Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Fotografia slubna- jako procent zdjęć powinien podlegać obrońcę specjalnej,

Zablokowany

Domyślnie Fotografia slubna- jako procent zdjęć powinien podlegać obrońcę specjalnej,

Ile z waszych zdjęć słynnych poddajecie obrobce "specjalnej" ? mam na myśli wszytskie zabiegi przy których wybrane zdjęcia dostają coś wiecej niż podstawowe procesy jak WB, ostrosc czy kontrast. Biorąc pod uwagę powiedzmy 500-700 dla klienta, obrabiajac wszystkie w akcJmi itp. można by spedzic nad takim weselem wieki. Jak wyglada u was taki procentowy rozkład?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Ale co rozumiesz przez coś więcej? Retusz?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zasada jest dosc prosta, im robisz gorsze zdjecia tym wiecej musisz je "specjalnie obrabiac".

Ja teraz w zasadzie jakies wiekszej obrobce poddaje moze z 10 zdjec z pleneru. Z ceremoni i wesela tylko podstawy. (nie liczac B&W)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Fajany lapsus językowy w temacie
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

chyba wszystkie, nie?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A kto daje młodym 500 zdjęć?! Ja preferuję: ok 80 odbitek (album) + na płycie te zdjecia co w albumie + te które do niego nie weszły czyli ok 100-120.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Odpowiem autorytatywnie: nie mniej niż 5% i nie więcej niż 5%. Jak uważasz inaczej ...to Twoja wola ... możesz i pińćset obrobić.
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    A kto daje młodym 500 zdjęć?
    Bywa,że ja:-P
    czasem po imprezie w remzie jak nie oddasz tych 500szt. na płycie to jesteś beeeeee zwłaszcza jak nie było żadnego ślubokręta,
    ale wtedy to obrabiam tylko te do odbitek (60-100szt)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie jestem ślubny, bardziej obróbkowy, więc się wypowiem.
    Po pierwsze selektywność. Nie wszystkie zdjęcia się nadają, mówię o ujęciach powtórzonych, niecelnych, mało ciekawych. Po odrzucie takowych może się okazać, że masz w rzeczywistości 200.
    Po drugie stopień wymaganej obróbki. Większość może wymagać jedynie korekty globalnej (WB, kontrast, zmniejszenie/cropp, podostrzenie). Procent tych, które wymagają korekt lokalnych takich jak stempel czy likwidacja zafarbów może być nieduży i wśród tych 200 może dotyczyć pow. 30-tu.
    Dużo zależy od przygotowania materiału/kadrów podczas fotografowania, zadbania o czystość merytoryczną kadrów.

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    ... Biorąc pod uwagę powiedzmy 500-700 dla klienta, obrabiajac wszystkie w akcJmi itp. można by spedzic nad takim weselem wieki....
    I tu się mylisz. Akcje wydatnie pomagają skrócić czas nad obróbką. Każdy proces powtarzalny definiuję akcjami, nawet tymczasowymi. Wszystkie akcje globalne do danej serii mogą być składowymi do jednej większej zadanej do image processora i Ps zrobi to sobie sam ;-), a Ty ograniczysz się jedynie do szczegółowej interwencji w poszczególnych wypadkach, o ile nastąpią takie, które tego mogą wymagać.
    Dla przykładu: zdarzyło się raz, że musiałem przygotować miniaturki zdjęć do katalogu internetowego. Było tego ok. 8500 sztuk do zmniejszenia. Ręcznie trochę by to trwało ;-) Processor zrobił mi to w ok. 2 godziny, a ja w tym czasie robiłem zdjęcia na stronę główną.
    C-F-K - forever

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Ale co rozumiesz przez coś więcej? Retusz?
    No mialem na mysli jakies efekty specjalne, cos nad czyms sie spedza powiedzmy min 20 min na zdjeciu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    A kto daje młodym 500 zdjęć?! Ja preferuję: ok 80 odbitek (album) + na płycie te zdjecia co w albumie + te które do niego nie weszły czyli ok 100-120.
    No ja oddaje tak srednio 500 zdjec, nawet jesli mialby sie roznic kiwnieciem dloni Zazwyczaj klienci nic nie mowia o ilosci, a wtedy im wiecej tym lepiej Robie zazwyczaj kolo 12 MB RAW, to jest kolo 1200 zdjec i ztego mam okolo 500-700 uzytecznych. Uzytecznych to znaczy poprawnych technicznie i tresciowo. A Wy ile oddajecie zdjec z takiego wesela?
    Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Nie jestem ślubny, bardziej obróbkowy, więc się wypowiem.
    Po pierwsze selektywność. Nie wszystkie zdjęcia się nadają, mówię o ujęciach powtórzonych, niecelnych, mało ciekawych. Po odrzucie takowych może się okazać, że masz w rzeczywistości 200.
    Po drugie stopień wymaganej obróbki. Większość może wymagać jedynie korekty globalnej (WB, kontrast, zmniejszenie/cropp, podostrzenie). Procent tych, które wymagają korekt lokalnych takich jak stempel czy likwidacja zafarbów może być nieduży i wśród tych 200 może dotyczyć pow. 30-tu.
    Dużo zależy od przygotowania materiału/kadrów podczas fotografowania, zadbania o czystość merytoryczną kadrów.

I tu się mylisz. Akcje wydatnie pomagają skrócić czas nad obróbką. Każdy proces powtarzalny definiuję akcjami, nawet tymczasowymi. Wszystkie akcje globalne do danej serii mogą być składowymi do jednej większej zadanej do image processora i Ps zrobi to sobie sam ;-), a Ty ograniczysz się jedynie do szczegółowej interwencji w poszczególnych wypadkach, o ile nastąpią takie, które tego mogą wymagać.
    Dla przykładu: zdarzyło się raz, że musiałem przygotować miniaturki zdjęć do katalogu internetowego. Było tego ok. 8500 sztuk do zmniejszenia. Ręcznie trochę by to trwało ;-) Processor zrobił mi to w ok. 2 godziny, a ja w tym czasie robiłem zdjęcia na stronę główną.
    No to prawda ze akcje pomagaja, choc nie zwsze. To zwyczajne automaty i chyba nie raz jest lepiej pomeczyc sie z reki. Ciezko jest trafic wiele "takich samych" zdjec do wrzucenia w ta maszyne, no chyba ze studia.
    Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Odpowiem autorytatywnie: nie mniej niż 5% i nie więcej niż 5%. Jak uważasz inaczej ...to Twoja wola ... możesz i pińćset obrobić.
    Ja chyba sie bede trzymal tych granic, 5-10% z efektami specjalnymi, wyglad ana to ze to standart. Generalnie slyszalem o zasadzie nie przekraczania 30%, wszytskich zmienionych zdjec. Mam na mysli B&W, sepia i inne tajne sposoby
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 06-12-2009 o 15:56 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów