Witam. Mam problem, o którym wspomniałem w tytule. Migawka zacina się dokładnie co drugie zdjęcie. Niezależnie od tego czy robię pojedyncze zdjęcia czy automatyczną serię kilku zdjęć efekt jest zawsze taki sam - co drugie zdjęcie to czarny ekran. Wyłączanie aparatu nie ma żadnego wpływu na ten cykl - ze 100% pewnością można określić czy następne zdjęcie zostanie wykonane poprawnie czy nie. Nie pojawiają się żadne komunikaty o błędach na wyświetlaczu. Nawet po samych dźwiękach jakie wydaje z siebie aparat w czasie robienia zdjęć można określić czy zdjęcie zostało wykonane czy też nie. Nie znam się na konstrukcji migawki ale sprawia to wrażenie jakiejś prostej usterki (jakiś paproch, wyszczerbienie w zębatce jeśli jakakolwiek występuje w tym elemencie?), która skutkuje taką regularnością występowania błędu. Jestem też przygotowany na gorsze warianty ale póki co chciałbym poszerzyć swoją wiedzę o doświadczenia innych użytkowników jeśli ktoś miał podobny problem. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tego typu usterką i gdzie ewentualnie można by szukać pomocy (mieszkam w Łodzi).