Witam.Przeczytałem na"zaprzyjaznionym" forum http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=11589 o błysku na 2-gą lamelkę. Mam pytanie-czy fotografowanie na 2 gi błysk ma istotnie wpływ na swiatło zastane np.tła???
Witam.Przeczytałem na"zaprzyjaznionym" forum http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=11589 o błysku na 2-gą lamelkę. Mam pytanie-czy fotografowanie na 2 gi błysk ma istotnie wpływ na swiatło zastane np.tła???
Pytanie... To tak dziwnie dziala w nikonach czy oni nie wiedza co pisza? Przeciez to bez sensu calkiem (moim zdaniem)...Zamieszczone przez Władca Pixeli@forum nikona
Normalnie wyglada to tak (canon cyferny i e-ttl)...
Aparat mierzy zastane (dla av,tv,p). Wysyla przedblysk zeby sobie zobaczyc ile mu trzeba z lampy... Po roznych porownaniach i obliczeniach wie ile zastanego i ile blysnac.
Teraz dopiero caly proces w/g parametrow ze swiatlomierza... Lustro w gore, otwarcie, blysk, zamkniecie... Albo blysk bedzie na poczatku albo pod koniec... Stosunek zastanego do swiatla z lampy jest zawsze taki sam niezaleznie od tego czy blysk idzie na poczatek czy na koniec. W manualu opdpada jedynie automatyczne dobieranie parametrow dla zastanego. Reszta tak samo.
Sampelki...
Pierwsza kurtyna: http://eosseries.ifrance.com/eosseri...x/page22-1.jpg
Druga kurtyna: http://eosseries.ifrance.com/eosseri...x/page22-2.jpg
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 24-09-2005 o 05:38
...
Na drugą lamelką pozwla "wydobyć" więcej światła z tłą a następnie doświetlić pierwszy plan. Na pierwszą tło może być ciemniejsze (w porównaniu do drugiej). A jeśli chcesz pobawić się i posprawdzać jak działa to porób zdjęcia - ale na manulau tzn. ustaw lampę na manual, jakąś siłę błysku (sam musisz dobrać), przesłona i czas (może być ze światłomierza) i porób parę zdjęć - potem obejrzysz różnice i jusz będziesz wiedział co i jak. Najlepiej poćwicz sam, bo czytanie ala "instrukcji" nie bardzo ci coś do - lepiej to poczuć samemu![]()
Czlowieku!Co Ty piszesz za bzdury...??? Chyba rozpakuje kolejna zgrzewke browaru bo nie wyrobie.To zaczyna byc lepsze niz komedie Bareji,a moze Twoj stary gral w "Rejsie"???Zamieszczone przez kopytko
)))
Czytaja to rozni ludzie,rowniez ci,ktorzy dopiero sie ucza i na litosc boska
nie rob im wody z mozgu...
Masz chyba powyzej 2 przyklady(sample) jaka jest roznica pomiedzy dzialaniem lampy w omawianej kwestii.
Przy tej samej sytuacji zdjeciowej ilosc swiatla potrzebnego do naswietlenia jest constans.Co mozna "wydobyc" jesli masz w obu przypadkach "t" i "f" takie same oraz te sama sile blysku???Z rekawa wyjmiesz dodatkowe Luksy?)))Jesli zmienisz diafragme lub czas pomiedzy pierwszym,a drugim zdjeciem(oczywiscie t >/= T synchronizacji z blyskiem) regulujac tym samym stosunek swiatla blyskowego do zastanego,to tylko wtedy beda roznice w ekspozycji dwoch zdjec...
Facet,napiszesz cos jeszcze w tym stylu to wpedzisz mnie niechybnie w alkoholizm.))))))))
Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 24-09-2005 o 09:11
Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...
Zasadnicza różnica jest taka, że na 1. lamelkę błysk odbywa się zaraz po otworzeniu migawki, a przy ustawieniu na 2. lamelkę, błysk będzie zaraz przed zamknięciem kurtyny migawki. Nie ma to jednak wpływu na pozostałe parametry ekspozycji.
