ja Ci powiem tak, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;D
może najpierw powiedz jaki masz aparat, jakie inne obiektywy, bo to jest dosyć istotną rzeczą..
a co z budżetem??
ja Ci powiem tak, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;D
może najpierw powiedz jaki masz aparat, jakie inne obiektywy, bo to jest dosyć istotną rzeczą..
a co z budżetem??
Przez miesiąc czasu posiadałem Sony a100 z Minolta 35-105/3.5-4.5, jednak szumy w tym aparacie spowodowały, że postanowiłem się przesiąść na CMOSową matrycę Canona 400d. Co do obiektywów to póki co nie mam żadnego dla tego systemu. Dopiero co zakupiłem aparat, poza tym zaczynam się ledwie orientować w fotografii. Wiem, że po 18-200 cudów oczekiwać nie można, jednak sporo o nim czytałem i ludzie się o nim raczej pozytywnie wypowiadają - że przełamuje stereotyp szerokozakresowych obiektywów, które już z założenia są do niczego. Wiadomo, że nie będzie to Lka, ale podobno jak dla początkujących jak znalazł. 18-135 też jest szerokozakresowy, więc wydaje mi się, że nie będzie jakiejś drastycznej różnicy między nimi, ale wolę się upewnić, bo nie znam się na tym na tyle, że móc powiedzieć z całą pewnością.
Budżet prezentuje się tak, że nie mam w tej chwili środków, żeby od razu z marszu kupić sobie jedną Lkę na krótki zakres, jedną Lkę tele i jakąś przyzwoitą stałkę. Powiedzmy, że w moim budżecie mieszczą się albo 2 używane obiektywy pokrywające w sumie zakres 18-200 (np. 18-55 i 55-200) lub jeden nowy. Zresztą... czy dla amatora rozpoczynającego zabawę w te klocki jest sens kupować zaraz cały arsenał szkieł nie wiedząc nawet jakie zdjęcia najbardziej lubi się pstrykać? Nie wydaje mi sięDlatego też poszukuję na razie czegoś w miarę uniwersalnego, a 18-200 i 18-135 to kryterium spełniają. Chciałbym przy tym jednak zachować jakąś przyzwoitą, proporcjonalną do ceny, jakość. Wiadomo, że takie podejście zmusza do jakiegoś kompromisu i tym kompromisem mają być właśnie te obiektywy - kwestia, który będzie lepszym wyborem.
Heheh - mam telefon, który jest do wszystkiego - 5Mpix aparat, gps, dzwoni, smsuje i neta ma, a jednak uważam go za całkiem niezły jeśli przymknie się oko na pewne niedociągnięciaTak samo chciałbym, żeby były z obiektywem - w miarę uniwersalny, przy zachowaniu proporcjonalnej do tego jakości. Skory jestem do kompromisu w postaci beczki na krótkim końcu i tym podobnym, łatwym do skorygowania mankamentom.
Ostatnio edytowane przez c0sm0 ; 03-12-2009 o 00:19