Znajoma od roku chodzi do szkoły foto w Wawie, cały czas namawiają ich (uczniów) na przejście na średni format (teraz ma Canona analoga). Jakie (poza jakością do powiększenia) są plusy tegoż formatu ? Technika robienia zdjęć jest inna ?
Znajoma od roku chodzi do szkoły foto w Wawie, cały czas namawiają ich (uczniów) na przejście na średni format (teraz ma Canona analoga). Jakie (poza jakością do powiększenia) są plusy tegoż formatu ? Technika robienia zdjęć jest inna ?
Eos 33, M42: 58, 135, 200
A czy to nie jest wystarczająca zaleta? Ja się tam nie znam, ale chyba o to głównie w fotografii chodzi?Zamieszczone przez lucien
A może wykładowcy to jednocześnie dealerzy średniego formatu![]()
EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro
sredni format ma swoj urok... mnie najbardziej cieszyla mozliwosc robienia kadrow kwadratowych bez PSpoza tym jak mozesz zrobic na filmie 12 fotek zamiast 36 to na pewno mocniej je przemyslisz :-D roznic sporych chyba nie ma, choc nie jestem ekspertem od sredniego formatu. na jest taki crop w druga strone
czyli 80 mm odpowiada 50 w malym obrazku (tak bylo w moim aparacie,wynika to z wielkosci klatki)
Może będą robić retusz na negatywie?Zamieszczone przez lucien
Ale to już bardziej na wielkim formacie.Zamieszczone przez Ramirez
A w niektórych środowiskach jest tak: profesjonalista to średni format, a jak BW to już artysta. Więc w szkole nakłaniają. I co z tego.
Ostatnio edytowane przez kocis ; 24-09-2005 o 13:24
Kiedyś - dawno dawno temu -robiłem sobie zdjęcie czarno-białe do jakiegoś dyplomu czy legitki. Pani zrobiła mi fotkę na negatywie średnioformatowym. Następnego dnia przyszedłem za wcześnie po odbiór zdjęcia, więc pokazała mi technikę retuszu żyletką. Kilkoma sprawnymi ruchami wyskrobała z negatywu kilka niedociągnieć mojej cery, potem podcienowała jakimś ołóweczkiem i w efekcie na odbitce wyszedłem piękny i gładki 8) Znacznie lepiej, niż ci panowie z plakatów wyborczych
Na małym formacie takim retuszem mogłaby przypadkiem usunąc mi np. oko :razz:
Ostatnio edytowane przez Ramirez ; 24-09-2005 o 13:47
Niestety nie inna.Klania sie wielkosc ogniskowej obiektywu standardowegoZamieszczone przez Tomasz Golinski
dla danego formatu.Dla 6x6 jest to 85 mm...
Trza cos poczytac,zanim sie napisze...
Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...
Technika robienia zdjec jest zawsze taka sama,niezaleznie czy robisz zdjecieZamieszczone przez lucien
puszka po piwie czy F 6-tka...
Sredni format uczy myslenia bo zmusza do szanowania klatek,ktorych na filmie masz tylko 12,a nie 1200 na dwoch kartach jak teraz zwyklo bywac.
Mnie sredni format nauczyl wlasnie rezimu pracy i myslenia o tym co sie zarejestrowuje na kliszy.
Jesli zaladujesz taki aparat Velvia 50 (testy nowej Velvii 100 przemawiaja na korzysc pierwowzoru) i zrobisz jakikolwiek widoczek to wprawdzie nie bedzie mogl sie rownac z tym zrobionym wielkoformatowym Linhoffem,ale cyfrowe "pstrykactwo" rzuca na kolana.Rozdzielczosc,plastyka,rozpietosc tonalna nie do pokonania.Wszyscy wielcy fotografowie robia na Velvii i najczesciej wlasnie jakas Mamiya,czy Bronica.To Rolls Royce`y w tym formacie.Musialbys porobic sam troche takich zdjec zeby dostrzec ich walory.Z tego co piszesz wynika,ze raczej masz o tym nikle,jesli zadne pojecie...Coz,pozostaje tylko jazda "cieniasem"...bez obrazy oczywiscie![]()
Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...
Sredni format ma swoj urok niewatpliwue. Ja na sredni format przesiadlem sie na czas jakis po dluzszej praktyce na malym obrazku (aparat jak w podpisie - ten co poszedl do 'dobrych' ludzi). Scaramanga podal wiele dobrych wskazan na uroki sredniego formatu.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000