Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 18-55 IS zaliczył upadek, pytanie

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Konrado84 Zobacz posta
    Jak w temacie. Upadł z wys. pół metra na beton.
    Jest cały, nic nie lata w środku, sprawdzałem - działa stabilizacja, silnik AF pracuje.
    Problem w tym, że coś blokuje pierścień ustawiania ostrości - obraca się jedynie w wąskim zakresie.

Myślałem o tym aby samemu spróbować go rozebrać, ma ktoś może jakiś schemat?
    Ew. jakieś wskazówki co mogło się tam stać?
    Nie opłaca mi się płacić za naprawę, a obiektyw całkiem przyzwoity, w sam raz do kieszeni na jakiś wypad.
    Mnie kiedyś kit zaczał ostrzyć tylko na duże odległości - dla małych pierścień stawiał opór - użyłem siły, coś przeskoczyło i jest OK. "Przekręciłem" go zapewne montując/demontując osłonę, bawiąc się filtrem polaryzacyjnym lub kombinując coś z Cokinem.

Domyślnie

Ja chyba tak nie zaryzykuję u mnie nic się nie przekręciło więc wątpię żebym coś w ten sposób zdziałał, a boję się uszkodzić jeszcze bardziej.

Domyślnie

Jeśli się na tym wogóle nie znasz, lepiej nie próbuj samemu Poszukaj jakiś punkt naprawy w swoim mieście
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Miałem kiedyś podobnie. Kit 18-55 bez stabilizacji spadł mi na podłogę uderzając morką (pierścieniem ostrości). Efekt był taki, że mordka wraz z przednią soczewką wgniotła się w korpus obiektywu. Nie dało się obrócić pierścienia ostrości, był zablokowany. Podłożyłem widelec (nożem się nie dało), zrobiłem dźwignię i przednia cześć obiektywu wyskoczyła. Ostrzy do dziś, bez problemu :smile:.

Przyjrzyj się dokładnie pierścieniowi od AF może jest minimalnie wciśnięty w korpus obiektywu
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

misiekII
    Guest

Domyślnie

Witaj

Mi udało się rozebrać i złożyć kita IS beż żadnego schematu. Działa
    Zacznij od ściągnięcia gumy z pierścienia zooma. Pod spodem znajdują się 2 pary śrubek. Jedną można odkręcać bezkarnie, druga doposażona jest w dodatkowe podkładki centrujące - przed odkręceniem zaznacz sobie ich pozycję (która podkładka gdzie i pod jakim kątem włożona).
    Jeśli nadal nie będzie można wyciągnąć przedniej części obiektywu podważ szpilką blaszkę z nazwą obiektywu znajdującą się przy przedniej soczewce i zobacz jak to wygląda..
    Niestety tylko tyle pamiętam i być może będziesz musiał dobrać się do obiektywu od tyłu. Będziesz do tego potrzebował śrubokręt krzyżakowy PH000 ??:

Pozdrawiam

Domyślnie

O takie info mi chodziło!
    Wielkie dzięki!
    Jak tylko dorwę odpowiednie narzędzia i nie będę zbyt nerwowo nastawiony zabiorę się za skurczybyka.

Uprawnienia umieszczania postów