Efekt dokładnie tak jak na powyższych zdjęciach.
Na 2. lamelkę warto fotografować poruszające się osoby (np. na weselach), bo smuga ciągnie się za nimi, a nie przed i mają w związku z tym m.in. niezamazane twarze. Dotyczy to oczywiście zdjęć na dłuższych czasach.
Jeśli będziesz robił zdjęcia z czasem 1/200 s. to pewnie nie zauważysz różnicy (między 1. i 2. lamelką) - ale i tła pewnie też nie - będzie czarne.
q..wa, niezłe - nie wiem co Ty pijesz, ale chce to samoZamieszczone przez kopytko
A tak gwoli ścisłości, to jak chcesz jaśniejsze tło, to ustaw ISO 800.
Pentax K-5 II, Leica M9
Ludzie!Zamieszczone przez Ramirez
Wy czytacie w ogole te odpowiedzi?Przeciez kazdy powtarza dokladnie to samo tylko w innych slowach.Napiszcie cos dodatkowego,czego nie napisal porzednik i co najwazniejsze,cos madrego...
Na 1. lamelke dobrze jest fotografowac samochody np.podczas wieczornych imprez scigantow na ulicach wiekszych miast.Smugi swiatla reflektorow nie beda przecinac bryly samochodu tylko efektownie z niej wychodzic...
Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...
Kopytko? Jakim ty aparatem sie poslugujesz? Jaki sposob jest tam dobierania sily blysku? Napisales mniej wiecej to samo co nikoniarze i zastanawia mnie skad sie to wzielo. Moze rzeczywiscie gdzies w zamierzchlych czasach byl jakis bug albo dziwnostka zwiazana z mierzeniem swiatla podczas ekspozycji ktory powodowal takie zachowanie?
Bo w nowych aparatach sie nie da tak jak piszecie i jest to bzdura. Lacznie z tym co wyguglalem na szybko o nikonach. Czas otwarcia i sila blysku jest dobierana "grubo" jeszcze przed otwarciem migawki niezaleznie czy to jest manual czy jakies auto i w trakcie ekspozycji poza kolejnoscia nic sie nie zmienia. Nie ma mozliwosci ze po przestawieniu na druga kurtyne nam wiecej swiatla wpadnie do aparatu z tla a jak lampa blysnie na poczatku ekspozycji to zaraz migawka sie zamyka i czarny koniec. Migawka jest po tym blysku tak samo dlugo otwarta jak przed blyskiem na druga kurtyne, wiec wpada tak samo duzo zastanego z tla.
To taka sama roznica jak wziac szklanke i wlac do niej pol szklanki wody i pol szklanki soku... Nie wazne co pierwsze. Efekt ten sam.
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 25-09-2005 o 06:52
...
Nie denerwuj się, czasem, dobrze powiedzieć to samo ale w inny sposób, bo może trafi do tych, którzy pierwszych słów nie zrozumieją.Zamieszczone przez Scaramanga
A mnie cały czas nurtuje, jak to jest ... bo kopytko to chyba też Nikonem robi zdjęcia, więc skąd u nikoniarzy takie herezje?![]()
Bo jeśli temu Władcy Pikseli aparat skraca ustawiony czas przez to że lampa jest na pierwszą kurtynę, to albo świadczy, że te systemowe lampy Nikona (jest tam coś o nich w dalszej części wątku) nie dość że mocno drogie, to jeszcze dziwnie się zachowują, albo oni wszyscy na zielonym programie tylko pstrykają
i jeszcze OT:pocienkować oryginalnie było, zawsze to chciałem napisać, ale jakoś nie było okazjiZamieszczone przez Scaramanga
![]()
EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro
Pocienkować...
A zamiast 'pogrubasić' to co... pogrubać?
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...