Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: 5D vs 20D - to all beloved Nikon shooters

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie 5D vs 20D - to all beloved Nikon shooters

Czyli jak podniosłem szczękę z podłogi.
    Wszystko przeczytacie i obejrzycie w linku. Ja dodam od siebie, że następca 5D będzie mój!
    Na podstawie sampli z linku stwierdzam, że dla mnie 5D mniej (ładniej) szumi na 3200 niż 20D na 1600.
    Porównanie na 6400 nie pozostawia żadnych wątpliwości.
    Zapraszam do dyskusji opartej na samplach z linku

http://www.virtualtraveller.org/5dv20d/5dv20d.htm
    the silence is deafening

Bywalec

Domyślnie

Ale porównanie - 17-85 IS do 24-105 L. Ciekawe ile jest różnicy między aparatami a ile między lensami?
    DSLRs & lenses

Bywalec Awatar Pietro
    Miasto
    Tarnow/Krakow

Domyślnie

Ja sie tak srednio znam, ale skad w 20D ISO 6400?
    Idzie Panie nowe....

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Stąd skąd i 3200. Wyciągane z rawu. Tyle, że ręcznie. Tak, jak zostalo to opisane
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mnie z kolei kopara nie opadła. Szumy mniejsze nieco, ale nie aż tyle, żeby się zachwycać, najważniejsze różnice na + w 5d to po prostu większy wizjer i matryca FF. A jakość zdjęć nie będzie pewnie jakoś drastycznie lepsza niż w 20d.

Oczywiście dodam, że totalnyn nonsensem jest porównywać body z podpiętymi różnymi szkłami.. Zwłaszcza, że prawdopodobna różnica w jakości L i EF-s jest ogromna.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 25-09-2005 o 13:23
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Oczywiście dodam, że totalnyn nonsensem jest porównywać body z podpiętymi różnymi szkłami.. Zwłaszcza, że prawdopodobna różnica w jakości L i EF-s jest ogromna.
    przepaść zauważalna gołym okiem, jak by były obie L`ki to test byłby bardziej wiarygodny
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gr86
    przepaść zauważalna gołym okiem, jak by były obie L`ki to test byłby bardziej wiarygodny
    No właśnie masz rację!
    Są dwie L-ki. Jest i 24-105 i 200/2.8. I rzeczywiście przepaść jest zauważalna gołym okiem!
    Z racji tego, że lubię sobie popstrykać na 1600+ interesują mnie szumy ze zdjęć "zwykłych" użytkowników.
    Tu 5D (a właściwie full frame) pokazuje pazur.

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Autor w topiku na dpreview pisze, że porównał te szkła ze względu na ich charakter. Obydwa szkła służą mu za szkła podstawowe. Jedno na 20D, drugie na 5D. Na prośbę czytelników podpiął 200/2.8 i teraz wiem co do mnie mówił Arkan i inni, wiem dlaczego stałki 1.4L tyle kosztują. Teraz wiem, że zoomy to są dobre szkła, ale nie dla mnie No może 80-200L
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 25-09-2005 o 13:57
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gr86
    ... jak by były obie L`ki to test byłby bardziej wiarygodny
    Nie rozumiem ... w takim przypadku dla mnie test nie jest w żadnym stopniu wiarygodny. To tak jak napisał Jac test dotyczył szkieł, a nie body.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jedna rzecz mnie uderzyła - gdybym miał tak rozmazany obraz na moim 20D jak ten koleś przy f8.0 zastanowiłbym się porządnie nad zmianą obiektywu. Przecież to jest jakiś dowcip...

Też podoba mi się 5D, tez może kiedyś sobie go kupię, ale taki porównanie oprócz zestawienia obiektywów nic mi nie pokazało (no może szumy, ale ich "wygląd" też zależy od jakości bokeh - czyli szkła)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

bardziej to wyglada na porownanie dwoch szkiel niz dwoch aparatow :-) ale wiadmo ze 5D jest lepsze od 20D. wystarczy ze jest mlodsze od 20d o niecaly rok... a ile w elektronice sie zmienia w ciagu roku kazdy wie... tyle ze zamiast 5D to ja bym sobie kupil dwie dwudziestki i bym byl bardziej happy niz z jednym 5D... ja czekam na wieksza rozpietosc tonalna matrycy... i to bedzie dla mnie sygnal do zmiany body... wiec chyba sobie troche poczekam :-(

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów