Widzę, że każdy radzi co innego. To by oznaczało, że którego byś nie wybrał będziesz zadowolony:wink:
Ja cykam C10-22 i nie zamieniłbym go ani na sigmę, ani na tamrona. :wink: ale współczuję wyboru
No niestety wybór przede mną nie jest łatwy i oczywisty. Dlatego do Was zwróciłem sie o pomoc. Do ludzi doświadczonych i mających poparcie praktyczne. Testy testami ale nie ma to jak opinia osoby użytkującej...
Będę wdzięczny za kazda opinie i recenzje.
Ostatnio edytowane przez Maxiumus ; 06-12-2009 o 22:02
Tyle, że mało kto testował wystarczająco długo kilka obiektywów z tego samego zakresu ogniskowych. Osobiście przyłączam się do zadowolonych użytkowników Canona 10-22. Jest szybki, celny i cichy. To wszystko jest jednak mało znaczące przy jego ostrości i barwach zdjęć jakie można z niego uzyskać. Bardzo go lubię, polecam.Dlatego do Was zwróciłem sie o pomoc. Do ludzi doświadczonych i mających poparcie praktyczne.
Wg mnie jeżeli sam nie przetestujesz tych szkieł to jeszcze wiele stron zostanie napisane a i tak nie będziesz zdecydowany ;-), gdyż wybór jest trudny a Ty sam najlepiej znasz swoje preferencje :-D.
No właśnie jak jest z ta ostrością czy owe sigmy aż tak odstają od Canona?
Ps. i tutaj pojawia sie problem, nie mam możliwości przetestowania szkieł;/
Co do sigmy: wybierz się do któregoś z ich salonów, dadzą ci popróbować.
Z wymienionych przez ciebie trzech, mam 12-24 bo na FF nie ma wyboru w tych cenach, ale do doskonałych on nie należy. Jak wreszcie dostępny bedzie samyang 14mm zamierzam go potestować![]()
C-F-K - forever
na sigmę 12-24 nie da się założyć normalnych nakręcanych filtrów, dla mnie to duża wada (pewnie można zamontować od strony bagnetu ale dla mnie to nie jest alternatywa nakęcanego filtra), to obiektyw pod FF wtedy jest szeroko, na Aps-C już tak szeroko nie jest. Z pozostałych opcji to miałem Tamrona 11-18 i mam Canona 10-22 oba dość długo. Tamron ma małą winietę (sporo mniejszą niż Canon) co do abberacji chromatycznej to wyraźnie większa jest w Tamronie ale generalnie nie jest to jakaś ogromna różnica (canon też to niestety ma) - abberacje są inne tzn. suwakami w lightromie kreci się inaczej, co do ostrości to Canon jest ostrzejszy to widać nie tylko na testach, ale nie przeprowadzałem doglębnych testów - jak nie liczysz pixeli to nie będzie z tym problemu (mnie to generalnie tzw. ostrość zupełnie nie rusza), jeśli robisz jakieś dynamiczne ujęcia to AF Canona jest szybszy Tamron lubi sobie zrobić bzz-bzz, ale jeśli to krajobraz to jest szansa że nic nie ucieknie. Z innych aspektów to strata przy odsprzedaży na Canonie jest zawsze mniejsza niż w przypadku Tamrona czy Sigmy.
Polecam testy na np. na photozone.de, a jeszcze lepiej pożyczyć od kogoś i sprawdzić własnymi rękami. Wydaje się że cokolwiek byś nie kupił to będziesz zadowolony każdy z tych obiektywów jest albo chwalony (przez posiadaczy) albo znajdują w nich jakieś wady - osoby które kupiły canona w sigmach lub tamronach lub odwrotnie. Przy zakupie należy sobie zdawać sprawę co się kupuje i dostosować do tego swoje oczekiwania, a i tak zawsze się okaże że są jakieś niespodzianki np. hotspot przy IR.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
No widzę, iz większość z Was poleca głownie szkło Canona. Na wybór mam jeszcze trochę czasu. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Jakby ktoś jeszcze miał ochotę sie wypowiedzieć w temacie słucham i przyjmuje do wiadomości.
No szkoda tylko, ze mogę uzyskać informacji na temat rozdzielczości obrazu pomiędzy Sigma 10-20, a Canonem. Moze ktoś wie coś na ten temat?
Ostatnio edytowane przez Maxiumus ; 07-12-2009 o 21:44
Użytkuje Canona 10-22 około roku i jestem bardzo zadowolony. Szybki AF, ostrość, kolory, niewielkie aberacje, dobrze kontrolowana dyrtorsja. Chyba jedyną jego wadą jest winieta.
pozdrawiam