Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 50D + 18-55mm IS czy 17-85mm IS USM czy 18-135 IS USM

EmmettBrown
    Guest

Domyślnie 50D + 18-55mm IS czy 17-85mm IS USM czy 18-135 IS USM

Witajcie,

To mój pierwszy post na tym forum ;-) Takich problemów i rozterek jak moje poniżej czytacie pewnie codziennie wiele... ale błagam o wyrozumiałość i cierpliwość

Zdecydowałem się kupić Canon EOS 50D. Wcześniej używałem kompaktów, czasem nikona D50 z kitowym obiektywem.

Mam dylemat jaki obiektyw wybrać na start, przejściowo, do otrzaskania się z aparatem i w zasadzie uniwersalnie, czasem na dworze, w pomieszczeniach, do ogólnego biegania... Nie chcę na razie przesadzać z ceną (maks do 1500 zł), wolę kupić później coś lepszego dłuższego lub szerszego bazując na potrzebach wynikających z praktyki

Obecnie wybieram spośród:

- canon 18-55mm IS ...czytałem, ze dobry stosunek ceny do jakości i zadowalające właściwości optyczne

- canon 17-85mm IS USM ...czytałem, że słaby szeroki kąt pod wieloma względami ale zaleta IS USM.

- canon 28-135 IS USM ... również czytałem, że słaba jakość przy 28mm, że może brakować szerokiego kąta i że jest świetnym pochłaniaczem pyłu... ale za to również dobry AF i stabilizacja...

znajomy proponował mi też 28-200mm, ale też wolny od wad nie jest.

Zwracam też uwagę na to, że pewnie wielu wad mogę nie zauważyć od razu, z racji, że dopiero się uczę.

Będę wdzięczny za pomoc, podpowiedź...ew. nowe propozycje bo jestem już prawie myszką nad przyciskiem "kupuję" w pewnym sklepie foto

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EmmettBrown Zobacz posta
    Zdecydowałem się kupić Canon EOS 50D. Mam dylemat jaki obiektyw wybrać na start, przejściowo, do otrzaskania się z aparatem i w zasadzie uniwersalnie, czasem na dworze, w pomieszczeniach, do ogólnego biegania... Nie chcę na razie przesadzać z ceną (maks do 1500 zł), wolę kupić później coś lepszego dłuższego lub szerszego bazując na potrzebach wynikających z praktyki
    EF-S 18-55 IS a docelowo coś z tych dwóch: 17-55 f/2.8 IS lub 15-85 IS.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Kup najtańszy obiektyw jak nie wiesz co kupić (w sumie na nim później najmniej stracisz a na początek na pewno Tobie wystarczy). Z czasem Twój fotograficzny rozwój sprecyzuje czego konkretnie potrzebujesz w kwestii obiektywów. Chyba, ze kwestie finansowe nie stanowią u Ciebie problemu, to kupuj 17-55 2,8. Będziesz z niego na pewno zadowolony a resztę do brakujących zakresów ogniskowych dokupisz sobie na pewno po pewnym czasie. Zresztą w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=12049 jest wszystko na ten temat.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 03-12-2009 o 08:41
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

na start, przejściowo, to polecam 18-55IS. przy zamianie na kolejne szkło stracisz niewiele.
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Coś już napisał
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Kup najtańszy obiektyw jak nie wiesz co kupić (w sumie na nim później najmniej stracisz a na początek na pewno Tobie wystarczy). Z czasem Twój fotograficzny rozwój sprecyzuje czego konkretnie potrzebujesz w kwestii obiektywów. Chyba, ze kwestie finansowe nie stanowią u Ciebie problemu, to kupuj 17-55 2,8. Będziesz z niego na pewno zadowolony a resztę do brakujących zakresów ogniskowych dokupisz sobie na pewno po pewnym czasie. Zresztą w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=12049 jest wszystko na ten temat.
    Nic dodać nic ująć.
    Magia zdjęć

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

- canon 18-55mm IS ...czytałem, ze dobry stosunek ceny do jakości i zadowalające właściwości optyczne
    dokladnei tak jak piszesz. to jest, moim zdaniem, dobry pomysl na start.
    jest dosc mocno prawdopodobne, ze z czasem go zmienisz, wiec szukalbym go najtaniej jak sie da (np. jakas uzywke z Allegro), ale na poczatek spokojnie wystarczy.

- canon 17-85mm IS USM ...czytałem, że słaby szeroki kąt pod wieloma względami ale zaleta IS USM.
    nawet tego nie dotykaj

- canon 28-135 IS USM ... również czytałem, że słaba jakość przy 28mm, że może brakować szerokiego kąta i że jest świetnym pochłaniaczem pyłu... ale za to również dobry AF i stabilizacja...
    mysle, ze brak szerokiego kata bedzie tu najpowazniejsza wada. inna kwestia, ze to szklo nie jest jakos wybitnie lepsze optycznie od 18-55

wymieniles w tytule 18-135, ktory potem nie znalazl sie w zestawieniu. a to jest dosc sympatyczny obiektyw za umiarkowane pieniadze. optycznie nie jest moze idealny, ale bedzie lepszy niz 17-85, a zakres ogniskowych da Ci bardzo duzo wygode. optycznie jest niegorszy niz 18-55 IS (a to moim zdaniem jest poziom w 100% akceptowalny do zastosowan amatorskich) a przy tym gabarytowo i funkcjonalnie dobrze pasuje do 50D.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Kup najtańszy obiektyw jak nie wiesz co kupić (w sumie na nim później najmniej stracisz a na początek na pewno Tobie wystarczy). Z czasem Twój fotograficzny rozwój sprecyzuje czego konkretnie potrzebujesz w kwestii obiektywów. Chyba, ze kwestie finansowe nie stanowią u Ciebie problemu, to kupuj 17-55 2,8. Będziesz z niego na pewno zadowolony
    Bardzo mi się podoba ta rada, sam zrobiłbym dokładnie tak samo

EmmettBrown
    Guest

Domyślnie

Dzięki za cenne porady :-) Zmierzam powoli do tego najtańszego kitowego szkła. Za miesiąc pomyślę o czymś lepszym, pomocna tutaj okaże się pewnie propozycja gietrzy i Jago. Będę też myślał na pewno o większym zoomie, ale pewnie póki co L-ki poczekają

Mam jeszcze pytanie odnośnie USM. Czy obiektywy bez tego silnika są naprawdę tak uciążliwe (głośne, wolne) ?

Uzależniony

Domyślnie

Dzięki za cenne porady :-) Zmierzam powoli do tego najtańszego kitowego szkła. Za miesiąc pomyślę o czymś lepszym, pomocna tutaj okaże się pewnie propozycja gietrzy i Jago. Będę też myślał na pewno o większym zoomie, ale pewnie póki co L-ki poczekają

Mam jeszcze pytanie odnośnie USM. Czy obiektywy bez tego silnika są naprawdę tak uciążliwe (głośne, wolne) ?
    Potwierdzam 18-55 IS w zakresie 18-45 optycznie jest naprawdę OK, a stosunek jakość/cena jest znakomity. W tym samym okresie miałem 18-55 IS, 28-105 USM i 28-135 IS USM. Do cropa zostawiłem sobie 18-55 IS.
    Poniżej 1500 zł masz zestaw 18-55 IS + 55-250 IS - bardzo fajne zestawienie - dla ogniskowych, dla których 18-55 jest już słaby, znakomicie psrawdza się 55-250 IS.

USM (zwłaszcza pełny a nie micro USM) to jest fajna rzecz, lecz obiektywy z tradycyjnym napędem równiez są OK. Wolę optycznie dobry obiektyw bez USM, niż gorszy z USM (oczywiście sa zastosowania, gdzie USM jest bardziej pożądany).

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

bawiłem się 7d z tymi obiektywami, o które pytasz. Najlepiej, najostrzejsze zdjęcie, późne ściemnianie wypadł 18-135. To szkło do upakowanych matryc i to widać. Cięzko je porównać z 18-55. Szkło na początek i można go nie zdejmować

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów