W takim razie chyba zakupię coś takiego razy 2 http://www.funsports.pl/p,pl,537,zes...parasolka.html
W takim razie chyba zakupię coś takiego razy 2 http://www.funsports.pl/p,pl,537,zes...parasolka.html
Czyli mam tak samosam się uczę... na szczęście na razie nie na błędach.
Z powodzeniem wykorzystuję parasolkę 120cm odbijającą białą z 580 a najczęściej fociłem w plenerach i pomieszczeniach ale kto się nie rozwija ten stoi w miejscu. Mam miejsce na studio w salonie a drugie będę urządzał gdzie indziej, tylko z przyczyn finansowych będą dwa systemy teł a lampy i modyfikatory muszą być na razie mobilnew domu więcej będę ćwiczył w drugim studio pracował.
Z prób obiektywó 50 będzie dobra do moich pomieszczeń a 85 do ciasnych kadrów... i oczywiście 135![]()
A pytałem Ciebie bo niestety w większości panuje opinia że co tanie to złoale trzeba się na czymś nauczyć, nie jest problemem wywalić kasę na sprzęt z górnej półki.
Jak zmieniłem system na canona to przez długi, długi okres moim podstawowymi szkłami była 50 1,4 i 70-200 4 ... i co? nie zauważyłem zbytnich problemów.
Ale wracając do studia
Zastanawiam się czy nie pójść w kierunku beaty disha 70cm z plastrem + lampa qantuum 200 lub 300 ( cenowo 100 pln różnicy ) a już prawie na 100 jestem na to zdecydowany, dużo poczytałem i pooglądałem zdjęć i można z tego wycisnąć niezłą magię na fotach ... do tego mam parasolkę i 580 + blenda duża, tylko muszę dokupić uchwyt do blendy. I wtedy ćwiczyć... ćwiczyć, ćwiczyć... zabawę ze światłem. Dish też przyda mi się przy sesjach, przeglądając moje prace głównie preferuję ciasną portretówkę + glamour. Zresztą na tym głównie zarabiam... w studio nie będę robił dużo, bardziej wolę wnętrza na sesje, czy plenery. We wnętrzach nie ma problemu z prądem do lampek.
Potem zawsze można dokupić oktę + jeszcze jedną lampkę. Softbox jakoś mi nie leży... nie ze względu na światło ale nie podoba mi się to ustrojstwo wizualnie...
Coś tam robię w studio, ale pożyczam i w końcu chcę mieć własne... ciasne ale własne :
Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
------------------------------------------------------
Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB![]()
http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski
Poszukuję fajnego zestawu do robienia fotografi bezcieniowej. Głównie mam zamiar robić zdjęcia takim przedmiotom jak telefony, laptopy, konsole itp. Szukając w internecie znalazłem taki oto zestaw. Czy jest on odpowiedni? Nie rozleci się szybko? Jestem amatorem tak więc zaczął bym się uczyć dopiero.
mam podobny zestaw (lekka różnica w żarówkach) i jest słabo.
Po pierwsze - te dołączone lampy są beznadziejne. Stawiaj na błyskowe.
Druga sprawa - da się tym zestawem robić jako takie zdjęcia na allegro, ale jeśli nie masz zewnetrznej lampy do aparatu to może być ciężko
Patrzałem na zestawy bezcieniowe na allegro i wszystkie są ze stałym światłem.
Oświetlić namiot czy stół bezcieniowy można i stałym i błyskowym i jeszcze inaczej.Zależy od potrzeb ,tego co już masz i możliwości lub planów na przyszłość.
IMHO najlepiej błyskowym.
stałe światło jest za słabe, nie daje takiej mocy jak błysk, będziesz zmuszony ustawić sprzęt na statywie i podwyższyć iso.
To bardzo proszę jeżeli jest możliwość o skompletowanie fajnego zestawu tak do 300 zł.
Podbijam temat
Zakupiłem zgodnie z tym co pisałem jakiś czas temu BD i PT300 QUANTUUM do tego mam parasolkę białą odbijającą + 580 i lampkę nikona 460 - wyzwalam ją automatycznie - pracuje zamiennie albo do doświetlenia tła albo do kontry.
Myślę teraz żeby dokupić 1x PT200 ; stripa 40x200 z gridem ; snoota z plastrem miodu
myślę na taką konfiguracją sprzętu:
- 580 ze snotem na kontrę
- strip też kontra z PT200
- BD z PT300 na główne światło ( mam BD z dużym boomem )
- parasolka z nikonem do rozświetlania cieni od dołu modela, modelki
co myślicie...
Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
------------------------------------------------------
Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB![]()
http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski
ja mam podobną konfiguracje . bedziesz zadowolony z tych quantumów