Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Canon 18-200 czy 18-135?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 18-200 czy 18-135?

Witam
    Jako początkujący fotograf zastanawiam się nad zakupem jakiegoś uniwersalnego szkła, które czasowo, aż wyrobią mi się jakieś określone gusta fotograficzne, pozwoliłoby mi na pstrykanie wszystkiego, od krajobrazów, poprzez portrety aż po 'pseudo-reportaż'. Szukałem trochę informacji o obu obiektywach i o ile mam już wyrobione jako tako zdanie o Canonie 18-200 (w czym sporo pomógł mi ten link -> http://www.juzaphoto.com/eng/article...250_18-270.htm), o tyle nie potrafię tego odnieść do Canona 18-135. W zależności od artykułu i opini, jedne podają, że 18-200 jest bardzo fajny i lepszy niż 18-135, wedle drugiej dokładnie na odwrót... i bądź tu mądry. Byłbym bardzo wdzięczny o wyrażenie swoich opinii o tych obiektywach, najlepiej przez osoby, które mają/miały/widziały zdjęcia nimi robione lub jakieś testy, jednak każda opinia jest na wagę złota, bo mnie już rączki świerzbią żeby biec do sklepu

Wydaje mi się, że 18-200 jak na taki szeroki zakres całkiem nieźle daje radę, jeśli ktoś potrafi pogodzić się z aberracją chromatyczną.
    Ostatnio edytowane przez c0sm0 ; 02-12-2009 o 16:39

Coś już napisał Awatar Aki007
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja Ci powiem tak, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;D
    może najpierw powiedz jaki masz aparat, jakie inne obiektywy, bo to jest dosyć istotną rzeczą..
    a co z budżetem??

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przez miesiąc czasu posiadałem Sony a100 z Minolta 35-105/3.5-4.5, jednak szumy w tym aparacie spowodowały, że postanowiłem się przesiąść na CMOSową matrycę Canona 400d. Co do obiektywów to póki co nie mam żadnego dla tego systemu. Dopiero co zakupiłem aparat, poza tym zaczynam się ledwie orientować w fotografii. Wiem, że po 18-200 cudów oczekiwać nie można, jednak sporo o nim czytałem i ludzie się o nim raczej pozytywnie wypowiadają - że przełamuje stereotyp szerokozakresowych obiektywów, które już z założenia są do niczego. Wiadomo, że nie będzie to Lka, ale podobno jak dla początkujących jak znalazł. 18-135 też jest szerokozakresowy, więc wydaje mi się, że nie będzie jakiejś drastycznej różnicy między nimi, ale wolę się upewnić, bo nie znam się na tym na tyle, że móc powiedzieć z całą pewnością.

Budżet prezentuje się tak, że nie mam w tej chwili środków, żeby od razu z marszu kupić sobie jedną Lkę na krótki zakres, jedną Lkę tele i jakąś przyzwoitą stałkę. Powiedzmy, że w moim budżecie mieszczą się albo 2 używane obiektywy pokrywające w sumie zakres 18-200 (np. 18-55 i 55-200) lub jeden nowy. Zresztą... czy dla amatora rozpoczynającego zabawę w te klocki jest sens kupować zaraz cały arsenał szkieł nie wiedząc nawet jakie zdjęcia najbardziej lubi się pstrykać? Nie wydaje mi się Dlatego też poszukuję na razie czegoś w miarę uniwersalnego, a 18-200 i 18-135 to kryterium spełniają. Chciałbym przy tym jednak zachować jakąś przyzwoitą, proporcjonalną do ceny, jakość. Wiadomo, że takie podejście zmusza do jakiegoś kompromisu i tym kompromisem mają być właśnie te obiektywy - kwestia, który będzie lepszym wyborem.

Cytat Zamieszczone przez Aki007 Zobacz posta
    ja Ci powiem tak, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;D
    Heheh - mam telefon, który jest do wszystkiego - 5Mpix aparat, gps, dzwoni, smsuje i neta ma, a jednak uważam go za całkiem niezły jeśli przymknie się oko na pewne niedociągnięcia Tak samo chciałbym, żeby były z obiektywem - w miarę uniwersalny, przy zachowaniu proporcjonalnej do tego jakości. Skory jestem do kompromisu w postaci beczki na krótkim końcu i tym podobnym, łatwym do skorygowania mankamentom.
    Ostatnio edytowane przez c0sm0 ; 03-12-2009 o 00:19

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

kup kita 18-55 (z ISem lub bez) i 50f1.8 - wydasz grosze, a zestaw 'na poczatek' idealny - dowiesz sie dzieki niemu czego Ci brakuje i na to bedziesz zbierac pieniadze ;-)
    powtarzam po raz 1678930982 - z dala od megazoomow - mialem 18-200 i szybko sprzedalem, duzo stracilem.
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeżeli chcesz koniecznie jeden uniwersalny obiektyw to polecam
    Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM,
    Jest to dobry ( udany ) obiekty, używany w cenie ~ 1200 PLN.
    Wady 28 to nie 18, dodatkowo jest duży i ciężki.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

SirDuncan napisał bardzo dobre rozwiązanie.
    C 18-55 is + c 50 1.8 + c 70-210 f 3.5-4.5. Całą trójkę kupisz (używane) w cenie jednego megazooma, a po jakimś czasie zobaczysz czego Ci tak naprawdę będzie brakować. Odsprzedając w/w obiektywy nie stracisz finansowo ( no, może kilka złociszy, ale to i tak będzie mnie jakbys odsprzedawał tego megazooma ).
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Do stałych obiektywów jakoś nie jestem przekonany. Jeśli już to bardziej byłbym skłonny do zakupu wąskozakresowego zoomu, niż stałki.

Moje pytanie o te megazoomy wynikało z faktu, że spotkałem się z opinią (znajomego zawodowego fotografa), że nie zobaczę różnicy pomiędzy zdjęciami wykonanymi tym udanym ponoć 18-200/3.5-5.6 i zdjęciami z 18-55 i 55-200.

EDIT: Na Optyczne.pl 18-200 też niezłe opinie zbiera - 4.38 w 5-stopniowej skali... chyba nie jest źle co? Samo 18-55 mi nie wystarczy bo chciałbym porobić reportaż, a zakup 18-55 i do niego dłużej ogniskowej wyjdzie mnie sumarycznie więcej niż zakup jednego 18-200.

EDIT 2: Który z wymienionych przeze mnie jest waszym zdaniem lepszym rozwiązaniem?

EDIT 3: Czytam testy obu obiektywów na stronie http://www.photozone.de i tam gdzie 18-200 jest lepszy 18-135 jest gorszy, tam gdzie 18-135 jest lepszy to z kolei 18-200 gorszy. Nie potrafię jednoznacznie określić co o nich sądzić.
    Ostatnio edytowane przez c0sm0 ; 03-12-2009 o 21:12

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Domyślnie

Moim zdaniem na początek przygody z fotografią 18-200 to bardzo dobry wybór. Bardzo uniwersalny. Wiadomo, że jest dużo lepszych i droższych szkieł ale na starcie wystarczy w zupełności. Myślę, że i tak będziesz zadowolony z jakości zdjęć, a przynajmniej na starcie unikniesz wdepnięcia w tak zwany onanizm sprzętowy.
    Moja dziewczyna kupiła sobie 18-200 nikona i jest zadowolona idealnie pasuje Jej na wyjazdy. Nie musi zmieniać ciągle szkieł, a zdjęcia też wychodzą bardzo ładne. Aha, i żeby nie było niedomówień. Ona zna się i potrafi robić zdjęcia.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SirDuncan Zobacz posta
    kup kita 18-55 (z ISem lub bez) i 50f1.8 - wydasz grosze, a zestaw 'na poczatek' idealny - dowiesz sie dzieki niemu czego Ci brakuje i na to bedziesz zbierac pieniadze ;-)
    Taaa, szybko się dowie, że brakuje mu zakresu 55-200 .

Cytat Zamieszczone przez SirDuncan Zobacz posta
    powtarzam po raz 1678930982 - z dala od megazoomow - mialem 18-200 i szybko sprzedalem, duzo stracilem.
    Nie wiem czy miałeś tego canona. Ja też kiedyś miałem Sigmę 18-200 i pozbyłem sie jej dość szybko sporo tracąc. Jednak z tym canonem jest już inaczej, posiada go mój brat w zestawie z 50D. To o wiele lepsze szkło od wspomnianej sigmy, sam byłem mocno zdziwiony jaki ładny obrazek potrafi zaprezentować. Pomimo braku USM ostrzy cicho i szybko a stabilizacja także sie sprawdza. Mogę go polecić rozpoczynajacym przygodę z fotografią, później i tak przyjdzie czas na zmiany.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Matsil skoro masz dostęp do tego obiektywu to mógłbyś mi powiedzieć jak rzeczywiście wygląda sprawa z winietowaniem i aberracją chromatyczną? Testy testami, a jak się sprawa przedstawia w rzeczywistości?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów