Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Wybór lustrzanki. sony, samsung, pentax, canon, nikon?

yankes
    Guest

Domyślnie Wybór lustrzanki. sony, samsung, pentax, canon, nikon?

Witam użytkowników.
    Zastanawiałem się czy zadać tutaj takie prymitywne pytanie - mam nadzieję, że nie zostanę wysmiany

Od jakiegos czasu noszę się z zamiarem kupna lustrzanki. Akcja marketingowa sony i liczne reklamy bardzo nakręcają. Natomiast nie wiem na ile jest to dobry sprzęt (A350 na przykład). Przeglądając sieć trafiam na bardzo różne opinie.
    Trafiłem na dobre opinie samsunga GX-20 (pochodna Pentax K20D), jak również różnych modeli Nikonów (D60, D90) oraz Canonów (450D?). Wybór jest tak wielki, że aż przytłaczający.

Co polecacie na start przygody z lustrem cyfrowym? (używałem kiedys Zenith 12XP). Aparat ma być dosć uniwersalny - teren, pomieszczenia, z czasem ambitniejsze rzeczy.
    Pakiet, który oscylowałby wokół 2500 pln. Oczywiscie pytam również o dobry obiektyw na start. Nie chciałbym żeby aparat był na 2 lata tylko na "dłużej" o ile to możliwe.

Proszę o pomoc i wyrozumiałosć...

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

2,5k na niezłe lustro i dobry obiektyw tak przynajmniej na dwa lata, na takie zadanie mam tylko jedną odpowiedź: nieważne jaka firma, nie da się
    pozdrawiam i powodzenia.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

yankes
    Guest

Domyślnie

To co proponujesz? Ile należy przeznaczyć na dzień dobry?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Podejdź do tego inaczej. Za 2,5k nie ma znaczenia co kupisz. Problem może pojawić się jak wyrośniesz z podstawowego zestawu. Wtedy poczujesz róznice między systemami.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yankes Zobacz posta
    Witam użytkowników.
    Zastanawiałem się czy zadać tutaj takie prymitywne pytanie - mam nadzieję, że nie zostanę wysmiany

Od jakiegos czasu noszę się z zamiarem kupna lustrzanki. Akcja marketingowa sony i liczne reklamy bardzo nakręcają. Natomiast nie wiem na ile jest to dobry sprzęt (A350 na przykład). Przeglądając sieć trafiam na bardzo różne opinie.
    Trafiłem na dobre opinie samsunga GX-20 (pochodna Pentax K20D), jak również różnych modeli Nikonów (D60, D90) oraz Canonów (450D?). Wybór jest tak wielki, że aż przytłaczający.

Co polecacie na start przygody z lustrem cyfrowym? (używałem kiedys Zenith 12XP). Aparat ma być dosć uniwersalny - teren, pomieszczenia, z czasem ambitniejsze rzeczy.
    Pakiet, który oscylowałby wokół 2500 pln. Oczywiscie pytam również o dobry obiektyw na start. Nie chciałbym żeby aparat był na 2 lata tylko na "dłużej" o ile to możliwe.

Proszę o pomoc i wyrozumiałosć...

To pytanie w różnych wersjach było tu już zadawane setki razy.
    Problem polega na tym, że kupując lustrzankę wchodzisz w konkretny system, bo na aparacie oczywiście zakupy się nie skończą
    Dalej pójdą zakupy obiektywów, lamp i innych akcesoriów.
    Każdy system ma swoje wady i zalety, ma je również Canon.
    O wadach i zaletach różnych systemów możesz poczytać w wydanym niedawno przez miesięcznik Digital Foto Video zbiorze testów sprzętu (do kupienia w sklepach Empik).
    Skoro jednak tu jesteś, to widocznie myślisz o systemie Canona.
    W deklarowanej przez Ciebie cenie możesz kupić na przykład doskonały aparat Canon EOS 500D z kitowym obiektywem 18-55 IS, który wystarczy na początek.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 06-12-2009 o 20:51
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

yankes
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    To pytanie w różnych wersjach było tu już zadawane setki razy.
    Problem polega na tym, że kupując lustrzankę wchodzisz w konkretny system, bo na aparacie oczywiście zakupy się nie skończą
    Dalej pójdą zakupy obiektywów, lamp i innych akcesoriów.
    Każdy system ma swoje wady i zalety, ma je również Canon.
    O wadach i zaletach różnych systemów możesz poczytać w wydanym niedawno przez miesięcznik Digital Foto Video zbiorze testów sprzętu (do kupienia w sklepach Empik).
    Skoro jednak tu jesteś, to widocznie myślisz o systemie Canona.
    W deklarowanej przez Ciebie cenie możesz kupić na przykład doskonały aparat Canon EOS 500D z kitowym obiektywem 18-55 IS, który wystarczy na początek.
    Pozdrówka
    Dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź. Na pewno przejrzę DFV.
    Z ciekawosci: jak wypada ten samsung na tle innych lustrzanek na tym poziomie?

Coś już napisał
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yankes Zobacz posta
    Dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź. Na pewno przejrzę DFV.
    Z ciekawosci: jak wypada ten samsung na tle innych lustrzanek na tym poziomie?
    Tzn. na jakim? Ciężko ustawić te aparaty na jednej półce i porównywać. Wszystko zależy co i do czego porównywać. Ten Gx-20 jest niezły, ma szczegółową matrycę, zachowującą duży poziom detalu i niezłą kolorystykę.... pod warunkiem, że umiesz umiejętnie odszumiać obrazy na wysokich iso. No i szybkość, wyścigowiec to on nie jest, ale jak się nie spieszysz to odwdzięczy ci się on pięknymi fotkami, przydatnymi ficzerami typu uszczelnienia, stabilizacja matrycy, bardzo dobra współpraca z obiektywami M42 ( z tanim adapterem będziesz miał każde szkło ze stabilizacją, potwierdzeniem ostrości, z każdym szkłem ci zmierzy światło i do użytej przysłony dobierze czas), bardzo tanio kupisz muszlę powiększającą co pozwoli ci bardzo komfortowo pracować z wizjerem, pez porównania z innymi aparatami które wymieniłeś i świetna ergonomia dwa pokrętła nastaw i bardzo duża możliwość własnego konfigurowania przycisków. Co do wad to cholernie drogie szkła systemowe, porównując do analogicznych tokin. Sony a350 zapomnij, jak już to za ok 2500 poszukaj a500, ergonomia mi bardzo nie leży, ale IMO to najlepsze matrycę Aps-c, bardzo niski poziom szumów i duży poziom detalu. C500d to fajny aparacik na początek o ile nie masz dużych dłoni, System Canona posiada największą liczbę fajnych stałek, dlatego go wybrałem. Na Nikona d90 bym nie patrzył, nie oferuje nic, czego nie miałbyś w innych wymienionych przez ciebie aparatach. Przyzwoita matryca, ale nie wyróżniająca się niczym i budowa pozostawiająca wiele do życzenia. Pomyśl może jeszcze o Pentaksie K-x IMO to bardzo ciekawy, nowatorski, niedrogi aparacik, z bardzo dobrą matrycą. O nim możesz poczytać na www.pentax.org.pl
    Magia zdjęć

Coś już napisał Awatar RedWine
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a chcesz nowke czy uzywke kupić

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

yankes
    Guest

Domyślnie

Raczej nowy.

seweryn1: dzięki bardzo. Wnioskując: Pentax lub Canon a w ostatecznosci z soniaczy A500.

Doceniam Wasze uwagi, każda jest bardzo pomocna w moim przypadku

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

W serii amatorskiej, czyli nowe aparaty w granicach 2500zł, nie ważne co kupisz, każda firma oferuje bardzo zbliżone do siebie możliwościami konstrukcje. Jeżeli nie zamierzasz rozbudowywać w przyszłości systemu - bierz cokolwiek, byle był to nowy model, który jest "świerzy" - jakość matrycy itd. Teraz zalety i wady (bardzo ogólnie):
    Canon - duży wybór szkieł zarówno tanich i drogich, dobre detaliczne matryce, przy wyższych ISO szum zbyt plackowaty, problemy z AF w przypadku zamiennych szkiełek;
    Nikon - droższy sprzęt, mniejszy wybór szkieł ale ciągle dość dużo do wyboru, AF działa bardzo sprawnie, szumy na wyższych ISO wyglądają lepiej, ale detal w zdjęciu już nie jest tak wysoki jak u Canona, problemy z kolorami;
    Sony - coraz lepiej im idzie ale wciąż uważam, że puszkami cropowymi spod tej marki nie warto zawracać sobie głowy, za to FF do studia jak najbardziej, te puchy póki co nie nadają się do użytkowania w ciężkich warunkach;
    Pentax / Samsung - nisza dla hobbystów/pasjonatów, nie ma tu takiego wyboru jak u konkurencji, matryce dość amatorskie ale oczywiście do "tradycyjnych" zastosowań wystarczające. Raczej nie popstrykasz w trudnych warunkach;
    4/3 - za mało się znam, wybór obiektywów coraz większy, ale te malutkie matryce jakoś do mnie nie przemawiają...
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów