Ja chyba tak nie zaryzykujęu mnie nic się nie przekręciło więc wątpię żebym coś w ten sposób zdziałał, a boję się uszkodzić jeszcze bardziej.
Jeśli się na tym wogóle nie znasz, lepiej nie próbuj samemuPoszukaj jakiś punkt naprawy w swoim mieście
![]()
www.bartosztroch.com
5ds + some shit
Miałem kiedyś podobnie. Kit 18-55 bez stabilizacji spadł mi na podłogę uderzając morką (pierścieniem ostrości). Efekt był taki, że mordka wraz z przednią soczewką wgniotła się w korpus obiektywu. Nie dało się obrócić pierścienia ostrości, był zablokowany. Podłożyłem widelec (nożem się nie dało), zrobiłem dźwignię i przednia cześć obiektywu wyskoczyła. Ostrzy do dziś, bez problemu :smile:.
Przyjrzyj się dokładnie pierścieniowi od AF może jest minimalnie wciśnięty w korpus obiektywu
Blog rowerowo-wyprawowy :wink:
Witaj
Mi udało się rozebrać i złożyć kita IS beż żadnego schematu. Działa
Zacznij od ściągnięcia gumy z pierścienia zooma. Pod spodem znajdują się 2 pary śrubek. Jedną można odkręcać bezkarnie, druga doposażona jest w dodatkowe podkładki centrujące - przed odkręceniem zaznacz sobie ich pozycję (która podkładka gdzie i pod jakim kątem włożona).
Jeśli nadal nie będzie można wyciągnąć przedniej części obiektywu podważ szpilką blaszkę z nazwą obiektywu znajdującą się przy przedniej soczewce i zobacz jak to wygląda..
Niestety tylko tyle pamiętam i być może będziesz musiał dobrać się do obiektywu od tyłu. Będziesz do tego potrzebował śrubokręt krzyżakowy PH000??:
Pozdrawiam
O takie info mi chodziło!
Wielkie dzięki!
Jak tylko dorwę odpowiednie narzędzia i nie będę zbyt nerwowo nastawionyzabiorę się za skurczybyka.