Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: jak wyłączyć pierwszy błysk?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie jak wyłączyć pierwszy błysk?

Cześć,
    potrzebuję się pozbyć błysku pomiarowego w zestawie 20D i 550EX.
    Już piszę po co:
    Potrzebuję na dużej sali wyzwalać lampy studyjne (na fotoceli). Mogę to robić radiowo, jednak przydałby się mały błysk w sufit od strony aparatu, żeby nie było ostrych cieni na pierwszym planie.
    Raczej nie planuję zakupu fotocel na drugi błysk. A gdzieś czytałem o możliwości zaklejenia którychś styków przy lampie, czy jakoś tak..
    Oczywiście rezygnuję wtedy chyba z autoamtyki błysku, miło by było, gdyby został wyświetlany wzorek z lampy.
    Da się to zrobić?
    Jarek

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Cześć,
    Już piszę po co:
    Potrzebuję na dużej sali wyzwalać lampy studyjne (na fotoceli). Mogę to robić radiowo, jednak przydałby się mały błysk w sufit od strony aparatu, żeby nie było ostrych cieni na pierwszym planie.
    Raczej nie planuję zakupu fotocel na drugi błysk. A gdzieś czytałem o możliwości zaklejenia którychś styków przy lampie, czy jakoś tak..
    Oczywiście rezygnuję wtedy chyba z autoamtyki błysku, miło by było, gdyby został wyświetlany wzorek z lampy.
    Da się to zrobić?

Jasne!Tylko po co to wszystko...?
    Skosnoocy nameczyli sie latami,wydali miliony dolarow na proby zaawansowanej techniki,czesc z nich z przepracowania niestety skonczyla z soba ,a TY nie mozesz normalnie jak czlowiek zrobic uzytku z tego wszystkiego.Nie...Ty jestes Polak,wiec musisz inaczej,po swojemu i nic tu nie pomoze,ze jestesmy w Unii.Zakleic,odkrecic,odlaczyc,wyciagnac aby tylko bylo po naszemu,swojsko i przasnie.Napis "Made in Japan" kole w oczy i nic tu po zaawansowanej technice.My mamy wlasna technike,my ja wymyslilismy i to nie jest nasze ostatnie slowo...!
    Zakleimy ja plasterm i plastelina,bo to jest nasza plastelina,a nie japonska...Haj!
    Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 25-09-2005 o 15:45
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź, niestety szkoda, że nie na temat.
    Pytasz po co? Już pisałem o tym na samym początku: Ponieważ chcę mieć ładnie wypełniony światłem pierwszy plan (z lampy) i ciekawe cienie i światła w tle (studyjne lampy błyskowe). Rozumiem, że dla wielu takie rozwiązanie może być niecodzienne i trudne do ogarnięcia, jednak jest bardzo ciekawe i zdecydowanie wyróżnia się w tłumie.
    Domyślam się, że nie znasz odpowiedzi na to pytanie a jedynie chciałeś wyładować swoją frustrację. Mam nadzieję, że osiągnąłeś swój cel.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cześć,
    Już piszę po co:
    Da się to zrobić?
    wg mnie nic nie musisz zaklejać: wystarczy, że przełączysz 550EX w tryb M i już przedbłysku nie będzie, a wzorek AF oczywiście nadal będzie.

automatyki błysku też nie będzie, ale to ci i tak - przy lampach studyjnych - nic by nie dało. ustaw tylko na 550EX odpowiednią moc (1/32, 1/64, 1/128) i będzie dobrze! :grin:
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    wg mnie nic nie musisz zaklejać: wystarczy, że przełączysz 550EX w tryb M i już przedbłysku nie będzie, a wzorek AF oczywiście nadal będzie.

automatyki błysku też nie będzie, ale to ci i tak - przy lampach studyjnych - nic by nie dało. ustaw tylko na 550EX odpowiednią moc (1/32, 1/64, 1/128) i będzie dobrze! :grin:
    Ech.. przysiągłbym, że mi to nie działało. Sprawdzałem tydzień temu - dostawałem tylko tyle światła, co z lampy na aparacie. Teraz dla pewności sprawdziłem jeszcze raz - jest dokładnie tak, jak pisałeś a mi wcześniej nie wyszło.
    Być może masz jakąś moc sprawczą, albo ja coś wcześniej sp.. znaczy zrobiłem źle.
    W każdym razie działa.
    Dzięki :smile:
    Jarek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

chcę mieć ładnie wypełniony światłem pierwszy plan (z lampy) i ciekawe cienie i światła w tle (studyjne lampy błyskowe). Rozumiem, że dla wielu takie rozwiązanie może być niecodzienne i trudne do ogarnięcia, jednak jest bardzo ciekawe i zdecydowanie wyróżnia się w tłumie.
    Domyślam się, że nie znasz odpowiedzi na to pytanie a jedynie chciałeś wyładować swoją frustrację. Mam nadzieję, że osiągnąłeś swój cel.
    Kolega nie ponial aluzju...To byl zart...Ja nie jestem sfrustrowany.Rozbawilo mnie Twoje pytanie.Do ogarniecia to jest i niczym sie nie wyroznia.Skoro uzywasz lamp studyjnych i nie wiesz co zrobic z zawansowana lampa na aparacie,to raczej Ty tego nie ogarniasz.Nie rozumiem po co ludzie wydaja kupe kasy na sprzet,a nie maja pojecia o elementarzu fotografii.Tacy zawsze mysla,ze do zrobienia dobrego zdjecia potrzebne jest kilka lamp i kombinuja jak kon pod gore zamiast zrobic to po Bozemu...
    Oczywiscie nie chodzi o rutyne i fajnie jest czasem poeksperymentowac tylko po co wywazac otwarte drzwi...? Robisz zdjecia studyjne to chyba masz jakies ekrany i blendy oprocz...sufitu i sciany?Jesli nie,to bedzie to tylko "rzezba" co bys z tego ukladu swietlnego nie wykombinowal...
    Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 25-09-2005 o 18:42

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scaramanga
    [...]
    Oczywiscie nie chodzi o rutyne i fajnie jestczasem poeksperymentowac tylko po co wywazac otwarte drzwi...?Robisz zdjecia studyjne to chyba masz jakies ekrany i blendy oprocz...sufitu i sciany?Jesli nie,to bedzie to tylko "rzezba" co bys z tego ukladu swietlnego nie wykombinowal...
    Wyżej pisałem o oświetleniu dużej sali. Ta duża sala to sala weselna, gdzie ani nie robi się zdjęć z jednego miejsca, ani przy jednych parametrach. A już na pewno nie jesteś w stanie zmusić modeli do ustawiania się w tańcu.

W niektórych sytuacjach wystarcza błyskotka na aparacie, niestety często spotykam się z takimi pomieszczeniami, gdzie poruszasz się prawie na oślep a do najbliższej ściany masz 15 metrów (cz 5 do sufitu). Tam trzeba zabrać kilka ładnych Ws..

Z rozstawieniem lamp czy ich zmiękczaniem nie mam najczęściej problemów, niestety czasem coś ciekawego dzieje się w miejscu, gdzie oświetlenie jest z tyłu lub mocno z boku. Wtedy wyzwalanie radiowe nic nie da, bo kontra będzie zbyt duża.

W tę sobotę robię koleżance popisowe zdjęcia ślubne. Nie ukrywam, że to nie jest normalne zlecenie, tylko coś, na czym mi szczególnie zależy. Ślub zaczyna się o 19tej, jest w ciemnym jak nora kościele. Małą lampką mogę poświecić księdzu w oczy, do zdjeć potrzeba dużych lamp. Świetnie się sprawdzą, gdy Młodzi będą na swoich miejscach. Jednak gdy pójdą zakładać obrączki itp, będę potrzebował czegoś świecącego znad aparatu. Tu też przyda się świecenie z przodu i lampy na fotoceli do doświetlania teł.

Mam nadzieję, że tym razem zrozumiemy się do końca.
    Na szczęście działa przejście w tryb manualny (choć mam teraz zagwozdkę, dlaczego nie działało mi to tydzień wcześniej - sprawdzałem)...
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hmm.
    Rozumiem, że będziesz miał ustawione lampy studyjne na fotocelę?
    Bo ja na przykład nie jestem pewny, czy nie będą się wyzwalały, gdy jakiś gość będzie błyskał cyfrówką... a wtedy mogą się nie zdążyć naładować.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z rozstawieniem lamp czy ich zmiękczaniem nie mam najczęściej problemów, teł.

Mam nadzieję, że tym razem zrozumiemy się do końca.
    Tak,teraz tak.Szczerze Cie,stary,podziwiam i trzymam kciuki bo o czyms takim slysze pierwszy raz.Ambitnie do tego podszedles.Musisz miec chyba kilku pomocnikow do ustawiania stojakow ze softboxami i przepinania sieci
    oraz nad wyraz wyrozumialego ksiedza...
    Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 25-09-2005 o 18:52

Domyślnie

Jarek,
    Ja bym zrobil tak: druga 550 na monopodzie z parasolka i oczywiscie asystet, jesli asystent jest myslacy powinno zadzialac,w wersji ekstremalnej - podwoic
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów