Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 50D - af lock on - ai servo

jamirq
    Guest

Domyślnie 50D - af lock on - ai servo

Witam,

Niestety nie mogę znaleźć nigdzie info czy 50D ma opcje śledzenia obiektu w trybie ciągłym bez przeostrzania jak obiekt zostanie na chwile zasłonięty.

np na meczu kosza sledze zawodnika i nagle przysłoni go inny na moment. nie chce aby focus przeszedł na tego zawodnika który wszedł w kadr tylko aby np względem ustawień trzymał focus przez 0,5 s 1s itd

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Częsciowo nie na temat, bo nie mam 50D, ale mogę potwierdzić istnienie takiego ustawienia w 7D. Może to będzie dla Ciebie jakoś pomocne.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nie wiem jak 7D (w serii xxD na pewno nie ma takiej mozliwsoci) ale seria 1D ma mozliwosc ustawienia czulosci AF, dziala to mniej wiecej tak jak opisujesz, ale 1s to juz duzo czasu i nawet na ustawieniu najmniejszej czulosci raczej przeostrzy

inna sprawa ze koszykowka to taki sport ze najlepiej AF dziala na najwiekszej czulosci AF bo obiekty (zawodnicy) poruszja sie ze zmienna pradkoscia i roznych kierunkach

mala czulosc AF, gdzie aparat czeka z przeostrzeniem i AF jest mniej nerwowy przydaje sie np w żuzlu, samochodach itp. gdzie obiekty poruszja sie z jednakowa predkoscia i jednym kierunku

mozesz recznie ustawic sobie pod klawiszem AF-ON blokade AF w servo przy wcisnietym do polowy spuscie, ale rzadko w akcji jest na to czas

wniosek jest ogolnie taki ze nie da rady w zasadzie ominac problemu z przebiegajacymi, zaslaniajacymi kadr koszykarzami
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jest funkcja sledzenia ciaglego obiektu, ale nie jestem pewien czy w momencie przysloniecia sledzonego obiektu przez inny, AF nie zmieni sie na zasloniety.

Dodam, ze zgodze sie z sebcio80. Nie jest to chyba mozliwe do zrealizowania. AF nie bedzie myslal w 100% za ciebie. Nie wie, ktory obiekt w danym momencie jest dla Ciebie najwazniejszy. Dla AF glownym zadaniem jest ustawienie ostrosci na obiekt, w ktorego celujesz. Ale to zalezy rowniez czy obiekt przyslaniajacy znajdzie sie w zakresie AF.

Najlepsza rada (troche meczaca) - manualny AF
    50D, 300D, 18-200, 70-300, 50/1.8, 580EXII

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photograph.opole.pl Zobacz posta
    Dodam, ze zgodze sie z sebcio80. Nie jest to chyba mozliwe do zrealizowania. AF nie bedzie myslal w 100% za ciebie. Nie wie, ktory obiekt w danym momencie jest dla Ciebie najwazniejszy. Dla AF glownym zadaniem jest ustawienie ostrosci na obiekt, w ktorego celujesz. Ale to zalezy rowniez czy obiekt przyslaniajacy znajdzie sie w zakresie AF.
    Właśnie, tak jak pisze Sebcio, w wyższych modelach jest możliwość ustawienia wrażliwości układu AF na chwilowe zasłonięcie obiektu. AF, w zależności od konfiguracji, przeostrza na nowy obiekt dopiero po pewnym czasie, licząc na to, że poprzedni znów pojawi się w kadrze.

W 7D odpowiedzialne za to jest ustawienie C.Fn III-1 (AI Servo tracking sensitivity).

Najlepsza rada (troche meczaca) - manualny AF
    Co to jest manualny Auto-Focus?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 06-12-2009 o 13:07
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uprawnienia umieszczania postów