Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Co ostrego od pelnej dziury?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie Co ostrego od pelnej dziury?

Witam Szanownych Forumowiczow!
    Mam ja sobie przy moim 10d taki obiektywik:
    Sigma 24-70mm f3.5-5.6 Aspherical HF
    Jak dla mnie jest zupelnie wystarczajacy biorac pod uwage jego extra cene
    Ma on jednak jedna bube: jest dla mnie wystarczajaco ostry po dosc powaznym przymknieciu
    Po przegladnieciu forum wyrobilem sobie pewne zdanie, jednak nic nie sugerujac chcialbym sie Was zapytac co byscie polecili ostrego od pelnej dziury? Nie musi to byc od razu swiatlo 1,8, ale zeby toto bylo ostre bez przymykania, tak jak np. moje drugie szkielko: 70-200f4. No i zeby sie zmiescilo w kilkunastu stowkach
    Za wszelkie sugestie bede wdzieczny. Acha, nie interesuja mnie stalki, tylko cos od 24 (czyli slawny Tamronik odpada albo cos jeszcze szerszego.
    pzdr
    ArQ

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArQ
    Za wszelkie sugestie bede wdzieczny. Acha, nie interesuja mnie stalki, tylko cos od 24 (czyli slawny Tamronik odpada albo cos jeszcze szerszego.
    Bierz,stary,Sigme 24-135...Naprawde dobre szklo.
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Acha, nie interesuja mnie stalki, tylko cos od 24 (czyli slawny Tamronik odpada albo cos jeszcze szerszego.
    Szkoda ze takie kryterium.
    70-200 nie musze przymykac 8) (dla dociekliwych - filtra zdejmowac czy IS wylaczac tez nie musze).

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Sigma 24-70 F2.8...

"No i zeby sie zmiescilo w kilkunastu stowkach" acha... yyyy to tylko 50mm F1.8
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Błajo
    Sigma 24-70 F2.8...

"No i zeby sie zmiescilo w kilkunastu stowkach" acha... yyyy to tylko 50mm F1.8
    Ale 50-tka nie jest zbyt ostra od pelnej dziury
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Masz wymagania...dobra jakość i niska cena czyli coś co nie istnieje Serio to nie wiem co jest ostre przy pełnej dziurze i ogniskowych od 24 mm. Muszę popatrzec na mojego 17-35, wydawał mi się ostry.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Trochę dziwi mnie Twoje upieranie się przy pełnej dziurze. Jeśli weźmiesz obiektyw np. EF 50/1,4 i jakiś ze światłem np. 4.0 to pewnie bez przymykania ten ciemniejszy będzie ostrzejszy tylko jakie to porównanie. Wystarczy tego 1,4 lekko przymknąć i obiektyw ciemniejszy na pełnej dziurze nie ma najmniejszych szans.
    Zastanów się jaka przysłona i jaka ogniskowa Cię interesuje, zrób listę dostęnych obiektywów, przefiltruj ją pod kątem posiadanych środków finansowych. Nie bądź jednak ździwiony jak na liście nic nie zostanie. Niestety przy obiektywach brutalnie sprawdza się powiedzenie że dostajesz dokładnie to za co płacisz, z małymi wyjątkami na plus jak EF 50/1.8 Mk I, Tamron 28-75/2.8 Di...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ostra od pelnej dziury jest na pewno Sigma 50/2.8 Macro W przypadku reszty zgodze sie z w pelni z perlpa ... nie ma tak latwo w zyciu niestety.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie

Hmm... dziekuje bardzo za wszelkie sugestie
    Jestem jednak tradycyjnie w kropce po zadaniu pytania na forum
    Naprawde nie da sie niczym innym jak tylko Lka albo stalka uzyskac takiej ostrosci jak w mojej cherlawej Sigmie 24-70 po przymknieciu jej o pare dzialek? :O
    A np. Canon 24-85?
    A czy wymieniane tu Lki wszystkie mozna podpiac do 10d?
    A czemu sie upieram przy pelnej dziurze? Bo jestem czlek wygodny i czasem lubie sobie zmienic tryb M na P i nie martwic sie, ze przy mniejszym swietle aparat otworzy mi na maxa przeslone i bede mial niezbyt ostre foty:-p

pzdr
    ArQ

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Naprawde nie da sie niczym innym jak tylko Lka albo stalka uzyskac takiej ostrosci jak w mojej cherlawej Sigmie 24-70 po przymknieciu jej o pare dzialek? :O
    Przy Twoich założeniach (ostre przy pełnej dziurze) nie. Kropka. A to też nie wszystkie L-ki/stałki, tylko raczej te lepsze (albo ich lepsze egzemplarze hehe ;-) )

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów