Robił dwoma w bardzo małym pomieszczeniu co widać i nie miał odejścia. Ale i tak nieźle jak na domowe studio.
Robił dwoma w bardzo małym pomieszczeniu co widać i nie miał odejścia. Ale i tak nieźle jak na domowe studio.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Robiłem z 2-ma lampami, ale dokładnie tak jak Sergiusz zauważył nie miałem miejsca, aby inaczej ustawić lampy. Myślałem o żarówce błyskowej z tyłu, ale to znów dawałoby przepalenie. Lepiej byłoby chyba modelkę odsunąć od tła i może dać na przód 1 lampę, a tłu dopalić dopiero drugą. Może kiedyś pomęczę inną modelkę
Sergiusz - dziękuję za miłe słowa uznania. Faktycznie warunki kiepskie i na dodatek robiłęm to bez żadnego doświadczenia w temacie studia.
Ostatnio edytowane przez mssk ; 04-12-2009 o 16:51
Regulamin pkt 8.
A moze wziasc 2X300ws + softy60X90? Kasa ta sama, a bede mial rowne swiatlo z lamp.
40D+1000D+T17-50+S10-20+C50_1.8+430EXII
A tu moje kilka fotek http://www.studiomigawka.pl/
Nie jestem fachowcem ale czy nie prosto bylo by kupic taniego flasha z fotocela do oswietlenia tla?
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Mój znajomy, bardzo stary fotografjak go pytałem o oświetlenie Tła to odpowiadał pytaniem: Fotografujesz modelkę czy tło? Więc skup się na oświetleniu modelki a nie tła. W zdjęciach tych raczej brakuje kontry odcinającej modelkę od tła a nie samego jego oświetlenia, które w tym przypadku raczej jest zbędne.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Moim zdaniem lepiej mieć lampy różnej mocy lub jedną ustawioną na większą moc, aby mieć lampę główną i doświetlającą. Potrzebne jest to do uzyskania cienia np. nosa wtedy zdjęcie nie wychodzi płaskie. Trzecią lampę można wykorzystać do kontry od tyłu lub od góry. Czwartą lampę, którą mam właśnie zamiar kupić chcę wykorzystywać do oświetlania tła no i trochę do zabawy spootem optycznym. Na początek proponuje kupić dwa tła i jedną lampę z softbox-em 120x80. Dla zachęty lub zniechęcenia rezultaty
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
jakoś twoje zdjęcie nie przemawia do mnie-za słabo doświetlona ręka i pupa modelki-za to żebra wyszły fajnie-jak na 3 lampy -nieciekawie-ale to moje zdanie,acha skóra dziwnie wygląda-zaszumiona bardzo
tylko, że to jest przykład zdjęcia z jedną lampą
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971