Witam.Przeczytałem na"zaprzyjaznionym" forum http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=11589 o błysku na 2-gą lamelkę. Mam pytanie-czy fotografowanie na 2 gi błysk ma istotnie wpływ na swiatło zastane np.tła???
Witam.Przeczytałem na"zaprzyjaznionym" forum http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=11589 o błysku na 2-gą lamelkę. Mam pytanie-czy fotografowanie na 2 gi błysk ma istotnie wpływ na swiatło zastane np.tła???
Pytanie... To tak dziwnie dziala w nikonach czy oni nie wiedza co pisza? Przeciez to bez sensu calkiem (moim zdaniem)...Zamieszczone przez Władca Pixeli@forum nikona
Normalnie wyglada to tak (canon cyferny i e-ttl)...
Aparat mierzy zastane (dla av,tv,p). Wysyla przedblysk zeby sobie zobaczyc ile mu trzeba z lampy... Po roznych porownaniach i obliczeniach wie ile zastanego i ile blysnac.
Teraz dopiero caly proces w/g parametrow ze swiatlomierza... Lustro w gore, otwarcie, blysk, zamkniecie... Albo blysk bedzie na poczatku albo pod koniec... Stosunek zastanego do swiatla z lampy jest zawsze taki sam niezaleznie od tego czy blysk idzie na poczatek czy na koniec. W manualu opdpada jedynie automatyczne dobieranie parametrow dla zastanego. Reszta tak samo.
Sampelki...
Pierwsza kurtyna: http://eosseries.ifrance.com/eosseri...x/page22-1.jpg
Druga kurtyna: http://eosseries.ifrance.com/eosseri...x/page22-2.jpg
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 24-09-2005 o 05:38
...
Na drugą lamelką pozwla "wydobyć" więcej światła z tłą a następnie doświetlić pierwszy plan. Na pierwszą tło może być ciemniejsze (w porównaniu do drugiej). A jeśli chcesz pobawić się i posprawdzać jak działa to porób zdjęcia - ale na manulau tzn. ustaw lampę na manual, jakąś siłę błysku (sam musisz dobrać), przesłona i czas (może być ze światłomierza) i porób parę zdjęć - potem obejrzysz różnice i jusz będziesz wiedział co i jak. Najlepiej poćwicz sam, bo czytanie ala "instrukcji" nie bardzo ci coś do - lepiej to poczuć samemu![]()
Czlowieku!Co Ty piszesz za bzdury...??? Chyba rozpakuje kolejna zgrzewke browaru bo nie wyrobie.To zaczyna byc lepsze niz komedie Bareji,a moze Twoj stary gral w "Rejsie"???Zamieszczone przez kopytko
)))
Czytaja to rozni ludzie,rowniez ci,ktorzy dopiero sie ucza i na litosc boska
nie rob im wody z mozgu...
Masz chyba powyzej 2 przyklady(sample) jaka jest roznica pomiedzy dzialaniem lampy w omawianej kwestii.
Przy tej samej sytuacji zdjeciowej ilosc swiatla potrzebnego do naswietlenia jest constans.Co mozna "wydobyc" jesli masz w obu przypadkach "t" i "f" takie same oraz te sama sile blysku???Z rekawa wyjmiesz dodatkowe Luksy?)))Jesli zmienisz diafragme lub czas pomiedzy pierwszym,a drugim zdjeciem(oczywiscie t >/= T synchronizacji z blyskiem) regulujac tym samym stosunek swiatla blyskowego do zastanego,to tylko wtedy beda roznice w ekspozycji dwoch zdjec...
Facet,napiszesz cos jeszcze w tym stylu to wpedzisz mnie niechybnie w alkoholizm.))))))))
Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 24-09-2005 o 09:11
Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...
Scaramanga "Czlowieku!Co Ty piszesz za bzdury...??? Chyba rozpakuje kolejna zgrzewke browaru bo nie wyrobie.To zaczyna byc lepsze niz komedie Bareji,a moze Twoj stary gral w "Rejsie"???)))
Czytaja to rozni ludzie,rowniez ci,ktorzy dopiero sie ucza i na litosc boska
nie rob im wody z mozgu...
Masz chyba powyzej 2 przyklady(sample) jaka jest roznica pomiedzy dzialaniem lampy w omawianej kwestii.
Przy tej samej sytuacji zdjeciowej ilosc swiatla potrzebnego do naswietlenia jest constans.Co mozna "wydobyc" jesli masz w obu przypadkach "t" i "f" takie same oraz te sama sile blysku???Z rekawa wyjmiesz dodatkowe Luksy?)))Jesli zmienisz diafragme lub czas pomiedzy pierwszym,a drugim zdjeciem(oczywiscie t >/= T synchronizacji z blyskiem) regulujac tym samym stosunek swiatla blyskowego do zastanego,to tylko wtedy beda roznice w ekspozycji dwoch zdjec...
Facet,napiszesz cos jeszcze w tym stylu to wpedzisz mnie niechybnie w alkoholizm.))))))))"
Te 2 sample są naprawdę super jakości i sama ich wielkość świadczy o tym, że super się nadają do porównań - może na znaczki - poza tym przedstaiają troszkę inną scenę chyba no nie ?. Sypiesz jakimiś terminami - pewnie gdzieś przeczytałeś i się mądrzysz. Może spróbuj porobić samemu zdjęcia i się pobawić lampą ? Ja to co piszę znam ze swoich doświadczeń, a nie z "plotek" itp. - może nie pij tyleWeź się lampą lepiej pobaw.
Aha, apropo:
...a moze Twoj stary gral w "Rejsie"???)))....
To jest troszkę chamskie (tzw. wycieczka osobista, a w tym miejscu dotyczy to także dla mnie wrażliwej sprawy) - generalnie to dla mnie jest to ciut przegięcie. Nie jestem chamski itd. (widać to domena niektórych ze stajni "C"), ale uważam, że w pełni jest usprawiedliwione to, że powiem Ci: nie czepiaj się niektórych - masz inne adanie na temat tu poruszany, to napisz, bez "wycieczek" (w przypadku podobnej rozmowy "face to face" - poprostu dostał byś w ryj). Jak napisałem nie jestem chamski, ale przekroczyłeś pewną granicę.
Ostatnio edytowane przez kopytko ; 25-09-2005 o 21:25
Skoro potraktowales to bardzo doslownie i czujesz sie obrazony,to skladam przeprosiny jak najmocniej,co nie zmienia faktu,ze napisales cos co mozna uwazac za bzdure.Skoro wychodzisz z zalozenia,ze "dac komus w ryj" jest jedynym srodkiem zaradczym w takiej sytuacji,to swiadczy to o tym,ze jestes pruderyjny.Z jednej strony zarzucasz chamstwo,a z drugiej grozisz uszkodzeniem ciala.Nie jestes konsekwentny w slowach,czynach i chyba w mysleniu.Za naruszenie czyjejs nietykalnosci odpowiadalbys przed prokuratorem.Taka pisanina tu na forum wbrew pozorom moze byc dowodem w sprawie,wiec uwazaj co piszesz...Jesli jestes kozak,to zawsze mozesz mi zalozyc sprawe z powodztwa cywilnego,oczywiscie jesli masz bardzo dobrego "papuge"...To jest troszkę chamskie (tzw. wycieczka osobista, a w tym miejscu dotyczy to także dla mnie wrażliwej sprawy) - generalnie to dla mnie jest to ciut przegięcie. Nie jestem chamski itd. (widać to domena niektórych ze stajni "C"), ale uważam, że w pełni jest usprawiedliwione to, że powiem Ci: nie czepiaj się niektórych - masz inne adanie na temat tu poruszany, to napisz, bez "wycieczek" (w przypadku podobnej rozmowy "face to face" - poprostu dostał byś w ryj). Jak napisałem nie jestem chamski, ale przekroczyłeś pewną granicę.
Koles,osmieszasz sie i nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy...Te 2 sample przedstaiają troszkę inną scenę chyba no nie ?. Sypiesz jakimiś terminami - pewnie gdzieś przeczytałeś i się mądrzysz. Może spróbuj porobić samemu zdjęcia i się pobawić lampą ? Ja to co piszę znam ze swoich doświadczeń, a nie z "plotek" itp. - może nie pij tyle Weź się lampą lepiej pobaw.
Scena jest minimalnie pod innym katem.Kat widzenia kamery przy tych samych ustawieniach diafragmy(to przyslona,ma symbol "f") i czasu(ma symbol "t",to bylo w szkole podstawowej,ale moze byles wtedy chory...)Natężenie oświetlenia, czyli stosunek elementarnego strumienia świetlnego do powierzchni na którą pada – mierzone jest w luksach (lx),tez bylo na fizyce,ale moze byles na profilu humanistycznym od przedszkola...
Czas synchronizacji to najkrotszy czas przy ktorym blysk z lampy blyskowej zdazy zarejestrowac calkowicie obraz fotografowany.Ufologii w tym nie ma,a zeby miec taka wiedze musialem to kiedys rzeczywiscie przeczytac w "uczonych" ksiazkach.Polecam tez czasem przeczytac cos oprocz "Faktu" i magazynu "Men"...
Milego wieczoru!
Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 27-09-2005 o 12:41
q..wa, niezłe - nie wiem co Ty pijesz, ale chce to samoZamieszczone przez kopytko
A tak gwoli ścisłości, to jak chcesz jaśniejsze tło, to ustaw ISO 800.
Pentax K-5 II, Leica M9
Jak będę chciał jaśniejsze to wydłuże czas naświetlania, bo iso to mi dużo nie da - a jego zwiększenie wprost przeciwnie skróci czas otwarcia migawki - np. w porównaniu do iso 200. Niestety iso 800 raczej mi nie da jaśniejszego tła.Zamieszczone przez Arkan
Zasadnicza różnica jest taka, że na 1. lamelkę błysk odbywa się zaraz po otworzeniu migawki, a przy ustawieniu na 2. lamelkę, błysk będzie zaraz przed zamknięciem kurtyny migawki. Nie ma to jednak wpływu na pozostałe parametry ekspozycji.
Efekt dokładnie tak jak na powyższych zdjęciach.
Na 2. lamelkę warto fotografować poruszające się osoby (np. na weselach), bo smuga ciągnie się za nimi, a nie przed i mają w związku z tym m.in. niezamazane twarze. Dotyczy to oczywiście zdjęć na dłuższych czasach.
Jeśli będziesz robił zdjęcia z czasem 1/200 s. to pewnie nie zauważysz różnicy (między 1. i 2. lamelką) - ale i tła pewnie też nie - będzie czarne.
Ludzie!Zamieszczone przez Ramirez
Wy czytacie w ogole te odpowiedzi?Przeciez kazdy powtarza dokladnie to samo tylko w innych slowach.Napiszcie cos dodatkowego,czego nie napisal porzednik i co najwazniejsze,cos madrego...
Na 1. lamelke dobrze jest fotografowac samochody np.podczas wieczornych imprez scigantow na ulicach wiekszych miast.Smugi swiatla reflektorow nie beda przecinac bryly samochodu tylko efektownie z niej wychodzic...