Niekoniecznie,mam 350D i jeśli zrobię zdjęcie i wcisnę 2 razy info w celu sprawdzenia histogramu nad nim ukazuje się cyfra np.215-1543.
W nowym aparacie jeśli zrobisz pierwszą klatkę zapis wyglądał by następująco 100-0001.W ten sposób moje body ma 21143 klapnięcia.Po 9999 klapnięciach liczba 100 zmienia się na 200 itd.Oczywiście wynik w serwisie może się trochę różnić,ale jest to chyba najłatwiejszy i w miarę trafny sposób sprawdzenia:razz:.
Ostatnio edytowane przez mmlolek ; 08-12-2009 o 21:43
Canon :-D
Tyle tylko że liczba ta odnosi się do zdjęć zapisywanych na danej karcie pamięci i z faktycznym przebiegiem korpusu ma niewiele wspólnego (chyba że sprzęt mamy od nowości).
Patrz uwaga powyżej.
Sposób kompletnie niemiarodajny. Wystarczy że raz zmienisz opcję "File numbering" z "Continous" na "Auto reset" a numeracja zaczyna się od początku. W przypadku zakupu używanego korpusu 350D jedyną metodą pozwalającą stwierdzić jego faktyczny przebieg jest usługa odczytania wewnętrznego licznika realizowana przez serwis Canon-a.
EOS + Speedlite
Można to też zrobić za pomocą "alternatywnego"oprogramowania.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=52726
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Sławek, czyta tylko jedni mówią tak drudzy tak a trzeci jeszcze inaczej. Mówie na podstawie ogólnej informacji zawartej w internecie/ na forum.
allxages pijesz do mnie? zapraszam na pw. Bo jeżeli potrafisz stwierdzić,że ktoś jest analfabetą na podstawie jednego posta to "szacunek".
No tak ,koledzy powyżej maja racje.Nie wziąłem pewnych rzeczy pod uwagę.Podałem przykład na własnym body w którym nigdy nie zmieniałem karty.
Pozdrawiam i przepraszam jeśli kogoś wprowadziłem w błąd.
Canon :-D
Mi tam w 40D padła po 21tys. wymienili za free i to expresem(w 3dzień roboczy miałem już aparat z powrotem w domu) Od wtedy minęło półtorej roku prawie i nowa migawka ma na oko ok. 100k póki co żyje a teraz z 40-stki mało korzystam więc jeszcze powinna pociągnąć trochę.
Poza tym mam znajomego co w 1D(classic)miał ponad 300k i wymienił sam migawkę - profilaktycznie bo się bał, że mu pierdyknie np. podczas jakiegoś ważnego momentu(podium czy podobne - jest repo żużlowym)serwis powiedział, że jego migawka ma 3miejsce wśród przebiegów w 1D :-D
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk