Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Osłona wizjera - czy warto zainwestować?

Mieszany widok

Domyślnie Osłona wizjera - czy warto zainwestować?

Witam

Wiadomo, że wizjer się brudzi

Rzadko w sklepach spotyka się coś takiego jak osłona na wizjer w postaci np. szklanej szybki jak tutaj:

http://www.allegro.pl/item824975818_...5d_mark_2.html

W związku z powyższym pojawia się szereg pytań:

Czy warto skorzystać z takiego wynalazku (zakładając, że nie utrudnia on robienia zdjęć np. z powodu braku powłok antyrefleksyjnych czy przy korzystaniu z okularów)?

Jak duże jest ryzyko, że czyszczenie lub paprochy (kurz, złuszczony naskórek etc.) spowodują uszkodzenie soczewki wizjera? Wiadomo bowiem, że tłuszcz z ludzkiej skóry szkodzi powłokom antyrefleksyjnym.

W jaki sposób najlepiej czyścić wizjer po jego przedmuchaniu, kiedy nadal zostaje na nim dużo paprochów? Czy istnieją specjalne zestawy do tego?

Ile orientacyjnie kosztuje wymiana soczewki wizjera w serwisie?

Pozdrawiam
    Perfekcjonista

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

albo coś źle doczytałem:-P, albo kolega pytał o zupełnie coś innego, odpowiadasz nie zadając sobie trudu sprawdzenia linka jaki podał.
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 03-12-2009 o 10:29
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    albo coś źle doczytałem:-P, albo kolega pytał o zupełnie coś innego, odpowiadasz nie zadając sobie trudu sprawdzenia linka jaki podał.
    Ty odczytałeś dobrze ...... Przepraszam ...... Ja sprawdziłem - ale źle ....... Tak to jest, jak się z forum korzysta w pracy.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 03-12-2009 o 11:13
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Nie wiem czy jest sens korzystania z takich wynalazków. Wizjer (jak już się mocno zabrudzi) czyszczę pędzelkiem z kosmetyczki dziewczyny (taki mały chyba do rzęs) i na mokro patyczkiem kosmetycznym (takim do uszu). A jeżeli przenoszę sprzęt w trudnych warunkach to zakładam ten kawałek gumki co jest na pasku od aparatu. W analogu mam tak drastycznie porysowany wizjer (od czyszczenia paluchem i skrawkiem koszulki), że pod światło to nie przypomina kawałku plastiku, ale nie widzę żadnych różnic w użytkowaniu (oko nie ogniskuje na wizjerze, efekt taki sam jak z przednią soczewką obiektywu).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

mam wrazenie, ze niektorzy producenci chwyca sie kazdego sposobu, zeby wcisnac ludziom zupelnie niepotrzebne gadzety. i jeszcze cena 40 PLN. za to mozna 5 bezdomnym obiad kupic w barze mlecznym - jesli jzu szukasz pomyslu na wydanie pieniedzy

zasyfiony wizjer - wziac patyczek do uszu i w minute jest jak nowonarodzony.

a jesli chodzi o oslonki... czekam na oslonki na przyciski (zeby sie nie scieraly), nakladki na gwint statywu, kondomiki na grip, na lampe blyskowa i specjalne zelowe wkladki (tylko 20 PLN za sztuke) do gniazda USB, bo a nuz sie cos z nim stanie...

ja wiem, ze w szkolach ucza, ze zawsze przez prezerwatywe... ale jesli dobrze znasz partnerke, ufasz jej i sam jestes odpowiedzialny... no kurcze... nie robmy sobie jaj z pogrzebu

jesli chodzi o tor optyczny w korpusie, to kategorycznie nie wolno tykac (juz naewt nie mowie o czyszczeniu) matowki. bo latwo ja zarysowac. ale ta szybka od strony okularu... nie przesadzajmy...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 03-12-2009 o 10:52
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radradish Zobacz posta
    Czy warto skorzystać z takiego wynalazku (zakładając, że nie utrudnia on robienia zdjęć np. z powodu braku powłok antyrefleksyjnych czy przy korzystaniu z okularów)?
    Dla mnie nie warto, do tej pory mi nie przeszakdzał wizjer i nawet nie myślałem o żadnej szybce Aparatem robie zdjęcia a nie go pieszcze i pielęgnuje
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Mnie też sie wydaje, że nie warto. Na ekranie LCD mam osłonkę ze szkła GSS, ale tam jest większa możliwości zarysowania czy uszkodzenia, jeżeli chodzi o wizjer to leży głebiej i chyba trudno go uszkodzić mechanicznie.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Domyślnie

A ja pilota od telewizora trzymam w reklamówce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinio Zobacz posta
    A ja pilota od telewizora trzymam w reklamówce...
    A kto nie trzyma? Ostatnio zrezygnowałem z plastikowej osłony Nokii, to zaczęła mi farba schodzić z obudowy :/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów