Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: 17-40 L vs 15-85 do 350D

Mieszany widok

Domyślnie 17-40 L vs 15-85 do 350D

Cześć!

Stoję przed problemem związanym z zakupem nowego szkła do Canona 350D. Do wyboru mam C 17-40 L lub C 15-85. Co do pierwszego, nie przeszkadza mi światło 4.0, ale słyszałem że dobrą ostrość tylko osiagnie to szkło pod body 5d lub 7d, a na moim aps-c będzie dawało ostrość jak szkło za 300 zł (czyt. kit) czy to prawda? Co do drugiego szkła... nowość, mało informacji, sample wskazują na słabą ostrość obrazu i wysokie abberacje. Nie biorę pod Tamronów i Sigm pod uwagę. Szukam tylko czegoś z Canona.

Czy możnaby prosić o jakieś informacje od użytkówników tych szkieł z body 350d lub 400d,450d,500d ?:wink:

Może ktoś zaproponuje inne szkło z Canona do 2,7 tys ? Dodam 17-55 2.8 odpada z powodu budżetu

Dziękuję za pomoc!
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Domyślnie

a myślałeś nad stałkami? czy koniecznie muszą być zoomy?
    Z tymi pieniędzmi spokojnie mógłbyś nabyć np 50 1.8 oraz 85 1.8 i do tego może 24 2.8?

Początki nałogu

Domyślnie

Jesli masz juz 2700, to juz mozesz zaczac polowac na uzywane 17-55.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    Jesli masz juz 2700, to juz mozesz zaczac polowac na uzywane 17-55.
    warto poszukać zadbany egzemplarz - może trafisz jeszcze na gwarancji, Kupowałem kilka używanych obiektywów poprzez forum CB i trafiłem naprawdę na dobre egzemplarze. Najlepiej oczywiście znaleźć w pobliżu z możliwością osobistego sprawdzenia.

Domyślnie

Mam już C 50 1.8 i jest super A co sądzicie o tym 17-40? Naprawdę, aż tak niedobrze jest z nim pod aps-c?
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Domyślnie

Nie miałem w rękach 15-85, ale od kilku lat mam 17-40. Na cropie to moje podstawowe szkło i jakoś nie korci mnie, żeby je wymieniać na inne.

Coś już napisał

Domyślnie

mam od niedawna 17-40, ale kupiłem go pod FF, zamieniając 10-22. Z 5D dla mnie jest naprawdę dobry, niestety nie miałem okazji sprawdzić go z APS-C. Może znajdziesz w Twoich okolicach kogoś, kto ma ten obiektyw, najlepiej sprawdź sam, przekonaj się. To moim zdaniem najlepsza metoda.

Coś już napisał Awatar elfi
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Też zastanawiam się co brać: 17-40 czy 15-85 ale pod 7D...nęci mnie zakres przy tym "kicie"...

Domyślnie

hmmm.. a co do kitów... Co sądzicie o 18-55 IS? Jest dość wychwalany na forach
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Domyślnie

Może to za mała próba żeby generalizować, ale wszystkie dwa obiektywy 18-55 IS, którymi robiłem zdjęcia były naprawdę kitowe - zdjęcia 10x15 były delikatnie mówiąc byle jakie jeśli chodzi o ostrość. Może miałem pecha i trafiłem na tę kiepską mniejszość, a może po prostu one dają jakość zdjęć adekwatną do ceny.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów