Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: Sesja ślubna na cmentarzu

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    nie za ostro Panie kolego, nie za ostro?
    Za ostro to czasem kucharz potraktuje tortillę sosem chili,a skoro jesteśmy przy kuchni meksykańskiej to właśnie jedynie w Meksyku, taka sesja nie naruszałaby (tak przypuszczam (?)) pewnych norm dobrego smaku . Tam symbolika śmierci jest odbierana w innym kontekście,ale to zupełnie inna kultura i obyczajowość, zasadniczo odmienna od polskiej.
    Z drugiej strony, cmentarz jest miejscem sakralnym (z pominięciem komunalnych),więc jeżeli taka sesja miałaby się odbyć,należałoby o zgodę na taką sesję poprosić zarządcę cmentarza na takiej samej zasadzie,jak udzielana jest zgoda na fotografowanie uroczystości liturgicznych w kościele. Ktoś próbował ?

W zasadzie wszystko dosadnie to wyłożył już KrzysK...

...a kwintesencja pomysłu jest trafnie napisana tymi słowami:
    Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    no to ja czekam aż mój kolega z pracy "najczystrzy rasowo" będzie chciał sesję-co myślicie o krematoruim w Gross-Rosen-dadzą pozwolenie?

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiyka Zobacz posta
    Za ostro to czasem kucharz potraktuje tortillę sosem chili
    no jestem pod duuuużym wrażeniem elokwencji
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    no to ja czekam aż mój kolega z pracy "najczystrzy rasowo" będzie chciał sesję-co myślicie o krematoruim w Gross-Rosen-dadzą pozwolenie?
    Pohamuj swoje fiksacje. Już raz za to dostałeś bana
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A wiesz Sergiusz, ze znam pare kobiet ktore wlasnie sa faktem sukni w kolorze bialym, ecru i wszystkimi jasnymi zalamane ? One poprostu chcialy by czarne. Taki styl, taka wizja. Ludzie biora sluby pod woda, skaczac na spadochronie czy podczas innych nieszablonowych sytuacji. Wiec i stroj chcieli by nieszablonowy

Wracajac do tego zbioru zabobonow, przesadow i temu podobnych - ludzie przestaja wierzyc w zbite lustro, w czarnego kota i temu podobne - bo przez takie zabobony sami na siebie sciagaja zle sytuacje - nastawiaja sie psychicznie na cos zlego i predzej czy pozniej to sciagaja na siebie. Jesli PM w czarnej sukni byla by mega szczesliwa, to nie sadze ze bylby to jakis zabobon czy przesad na temat czystosci i innych rzeczy w dzieiejszych czasach nieistniejacych

Swoja droga - co w przypadku gdy oboje pracuja jako.... grabaze ?! I dlatego chca taka sesje ? W mozna by rzec - ich naturalnym srodowisku

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Robienie zdjęć na cmentarzu parze młodej to przesada, chyba, że jest mocna wizja i również wykonanie dobre przykład : zombie, gothic. Ogólnie uważam cmentarze za jedne z najbardziej obciachowych miejscówek do robienia zdjęć.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    no jestem pod duuuużym wrażeniem elokwencji
    Wyraziłem swoje zdanie.
    W kraju mamy demokrację-a przenajmniej jej pozory,więc wolność słowa gwarantuje mi swobodę wypowiedzi, nawet mimo tego,że nie pokrywa się z Twoim punktem widzenia.
    Pisałem o tym na początku : opinia "SUBIEKTYWNIE".
    Co ciekawe,można robić coś,co komuś może się nie podobać,ale ten ktoś nie może o tym głośno powiedzieć,że jemu się nie podoba-to są tak zwane podwójne standardy ...
    Zdania nie zmieniam, mimo tego ,że się Tobie nie podoba.
    Za szczerość nie przepraszam.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Przeczytalem od poczatku Wasze komentarze i dochodze do wniosku, ze nie rozumiem dlaczego wystarczy zapodac kontrowersyjne pytanie zeby Ci tzw. spokojni, tolerancyjni itp. nie wyciagneli z siebie chamstwa. Kurcze - czy nie mozna nawet na tak intrygujacy/kontrowersyjny i nieczesto przedstawiany temat kulturalnie bez emocji pogadac bez osobistych wycieczek?
    Powiem szczerze, ze bardzo spodobalo mi sie to pytanie o sesje na cmentarzu gdyz po pierwsze sam jestem fotografem, po drugie osoba wierzaca a po trzecie... wlasnie - nigdy sam nie wpadlem na pomysl zeby ktos chcial sobie robic takie zdjecia.

Wg mnie nie jest to taka prosta odpowiedz i wcale nie musi byc z zalozenia odbierana jako cos zlego. Piszecie o szacunku do zmarlych. Ale nigdzie nie bylo napisane dlaczego mlodzi chca tej sesji, jak chca ja zorganizowac i po co ja robia.
    Ja sam mialem w swoim zyciu taki przypadek, ze moj slub byl zaplanowany na konkretny dzien. Ten sam dzien mialem juz wygrawerowany na obraczkach. Jednak moj brat juz tego nie dozyl... zmarl na raka. Zbiegiem okolicznosci - w dzien wygrawerowany na obraczkach przyszlo mi organizowac pogrzeb brata a nie swoj slub. Ok - nie pomyslalem wogole o takiej sesji i nawet teraz bym jej nie zrobil, jednak nie widze w tym braku taktu. Wiadomo, ze tu nie chodzi o to zeby skakac po grobach i calowac sie z usmiechem na ustach miedzy kwiatami/zniczami. Wiadomo tez, ze nie pokazywalbym ich nikomu ani nie zamieszczal w albumie, jednak gdzie tu beszczeszczenie czy nietakt??? Wazna jest forma i cel tego dzialania a nie sam fakt wybrania miejsca. Przeciez smierc jest nieodlacznym atrybutem zycia. Nawet w naszej religii. Cmentarz, to miejsce gdzie leza nasi bliscy. Gdzie przychodzimy sie do nich pomodlic, porozmawiac, podzielic czesto swoimi problemami jak i radoscia, przychodzimy czasem po rade badz zwyczajnie "odwiedzic".

Wg mnie - temat kontrowersyjny, jednak wykonany z konkretnego powodu i na wysokim poziomie nie ma w sobie nic zlego. A ci, co sie najbardziej obruszaja wydaje mi sie, ze sa na tyle prostymi fotorgafami, ze taki pomysl przerasta ich fotograficzna "tfurczosc" a jego brak, rekompensuja atakiem i oburzeniem.

ps
    swoja droga chetnie bym zobaczyl taki fotoreportaz uchwycony na wysokim poziomie. Ale pewnie przy tego typu zdjeciach musialby zaistniec rowniez i jakis komentarz/opis aby tego opacznie nie odebrac.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 04-12-2009 o 12:00

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    ps
    swoja droga chetnie bym zobaczyl taki fotoreportaz uchwycony na wysokim poziomie. Ale pewnie przy tego typu zdjeciach musialby zaistniec rowniez i jakis komentarz/opis aby tego opacznie nie odebrac.
    No ale przecież już takie oglądaliśmy! Były na wysokim poziomie i dość... oryginalne. Wystarczy przytoczyć sesje z łopatą i dołkiem, albo te ze skalpelem na opuszczonej sali operacyjnej.
    Zdjęcia były super wykonane, pomysły oryginalne.
    Ale dla mnie bardzo niepokojąca jest potrzeba zrobienia sobie TAKICH zdjęć ślubnych przez coraz więcej młodych ludzi. Dla mnie to niepokojące zjawisko.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    No ale przecież już takie oglądaliśmy! Były na wysokim poziomie i dość... oryginalne. Wystarczy przytoczyć sesje z łopatą i dołkiem, albo te ze skalpelem na opuszczonej sali operacyjnej.
    Zdjęcia były super wykonane, pomysły oryginalne.
    Nie wiem - moze cos zle zrozumialem ale wg mnie cmentarz, to nie wykopany dol i klimat egzekucyjny ani sala szpitalna tylko... cmentarz
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 04-12-2009 o 14:48

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów