Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: 17-40 L vs 15-85 do 350D

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosztroch89 Zobacz posta
    Cześć!

Stoję przed problemem związanym z zakupem nowego szkła do Canona 350D. Do wyboru mam C 17-40 L lub C 15-85. Co do pierwszego, nie przeszkadza mi światło 4.0, ale słyszałem że dobrą ostrość tylko osiagnie to szkło pod body 5d lub 7d, a na moim aps-c będzie dawało ostrość jak szkło za 300 zł (czyt. kit) czy to prawda? Co do drugiego szkła... nowość, mało informacji, sample wskazują na słabą ostrość obrazu i wysokie abberacje. Nie biorę pod Tamronów i Sigm pod uwagę. Szukam tylko czegoś z Canona...

Dziękuję za pomoc!
    W ramach uściślenia 7D to tez APS-C ale rozumiem ze to poprostu niefortunna konstrukcja zdania.

Wracając do tematu 17-40 vs 15-85 a posrednio 18-55 kit IS:

3 tysięczny 17-40 w stosunku do 300 złotowego kita pod wzgledem ostrości nie odbiega zbytnio. Ale niestety na tym parametrze ( nie ma co ukrywać, ze najwazniejszym) podobieństwa sie kończa. 17-40 to czyste naturalne kolory, DUŻO lepszy kontrast i kilka innych własciwości optycznych, za które warto (?????) zapłacić 10 razy wiecej . Dodatkowo to szybki i precyzyjny silnik USM oraz solidan budowa. Szkło jest jednak dedykowane pod pełna klatke i na aps-c zawsze bedzie rodzajem protezy.

15-85 w rekach nie miałem ale wyglalda bardzo obiecująco :

http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx

Jego głowny atut to zakres ogniskowych i jezeli, tak jak piszesz, nie zalezy Ci na świetle 2,8 to pod 350D brałbym własnie jego ( pytanie tylko czy teraz czy po nowym roku gdy odpadnie z niego łatka nowości wraz z paroma stówkami złotych)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marcusp Zobacz posta
    Może to za mała próba żeby generalizować, ale wszystkie dwa obiektywy 18-55 IS, którymi robiłem zdjęcia były naprawdę kitowe - zdjęcia 10x15 były delikatnie mówiąc byle jakie jeśli chodzi o ostrość. Może miałem pecha i trafiłem na tę kiepską mniejszość, a może po prostu one dają jakość zdjęć adekwatną do ceny.
    Mówisz o wersji z IS ??

Generalnie trzeba rozróznic ostrośc od sprawności w ostrzeniu. Jeżeli pod pierwszym względem KIT IS wypada wg mnie rewelacyjnie o tyle pod drugim już znacznie gorzej ( wymaga poprostu spokojnego statycznego kadrowania ).

Ja z Kita i to starego ( bez IS ) robiłem zdjęcia 30x40 i naprawde nie było sie do czego przyczepić ( oczywiście patrząc na to z zachowaniem zdrowego rozsądku )
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 05-12-2009 o 23:50 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    W ramach uściślenia 7D to tez APS-C ale rozumiem ze to poprostu niefortunna konstrukcja zdania.
    Ups Przyznam się, że nie wiedziałem. Poczekam jeszcze 2 tyg i kupię 15-85
    Ostatnio edytowane przez bartosztroch89 ; 06-12-2009 o 11:55
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosztroch89 Zobacz posta
    Poczekam jeszcze 2 tyg i kupię 15-85
    Jak już kupisz, to koniecznie podziel sie wrażeniami. (Na razie na forum nikt nie chce się pochwalić...)
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Domyślnie

Mówisz o wersji z IS ??

Generalnie trzeba rozróznic ostrośc od sprawności w ostrzeniu. Jeżeli pod pierwszym względem KIT IS wypada wg mnie rewelacyjnie o tyle pod drugim już znacznie gorzej ( wymaga poprostu spokojnego statycznego kadrowania ).
    Chodzi mi o ostrość zdjęcia. W porównaniu z 17-40 to straszne mydło wychodziło. Aż się dziwiłem, bo czytałem różne testy i tu nie powinno być specjalnej różnicy. Sprawdzałem na 350D, 450D i 40D - zawsze to samo.
    Jeśli robiłem zdjęcie osoby, tak, że cała mieściła się w kadrze, to na 17-40 bez problemu było widać szczegóły na twarzy - jakieś większe zmarszczki itp, a na 18-55 nie, twarz była nieostra. Poprawiało się trochę po przymknięciu do 8 - 11, ale do 17-40 nadal wiele brakowało tym sztukom, które miałem.

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcusp Zobacz posta
    Chodzi mi o ostrość zdjęcia. W porównaniu z 17-40 to straszne mydło wychodziło. Aż się dziwiłem, bo czytałem różne testy i tu nie powinno być specjalnej różnicy. Sprawdzałem na 350D, 450D i 40D - zawsze to samo.
    Jeśli robiłem zdjęcie osoby, tak, że cała mieściła się w kadrze, to na 17-40 bez problemu było widać szczegóły na twarzy - jakieś większe zmarszczki itp, a na 18-55 nie, twarz była nieostra. Poprawiało się trochę po przymknięciu do 8 - 11, ale do 17-40 nadal wiele brakowało tym sztukom, które miałem.
    Ja z kolei bawiłem się krótko 17-40 i porównywałem z moim kitem IS i muszę przyznać, że w kwestii ostrości to nie zauważyłem wielkiej różnicy.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

W kwestii ostrości rzeczywiście nie ma drastycznej różnicy między kitem IS i 17-40. Jeśli chodzi o resztę składowych jakości obrazu - dzieli te dwa obiektywy PRZEPAŚĆ. Wracając do tematu postu: też stałem przed tym wyborem, wybrałem 17-40 i jestem z niego bardzo zadowolony.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Domyślnie

Może jakieś sample potwierdzające wasze zdanie o jakości zdjęć z 17-40/4 (kolory, plastyka). Przejrzałem już chyba wszystkie posty i nie wiem co myśleć o tym szkle w przypadku współpracy z aps-c.

Domyślnie

Tutaj możesz obejrzeć zdjęcia z 17-40 na różnych korpusach:

http://www.pixel-peeper.com/adv/?len...max=none&res=3

Na początku wyskakują 5D MKII, ale w filtrach możesz wybrać body.

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

właśnie w sklepie pobawiłem sie 15-85mm naprawde fajny (super uniwersalny zakres, względnie dobra ostrość, bardzo dobra stabilizacja oraz dobre macro) ale cena w tej chwile lekko odstrasza.
    Ja za tą cenę która teraz jest z pewnością bym nie brał tego szkła
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    (...)względnie dobra ostrość(...)
    Rozwiń trochę to stwierdzenie, jakieś przykłady foto masz?
    Optyczni.pl w tej kategorii rozpisywali się o 15-85 w superlatywach.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów