone przez Erg Zobacz posta
Tryb M nie zależy od sytuacji... W trybie M lampa błyska zawsze z taką samą mocą, ustawioną ręcznie na lampie. Jeżeli ustawiasz sobie np 1/32 mocy w trybie M, kolejne błyski powinny być z tą samą siłą. Skoro lampa raz błyska mocniej, raz słabiej, to ja bym w jakichś bardziej laboratoryjnych warunkach sprawdził samą lampę, bo nie powinno tak być. Zacznij od założenia lampy bezpośrednio na sanki, może np uszkodzony kabel off-shoe zaburza komunikację body z lampą.
Nie zrozumiałeś mnie. Zdjęcie wykonane z lampą w trybie M zależy od sytuacji. W jednym momencie w danym punkcie możesz nie mieć jakiegokolwiek światła, sekundę później masz tyle światła, że możesz fotografować bez lampy. Stąd albo zbyt niedoświetlone zdjęcia, albo przepalone. Testowałem zarówno sanki i kabel - o ile ETTL w 90% działał tak jak powinien przy korzystaniu z kita, to przy Sigmie strasznie szaleje. Obydwa większe zdjęcia, które zamieściłem są wykonane z sanek. Off-shoe nie wrzucałem, bo to biała plama. Oczywiście lampa przy uzyciu kabla błyska tak jak ja tego chce gdy podepnę kita...