Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: 17-40 L vs 15-85 do 350D

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Bawiłem się trochę 15-85 ale niestety nie mam fotek ale z tego co zdążyłem pomacać pocykać i obejrzeć na monitorze to chyba dla apsc wolałbym go od 17-40, a co do ostrość to co prawda nie laboratoryjnie ale na oko mogę potwierdzi test z optycznych.

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcusp Zobacz posta
    Może to za mała próba żeby generalizować, ale wszystkie dwa obiektywy 18-55 IS, którymi robiłem zdjęcia były naprawdę kitowe - zdjęcia 10x15 były delikatnie mówiąc byle jakie jeśli chodzi o ostrość. Może miałem pecha i trafiłem na tę kiepską mniejszość, a może po prostu one dają jakość zdjęć adekwatną do ceny.
    Ja z kolei na swojego kita nie mogę narzekać. Ostrość w centrum oceniam naprawdę dobrze, na brzegach faktycznie gorzej, ale generalnie całkiem OK.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosztroch89 Zobacz posta
    Stoję przed problemem związanym z zakupem nowego szkła do Canona 350D. Do wyboru mam C 17-40 L lub C 15-85. Co do pierwszego, nie przeszkadza mi światło 4.0, ale słyszałem że dobrą ostrość tylko osiagnie to szkło pod body 5d lub 7d
    to raczej odwrotnie do tego, co mi wiadomo. w 5D widac wyraznie niedoskonalosci rogow tego szkla.
    a 7D jest mordercze nawet dla niezlych stalek, a 17-40 zdecydowanie do nich nie nalezy

a na moim aps-c będzie dawało ostrość jak szkło za 300 zł (czyt. kit) czy to prawda?
    to akurat zalezy. ale to nie jest tak, ze 17-40 jest drastycznie ostrzejsze od 18-55 IS. w pelnej klatce na pewno, ale w cropie...

Co do drugiego szkła... nowość, mało informacji, sample wskazują na słabą ostrość obrazu i wysokie abberacje. Nie biorę pod Tamronów i Sigm pod uwagę. Szukam tylko czegoś z Canona.
    nie wiem jakie sample, ale wszystkie testy pokazuja, ze 15-85 jest sakramencko ostre.

Może ktoś zaproponuje inne szkło z Canona do 2,7 tys ? Dodam 17-55 2.8 odpada z powodu budżetu
    powiem tak: jesli nie masz wyraznej koniecznosci zakupu 17-40, to zdobadz sobie kita 18-55 IS (wersje ze stabilizacja) i rob nia. jest dostatecznie ostra, zeby nia robic zdjecia.

natomiast jesli szukasz dobrego szkla o zakresie standardowym do cropa - 15-85 jest super, choc cholernie drogi. moim zdaniem, ze wzgledu na to, ze nie masz sam dokladnie sprecyzowanych potrzeb, walcz kitem i odkladaj kase az bedziesz wiedzial co to dokladnie ma byc. 2700 PLN to kawal grosza, szkoda to wydac na niewlasciwy sprzet
    www albo tez flickr

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów