Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Carl Zeiss Makro-Planar T* 100 mm f/2 ZE vs. Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM

Mieszany widok

Domyślnie Carl Zeiss Makro-Planar T* 100 mm f/2 ZE vs. Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM

Producent fotograficznej biżuterii wprowadza na rynek kolejne nowe szkła na bagnet EF.
    Bardzo lubię szkła Zeissa i z zapowiadanych szczególnie ta setka macro by mnie interesowała ale... Canon wypuścił teraz stumilimetrową eLkę macro... Ciemniejsza od Zeissa ale stabilizowana, Zeiss ma max powiększenie 1:2, Canon 1:1, no i Canon ma ultradźwiękowy AF a Zeiss to manual.
    Do tego wypasiony pod niebiosa Canon jest tańszy od niemiecko - japońskiego oldskulowca.
    Sample z Canona pokazywane na tym forum przez właścicieli tego obiektywu prezentują zachwycającą jakość, szkło jest ostre jak brzytwa i ma piękny bokeh.
    Czego chcieć jeszcze???
    Czy w ogóle znajdujecie w tym porównaniu jakiekolwiek argumenty na rzecz droższego Zeissa?
    Bo ja, szczerze mówiąc, nie bardzo...
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 05-12-2009 o 13:55
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

IS w makro z ręki to podstawa. Kropka.
    Imho nikt nie kupuje ZE pod statyw.
    the silence is deafening

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Czy w ogóle znajdujecie w tym porównaniu jakiekolwiek argumenty na rzecz droższego Zeissa?
    Poza sentymentalno-snobistyczym
    Tak ... jest jaśniejszy ... troszeczkę ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wiesz, argumnetów za zeissem 85/1.4 też za wielu nie ma, ale jednak go masz. I dlaczego wybrałeś jego zamiast 85/1.8? Tu jest dokładnie taka sama sytuacja.

Domyślnie

To zupełnie inna sytuacja gdyż optycznie 85mm jest na poziomie eLki czego o 85 1.8 raczej się nie da powiedzieć. Goście z forum "photography on the net" twierdzą nawet że Zeiss jest ostrzejszy od eLki... więc tutaj akurat nie mialem wątpliwości co kupić. 85mm 1.8 to jest po prostu inna liga.
    Wydaje mi się jednak że komfort AF i stabilizacji szkła Canona 100mm Macro L przy moich akcjach z motylkami byłby bardzo wskazany. A sample (m. in. Seleny) bardzo mnie przekonują jeśli chodzi o ostrość, kolory i jakość bokehu z tego obiektywu Canona.
    Poza tym miałbym od biedy jakieś szklo reporterskie skoro nie mam 70-200.
    Sample z Makro Planara 100mm dostępne na Flickrze (głównie z Nikonów) też mnie jakoś nie zabijają...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Domyślnie

Poza tym miałbym od biedy jakieś szklo reporterskie skoro nie mam 70-200.
    Taa, komfort pracy w reporterce na poziomie Samyangów.

Sample z Makro Planara 100mm dostępne na Flickrze (głównie z Nikonów) też mnie jakoś nie zabijają...

To wejdź do kafejki Nikona w dział lens lust (ze wskazaniem na puszki FX)
    Obrazek z tego szkła (mnie) wgniata, ale AF to raz i IS to dwa. Normalniejszy bokeh i 3-stopniowy limiter to już bonus w szkle makro.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Taa, komfort pracy w reporterce na poziomie Samyangów.
    Możesz rozwinąć myśl? Czemu Canon 100mm L Macro miałby nie być komfortowy w zastosowaniach reporterskich ze swoją jasnością, ostrością i stabilizacją?

To wejdź do kafejki Nikona w dział lens lust (ze wskazaniem na puszki FX)
    Obrazek z tego szkła (mnie) wgniata /.../
    A mogę poprosić linka bo w Nikoniarskich www biegły nie jestem...?
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 10-12-2009 o 00:02

Domyślnie

Możesz rozwinąć myśl? Czemu Canon 100mm L Macro miałby nie być komfortowy w zastosowaniach reporterskich ze swoją jasnością, ostrością i stabilizacją?
    Autofokus jest dopasowany do rodzaju szkła
    Mam to szkło i nie polecam do reporterki bo jest za woolne.

edit - cholerka edycja działa non stop?
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 10-12-2009 o 15:20
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Autofokus jest dopasowany do rodzaju szkła
    Mam to szkło i nie polecam do reporterki bo jest za wooooolne.
    Uważasz, że zasługuje aż na tyle "o"?!
    Po przełączeniu na 0.5-∞ nie jest źle (w moim odczuciu - porównywałem z 24-105).
    Innymi słowy - góra "oo"
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

To zupełnie inna sytuacja gdyż optycznie 85mm jest na poziomie eLki czego o 85 1.8 raczej się nie da powiedzieć. Goście z forum "photography on the net" twierdzą nawet że Zeiss jest ostrzejszy od eLki... więc tutaj akurat nie mialem wątpliwości co kupić. 85mm 1.8 to jest po prostu inna liga.
    [...]
    A mi sie wydaje, ze troche mijasz sie z prawda. Patrzac na test zrobiony na tym forum Bodajze, przez Cichego 85 - 1.2 vs. 1.8 ewidentnie pokazuje, ze wersja 1.8 nie jest w cale duzo gorsza. A juz na pewno nie uwzglednia roznicy w cenie. O ile dobrze pamietam przewagi 1.2 doszukal sie w bokehu, kolorach i ostrosci (ale bez milowych roznic). Z AFem juz nie bylo tak rozowo.

Takze robienie ulomka z 85 1.8 nawet na tle ekstra ligi szkiel jest moi mzdaniem conajmniej chybione.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów