Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Wybór lustrzanki. sony, samsung, pentax, canon, nikon?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam Sam stałem przed takim wyborem jakies 2 lata temu
    w grę wchodzą tak naprawdę 2 systemy Canon i Nikon
    Pytanie- jak zamierzasz traktować fotografię
    Jak tylko pstrykać od czasu do czasu to każde lustro będzie dobre:canon nikon pentax samsung sony (nawet kitem da się robić dobre foty wystarczy się go nauczyć).
    Jeżeli masz zamiar się rozwijać i oddać fotografii (niekoniecznie zawodowo:d)
    To masz tak na prawdę ciężki wybór Nikon VS Canon
    każdy system ma wady i zalety jak wszystko inne trzeba się nauczyć z nimi żyć i je wykożystywać na +
    co byś nie wybrał i tak powiedzą ci że źle

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Ja powiem może bardziej subiektywnie, 500d. Za 2,5k znajdziesz 500d z 18-55 (bardzo krytykowany, ale często niesłusznie) i do tego parę gadżetów sobie sprawisz (karta, futerał, jakiś statywik malutki może). 500d jest moją pierwszą lustrzanką i sprawuje się znakomicie. Na początku myślałem o 40D i nadal myślę że wykorzystałbym w pełni jej możliwości - 500d mnie nie zawiodło, jest może mniejsze i mniej pancerne, ale dla mojego karku to tylko zaleta, a większość funkcji 40D (może troszkę bardziej ukyte w menu) posiada. Dobra matryca, niewielkie szumy, czułość rozszerzalna do 12800 - zdjęcia z jaskini z wbudowaną lampą po odszumieniu wyglądają całkiem przyzwoicie, (wyśmiewany) tryb wideo (tu do ciekawych filmów można wykorzystać stare manualne obiektywy z przejściówką (allegro fotografia/obiektywy/M42)). 500d pomyślane jako entry level czuje się nalepiej w rękach początkujących, ale i z wymaganiami bardziej zaawansowanych użytkowników sobie radzi. Ze swojej strony polecam. (dodam że przed wejściem w system Canona nie myślałem o innych systemach - dla jednego ( ) obiektywu m42 - heliosa 40-2, który w nikonie potrzebowałby dodatkowej soczewki w adapterze, a inne systemy jakoś mnie nie przekonały)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nestea Zobacz posta
    Jeżeli masz zamiar się rozwijać i oddać fotografii (niekoniecznie zawodowo:d)
    To masz tak na prawdę ciężki wybór Nikon VS Canon
    A mógłbyś to rozwinąć? Co Ci np. przeszkadza żeby się rozwijać - przykładowo w takim Pentax'ie :grin
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A mógłbyś to rozwinąć? Co Ci np. przeszkadza żeby się rozwijać - przykładowo w takim Pentax'ie :grin
    Wystarczy jak popatrzysz na ilość sprzętu (obiektywy) i jego jakość - nie tylko wykonania ale i obrazu, zwłaszcza sprzętu z drugiej ręki, bo taki jest w miarę dostępny dla zwykłego hobbysty, który nie zarabia nie wiadomo ile, a każdy nowy słoik ciągnie za sobą wiele wyrzeczeń.
    Ja właśnie dlatego wybrałem Canona - szeroki wachlarz obiektywów za w miarę rozsądne pieniądze.
    Ps. Nie na mawiam Cię do tego systemu bo sam miałem dylematy typu "może by jednak zmienić system" - ale... na razie nic z tego.
    Ps2 . Wymiana obiektywu to często sprzedaż starego, i dokładanie do nowego,
    na pewno obiektywy tych 2 systemów łatwiej oddać w inne ręce.
    Ostatnio edytowane przez Nestea ; 08-12-2009 o 08:53

Domyślnie

za nauke sie placi. Kup jeden, jak Ci nie bedzie odpowiadal, kup drugi, trzeci... Przez rok przerobilem 2 nikony, d80, d300 teraz mam 5d i przy nim zostaje. Oczywiscie, stracilem troszke pieniedzy ale coz, jak na poczatku wspomnialem, za nauke sie placi. Na poczatku zwraca sie uwage na inne rzeczy wiec co nie wybierzesz w zaleznosci od tego jak Cie to wciagnie bedziesz w mniejszym lub wiekszym stopniu niezadowolony po jakims czasie. Nie czytaj za duzo forow, testow itd.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaszt81 Zobacz posta
    Nie czytaj za duzo forow, testow itd.
    HEHE a właśnie miałem polecić "KUP GRUDNIOWE WYDANIE DFV"
    wyniki testów 25 lustrzanek dostępnych na rynku, wskazówki, na co zwracać uwagę przy dokonywaniu wyboru.
    Może Ci się przydać

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

A ja uważam, ze czytać trzeba testy fora i inne coś tam informacje - tylko małe ale - kasę wydajesz swoją więc wnioski wyciągaj sam. Koledzy co często zmieniają sprzęt są skarbnicą informacji. Wystarczy tylko dokładnie poczytać o czym piszą.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nestea Zobacz posta
    HEHE a właśnie miałem polecić "KUP GRUDNIOWE WYDANIE DFV"
    wyniki testów 25 lustrzanek dostępnych na rynku, wskazówki, na co zwracać uwagę przy dokonywaniu wyboru.
    Może Ci się przydać
    Czyżbyś nie wiedział że testy w gazetach wygrywają Ci, których reklam jesty najwięcej w danej gazecie?
    A już tym bardziej w sezonie prezentowym...

Domyślnie

a najlepiej zestawienie, i wtedy inni podejma za Ciebie decyzje... potem spytasz "jaki zamiennik kita?", "jakie obiektywy na wesele?", "jaka lampa na chrzest?", "jak zrobic zeby moje zdjecie wygladalo jak to z linka?". Koledzy chetnie pomoga, w koncu sie na tym znaja i lubia pomagac a tak zupelnie na powaznie, moze wsrod Twoich znajomych sa ludzie, ktorzy robia zdjecia lustrzankami? Jesli nie, to polecam przejsc sie z wlasna karata do fotojockerow, mediamarktow itp z wlasna karata. Mnie jeszcze nie pogonili
    Ostatnio edytowane przez tomaszt81 ; 09-12-2009 o 14:59

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Czyżbyś nie wiedział że testy w gazetach wygrywają Ci, których reklam jesty najwięcej w danej gazecie?
    A już tym bardziej w sezonie prezentowym...
    W takim razie we wszystkich powinno prowadzić SONY jako "The Best Of"
    Zawsze byłem zdania, że dobre marki nie potrzebują reklamy - bo po prostu są dobre!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów