Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: 450D, czy 40D - sprecyzowane wymagania, obawa brzed bublem

jednoskrzydla
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    BTW, zobacz, czy dobrze ci pasuje 40D - mojej dziewczynie przykładowo koszmarnie nie leży i się śmieje ze mnie że cegły noszę Przemyśl jeszcze 500D - ma coś, czego mi np. bardzo brakuje w 40D. Pomijając wygodę czy autofocus, dysponuje o wiele wyższym ISO, co jest przydatne w niektórych sytuacjach (noktowizorek z aparatu). Mały, lekki, czuły i ma filmy (gdyby nie fakt, że chodzi za mną nakręcenie jednego, to bym olał).
    Co do 500D - słyszałam, że ma tendencje do dość poważnego szumienia przy wyższych ISO, poza tym kupuję aparat, żeby robić zdjęcia, nie kręcić filmy, a różnica cenowa jednak jest.
    500 odrzuciłam już wcześniej, nie bez powodu porównuję 40D i 450D.

Jak napisałam w poprzednim poście - już bliżej zapoznałam się ze sprzętem w sklepie. Leży dobrze, trochę ciężki, ale chociaż dobrze wyważony jak się przypnie obiektyw.

Wybór co do body podjęłam - obecnie jestem w fazie poszukiwania idealnej oferty Canona 40D. Dziękuję za pomoc Pewnie jeszcze napiszę do Was w sprawie szkieł.

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jednoskrzydla Zobacz posta
    Wybór co do body podjęłam - obecnie jestem w fazie poszukiwania idealnej oferty Canona 40D. Dziękuję za pomoc Pewnie jeszcze napiszę do Was w sprawie szkieł.
    Na pewno się nie zawiedziesz.
    Zaglądaj do forumowej giełdy, bo często przewijają się tam "przyzwoite czterdziestki".
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Zawsze uwielbialem takie ogolnikowe wyznania. Najgorsze,ze dla niektorych potrafia byc opiniotworcze.
    No ale o co chodzi? Budowa, wizjer, matryca, ergonomia, baterie - wszystko na plus dla 40d. To jest pucha z jedną wadą - lcd ale kogo on w praktyce tak na prawdę obchodzi?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    No ale co po tych kosmicznych cyferkach skoro i tak się tego nie da używać? Btw - na natywnych czułościach 40d szumi mniej niż przepakowane 15mpix.
    To, że jak chcę zrobić zdjęcie jak jest ciemno, zamiast 1/15 na 3200 mam 1/60 na 12800. Tylko tyle.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jednoskrzydla Zobacz posta
    Co do 500D - słyszałam, że ma tendencje do dość poważnego szumienia przy wyższych ISO, poza tym kupuję aparat, żeby robić zdjęcia, nie kręcić filmy, a różnica cenowa jednak jest.
    To źle słyszałaś 8). Po zmniejszeniu do użytkowych rozmiarów (ekran kompa np.) jest bardzo dobrze.
    BTW: to 500D nie da się robić zdjęć, bo "kręci filmy" - biedni ci użytkownicy 5D mkII .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

jednoskrzydla
    Guest

Domyślnie

da się, oczywiście, że się da ;p ale w moim przypadku to raczej byłby zbędny bajer, raczej nie miałabym kiedy z tego korzystać.
    przy jakości filmów z 5d już nie warto inwestować w kamerę, jakby ktoś miał ambicje się w mocniej to bawić z tego co widziałam. filmików z 500D nie było dane mi oglądać.

Dobrze, dziękuję jeszcze raz za porady.
    Po analizach, zbieraniu opinii tutaj i na innych forach, wybór padł na 40D.

Coś już napisał Awatar RedWine
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gratuluję wyboru ! C40 D to udana konstrukcja .

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    To, że jak chcę zrobić zdjęcie jak jest ciemno, zamiast 1/15 na 3200 mam 1/60 na 12800. Tylko tyle.
    Prawdopodobnie podobny efekt uzyskasz niedoświetlając na 3200 i forsując do 12800 przy obróbce. Ale... takie czułości na cropie? Do znaczków pocztowych może to się będzie nadawać...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    No ale o co chodzi? Budowa, wizjer, matryca, ergonomia, baterie - wszystko na plus dla 40d. To jest pucha z jedną wadą - lcd ale kogo on w praktyce tak na prawdę obchodzi?
    No wlasnie o to co teraz napisales. Jaka wartosc merytoryczna ma zdanie jeden jest lepszy od drugiego i na tym koniec?

Nie widze sensu polemiki, bo 40D generalnie jest lepsze, aleco do LCD to chyba przesadzasz, sprawdzenie jak wyszlo zdjecie na badziewnym LCD, a na dobrym daje dosc spora roznice. Nie jest to kluczowy ficzer, aczkolwiek dla kogos moze byc istotny.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Prawdopodobnie podobny efekt uzyskasz niedoświetlając na 3200 i forsując do 12800 przy obróbce. Ale... takie czułości na cropie? Do znaczków pocztowych może to się będzie nadawać...
    Odszumione wygląda przyzwoicie na monitorze. Może odbitek metr na metr się z tego nie wyciągnie, ale spójrzmy prawdzie w oczy - ilu z nas drukuje zdjęcia. I w jakich ilościach.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów