Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
Ja oglądam zdjęcia, nie studiuję sprzętu - albo się podoba, albo i nie... Swoją drogą - jak rozróżniasz jpg??? (bo rozumiem, że patrząc na zdjęcie, potrafisz powiedzieć jaki obiektyw, czy chociaż klasa obiektywu..)
Chyba Ci tego nie zdradze:-p
Bo sam nie wiem
W zasadzie, to nic nie widac, bo tylko jpgi, ale jakos taka dziwna roznice zauwazam patrzac na foty wykonane moimi szklami. O innych sie nie wypowiadam, bo sila rzeczy z moich szkiel widzialem ich wiecej.
I w tym momencie ida do kosza wszystkie mozolnie wykonane testy, ktore sobie leza w Sieci. Chlopaki nie pomysleli i wszystkie [no, prawie] foty powrzucali w jpgach

Pierwsze primo - piszesz do mnie, nie uogólniaj.
Masz racje, to bylo tylko do kilku osob, a nie wszystkich odpowiadajacych w tym watku.

Drugie primo - _wg_mnie_ nie wiesz, czego tak naprawdę szukasz. Pisząc, że tęsknisz za G6 dowiodłeś tego.
Chyba jednak nie przeczytales dokladnie od poczatku:-p

Nie wiem, do czego Ci aparat służy, mogę tylko przypuszczać, że do robienia zdjęć (ale do czego go używasz, naprawdę nie moja sprawa).
Ale jednak dziwia Cie moje poszukiwania sprzetu do robienia ostrych jpgow

Bardziej rzeczowo nie potrafię, wydaje mi się, iż uzyskałeś wyjaśnienie od kilku osób.
Co do rzeczowosci. Nie odczulem, aby ktokolwiek odpowiadajacy w tym topicu uzywal takiej Sigmy jak moja [wlacznie z Toba], a wypadaloby miec jakies porownanie proponujac inne rozwiazania.

Wg_mnie zrobisz błąd szukając ostrości przez kupowanie nowego obiektywu, może wystarczy podbicie parametrów w aparacie...
Wyobraz sobie, ze znalazlem taka funkcje i nie pomoglo, ale to pewnie pomaga tylko na RAWy
Nic to, cos tam sobie znajde po obejrzeniu paru testow w JPGach. Moze jednak uda mi sie zobaczyc jakies subtelne roznice

ArQ