Cytat Zamieszczone przez EmmettBrown Zobacz posta
- canon 18-55mm IS ...czytałem, ze dobry stosunek ceny do jakości i zadowalające właściwości optyczne
dokladnei tak jak piszesz. to jest, moim zdaniem, dobry pomysl na start.
jest dosc mocno prawdopodobne, ze z czasem go zmienisz, wiec szukalbym go najtaniej jak sie da (np. jakas uzywke z Allegro), ale na poczatek spokojnie wystarczy.

- canon 17-85mm IS USM ...czytałem, że słaby szeroki kąt pod wieloma względami ale zaleta IS USM.
nawet tego nie dotykaj

- canon 28-135 IS USM ... również czytałem, że słaba jakość przy 28mm, że może brakować szerokiego kąta i że jest świetnym pochłaniaczem pyłu... ale za to również dobry AF i stabilizacja...
mysle, ze brak szerokiego kata bedzie tu najpowazniejsza wada. inna kwestia, ze to szklo nie jest jakos wybitnie lepsze optycznie od 18-55

wymieniles w tytule 18-135, ktory potem nie znalazl sie w zestawieniu. a to jest dosc sympatyczny obiektyw za umiarkowane pieniadze. optycznie nie jest moze idealny, ale bedzie lepszy niz 17-85, a zakres ogniskowych da Ci bardzo duzo wygode. optycznie jest niegorszy niz 18-55 IS (a to moim zdaniem jest poziom w 100% akceptowalny do zastosowan amatorskich) a przy tym gabarytowo i funkcjonalnie dobrze pasuje do 50D.