Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: 450D, czy 40D - sprecyzowane wymagania, obawa brzed bublem

jednoskrzydla
    Guest

Domyślnie 450D, czy 40D - sprecyzowane wymagania, obawa brzed bublem

Witam, chciałabym poradzić się kogoś bardziej doświadczonego w fotografowaniu w sprawie wyboru body aparatu.

Doświadczenie mam niewielkie, setki, czy tysiące zdjęć wypstrykanych cyfrówką, która poza kadrowaniem praktycznie nie dawała zaingerować w "dzieło tworzenia" i kilka analogowych klisz z Zenita 12XP, który nieco poszerzył moje możliwości.
    Czuję jednak, że to dla mnie zbyt mało, mam ambicję zabrać się za fotografię na wyższym poziomie, choć wiem, że to nie sprzęt, a umiejętności fotografa się liczą.
    Chcę wybrać coś, co da mi możliwość rozwoju, być może na początek będzie zbyt trudne, ale z czasem poznam, nauczę się.
    Dlaczego wybór padł na lustrzankę? Ze względu na manualność i głębię, jaką można uzyskać, pomijając już szereg innych parametrów.
    Interesują mnie głównie portety, fotografia koncertowa, kulinarna i fashion.

Na body zamierzam przeznaczyć ok. 2000 zł. Posiadam już kilka szkieł od starych aparatów z całkiem niezłym światłem, które powinny wystarczyć na początek:
    * Helios 44M-4 2/58
    * Pentacon auto 1.8/50 MC
    * Pentacon auto 2.8/135 MC
    * Pentacon auto 2.8/29 MC
    Zamierzam wyposażyć się w przejściówkę i obiektyw Canon 50mm f/1.8, żeby mieć w zanadrzu coś z AF.

Problemem jest samo body - inwestować w używane półprofesionalne 40D, czy nówkę 450D?
    Może dziwić tak różnopółkowe porównanie, ale obawa, że używany 40D okaże się bublem cały czas mnie nęka, a z moim budżetem na nic ponad 450D (lub 500D z kilkoma bajerkami, które nie są mi potrzebne do szczęścia) pozwolić sobie nie mogę.
    Porównanie cena/jakość w przypadku obu korpusów to niebo a ziemia, chciałabym wiedzieć jakiego wyboru Wy wykonalibyście w mojej sytuacji.

Z góry dziękuję za wszelkie porady

Dopiero zaczyna Awatar apz

Domyślnie

Czy wiesz ile zdjęć zrobił ten 40d?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

40D. Przebieg można sprawdzić programowo, jeśli będzie mniej niż 50k a pucha będzie wyglądać na zadbaną to zero obaw.

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

ponad pięcset postów na ten temat 450 czy 40
    nx100

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Nie wiem jak z 40d, ale ja mam 450d i świetnie się sprawuje, aczkolwiek jak sam zauważyłeś 40d to półprofesjonalna lustrzanka, a 450d to raczej pod amatora

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

kupisz 450tkę to po roku i tak będziesz chciała zmienić body

No chyba że zakupisz 450D i jakieś lepsze szkiełko no to wtedy bym się zaczął zastanawiać
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

jednoskrzydla
    Guest

Domyślnie

Są różne oferty, jeden z przebiegiem tylko 17,500, niektóre jeszcze na gwarancjach, więc napewno znajdzie się jakaś korzystna oferta.
    Bardziej przychylam się do 40D, bo wiem, że przez najbliższe 5 czy 7 lat body nie zmienię na pewno, będę inwestowała w optykę. Poza tym użyteczne wysokie ISO da większe możliwości przy fotografowaniu koncertów.

Myślicie, że na początek wystarczą mi te szkła, które mam + 50, czy radzicie może coś innego pod kątem moich potrzeb?

Domyślnie

Akurat kupowania 50/1.8 ze względu na AF bym nie radził, ponoć nie jest wybitny...
    Masz Pentacona, który jest dość ostry, na coś z AF sobie dozbieraj i kup zależnie od potrzeb (przy najszerszym 29 pewnie jakiś szeroki kąt, może na początek 18-55IS?)

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jednoskrzydla Zobacz posta
    [...]Poza tym użyteczne wysokie ISO da większe możliwości przy fotografowaniu koncertów.
    [...]
    W tym wzgledzie akurat za wiele nie zyszkasz.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jednoskrzydla Zobacz posta
    ...Bardziej przychylam się do 40D, bo wiem, że przez najbliższe 5 czy 7 lat body nie zmienię na pewno...
    Tak Ci się tylko wydaje.
    Poznasz aparat, w międzyczasie wyjdą bardziej usprawnione modele, które będą posiadały to, czego brakuje Ci w 40D i trzeba będzie kupić nowe body.
    Ale 40D to bardzo dobra puszka.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów