od 24 do 24 z liczbą f równą 1 i 4 dziesiąte :]
od 24 do 24 z liczbą f równą 1 i 4 dziesiąte :]
aztek co zamierzasz fotografować, że te dwa zoomy które masz Ci nie wystarczają i chcesz kupić trzeci![]()
fotografia dziecięca (plener , portret ) , jako 2 fotograf ślubny (ceremonia , błogosławiny ) ....aztek co zamierzasz fotografować, że te dwa zoomy które masz Ci nie wystarczają i chcesz kupić trzeci
wypady wycieczkowe ;-)
no w tym wypadku to Sigma jest lepiej...
... lepiej nie mowic
nie no, jesli mozesz sobie pozwolic na 24-105 to absolutnie nie patrza nawet na ta Sigme. a jesli pytanie jest o w miare tani i ostry szeroki kat do zdjec do kotleta - EF 24/2.8. tez przyjemne szkielko, dodatkowa zaleta beda bardziej stonowane kolory niz w L.
to odpuść sobie 24-105-miałem takie w zestawie jako KIT do 5dMkII-i jakoś plastyka zdjęć na FF nie powana-do tego strasznie ciemny-sprzedałem po miesiącu
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
jesli definicja "niewiele" jest odpowiednio szeroka, to sie zgadzambiorac po uwage roznice w cenie, to roznice w jakosci (tak optycznej jak i mechanicznej) na pewno mozna zrobic dostatecznie niewielka, jesli sie chce. bo tez 24-105 niestety jest drogie i tego sie nie obskoczy.
mam watpliwosci co do pkt 2 (znane mi przyklady Sigm nie nastrajaja optymistycznie), ale ogolnie to zgadzam sie, ze w tej cenie trudno sie czepiac ww. Sigmy.
patrzac na sprawe z punktu widzenia: mam 1000 EUR, swiatlo f/4 mnie nie boli, lykac 24-105 czy jednak zostawic w kieszeni grosz i wziac Sigme? - dla mnie odpowiedz jest jednoznaczna. jesli obiektyw ma precyzyjnie ostrzyc, miec wzorowa rozdzielczosc w calym zakresie przeslon/ogniskowych i do kompletu zywe i czyste kolory - bez dwoch zdan 24-105 L.
Oto fragment recenzji z bardzo miarodajnego źródła:
"Boasting the superb build, mechanical and optical quality found in the Canon L-Series Lenses and a widely used range of focal lengths, the Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM Lens is one of the best and most popular Canon general purpose lenses made. The Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM Lens quickly became one of my favorites. If I had only one lens, this would be the one..."
Chyba wystarczy za rekomendację.
POzdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Jeśli miałbym wybierać musowo pomiędzy tymi dwoma słoikami które przytoczyłeś na wstępie, to z całym szacunkiem dla Sigmowców / ale wybrałbym 24-105 mimo gorszego światła. Dlaczego? Przedewszystkim dla szybkiego i niezawodnego AF, zdecydowanie lepszej jakości zdjęć, lepszej kolorystyki, dynamiki, uniwersalności, stabilizacji, pancerności, szczelności / to wszystko kwalifikuje to szkło jako bardzo dobry spacerzoom który nie posiada przesadniej wielkiej krotności (jak wszelkie megazoomy).
Jednak...jeśli ma to być ku takim okazjom jak np śluby to zdecydowanie celuj w szkła ze światłem conajmniej 2.8 (bo z tego co wyczytałem stałki ci za bardzo nie leżą, a byłyby napewno lepszym wyborem). W takiej sytuacji jeśli nie operujesz FF to polecam ci Canona 17-55, lub ewentualnie 16-35 / na tym drugim skorzystasz zarówno na Cropie jak i FF
Powodzenia
Pucha i słoki