Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: 450D, czy 40D - sprecyzowane wymagania, obawa brzed bublem

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Ja na przykład od listopada zeszłego roku mam 450D, body całkiem dobre, ale wady typu AF doskwierają mocno. Z jednej strony żałuje, że nie dołożyłem do 40D, bo dziś nie miałbym kilku problemów jakie mam z 450D, no ale wtedy nie miałem jak dołożyć. Z drugiej strony na wiosne będę mógł się cieszyć z dużego przeskoku, bo planuje 50D, a ono jednak jest lepsze od 40D. Myśle, że z 50D zostane już na długo, a jedyna opcją bedzie kiedyś tam FF. W każdym razie jeśli możesz to dołóż do 40D, a nie bedziesz żałował.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Ja na przykład od listopada zeszłego roku mam 450D, body całkiem dobre, ale wady typu AF doskwierają mocno. Z jednej strony żałuje, że nie dołożyłem do 40D, bo dziś nie miałbym kilku problemów jakie mam z 450D, no ale wtedy nie miałem jak dołożyć. Z drugiej strony na wiosne będę mógł się cieszyć z dużego przeskoku, bo planuje 50D, a ono jednak jest lepsze od 40D. Myśle, że z 50D zostane już na długo, a jedyna opcją bedzie kiedyś tam FF. W każdym razie jeśli możesz to dołóż do 40D, a nie bedziesz żałował.
    50D vs 40D... takich różnic się znowu ne spodziewaj... róznice główne to szerszy zakres ISO ale i większe szumy w 50D... a reszta... jedyny plus jak dla mnie w stosunku do 40D to wyświetlacz i ot wszystko. Cudów się nie spodziewaj.

co do tematu 450 czy 40D... jednym zdaniem. Wybrał bym 40D bez zastanawiania.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Domyślnie

Ja zminiłem 450d na 50d. W 450d denerwował mnie af który nie zawsze trafiał. W 50d af taki sam co w 40d ale jednak miałem kase wiec kupiłem lepszy 50d ze wzgledu chciażby na kalibracje af. Wg mnie zdjecia zrobiłbym takie same 450d co 40d , 50d.
    system canon + chęci

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emczyk Zobacz posta
    Ja zminiłem 450d na 50d. W 450d denerwował mnie af który nie zawsze trafiał. W 50d af taki sam co w 40d ale jednak miałem kase wiec kupiłem lepszy 50d ze wzgledu chciażby na kalibracje af. Wg mnie zdjecia zrobiłbym takie same 450d co 40d , 50d.
    U mnie zawsze trafia - ale robię 99% na środkowym.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Różnicy w jakości raczej nie zauważysz, no może z dobrych szkieł bedzie troche więcej detalu na zdjęciach, ale raczej nic więcej. Crop to crop, wiele sie tu nie zmieni. Zyskasz lepszy zakres tonalny i lepsze iso, szczególnie w sRAWach. Podstawowa różnica to AF, kl/s i ergonomia. Wg mnie... - warto i sam dąże do takiej zmiany
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Różnicy w jakości raczej nie zauważysz, no może z dobrych szkieł bedzie troche więcej detalu na zdjęciach, ale raczej nic więcej. Crop to crop, wiele sie tu nie zmieni. Zyskasz lepszy zakres tonalny i lepsze iso, szczególnie w sRAWach. Podstawowa różnica to AF, kl/s i ergonomia. Wg mnie... - warto i sam dąże do takiej zmiany
    Z SRAWow wielu ludzi w 50D nie korzysta, ze wzlgedu na fioletowy zafarb niby usniety ostatnim upgradem softu, ale nie do konca. A szkoda, bo fotki w sRAW mogly by dac lepsze rezultaty na wysokich ISO.

Sam z ciekawosci chcialem zobaczyc jak wyglad kwestia jakosci obrazu na ISO 1600 na 450D i 50D. Z kumplem zrobilismy te same kadry na tych samych parametrach i roznicy w jakosci nie bylo zadnej. Szum na 100% powiekszeniu byl taki sam, tyle, ze mial troche inny charakter, ale niebylismy w stanie stwierdzic, ktory gorszy, bo roznica byla znikoma.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu

Domyślnie

Witam, ja mam 450D, początkowo dużo czytałem na forum o samym aparacie, od momentu, kiedy dostrzegłem, że w zasadzie jakosć zdjęć, jeśli chodzi o lustrzanki, zależy od jakosci obiektywu zupełnie nie myśle o body, czy jego zmianie. Widzę po prostu jakie efekty można uzyskać przy tej samej puszce uzywając lepszego obiektywu. Tylko tyle, że aparatu uzywam czysto amatorsko, czyli nie jest dla mnie bardzo ważna ergonomia, szczelność aparatu, czy prędkosc przy zdjeciach seryjnych.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    Witam, ja mam 450D, początkowo dużo czytałem na forum o samym aparacie, od momentu, kiedy dostrzegłem, że w zasadzie jakosć zdjęć, jeśli chodzi o lustrzanki, zależy od jakosci obiektywu zupełnie nie myśle o body, czy jego zmianie. Widzę po prostu jakie efekty można uzyskać przy tej samej puszce uzywając lepszego obiektywu. Tylko tyle, że aparatu uzywam czysto amatorsko, czyli nie jest dla mnie bardzo ważna ergonomia, szczelność aparatu, czy prędkosc przy zdjeciach seryjnych.
    To tak, jak ze mną - jedyne, co mi w 450d przeszkadza, to mały korpus. AF - dla mnie w porządku (mimo, że nie mam nic z USM), seryjnych i tak nie używam, jakość zdjęć - bez zarzutu (pewnie, że chciałoby się większy zakres ISO z mniejszymi szumami, ale i tak jest lepiej, niż nieźle).

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Jeśli ktoś ma takie pytania jak to to lepiej wybrać ten gorszy (kiedyś ktoś to mądrze wyjaśnił na tym forum bodajże, ale nie pamiętam). Ja się go posłuchałem- teraz śmigam z 50d i jestem z niego bardziej zadowolony niż z leciwej 5d (nie mówię, że zła, ale ff mi się nie przydaje).

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów