Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Sigma 17-70 F2.8-4.5 DC MACRO HSM

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar elfi
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Sigma 17-70 F2.8-4.5 DC MACRO HSM

Panowie proszę o radę.
    Mam zamiar niedługo nabyć 7D, do tego potrzebuję obiektyw w rodzaju kitowego15-85mm Canona. Czytając o tym obiektywie, widzę że cena jest dość wysoka i z tego tytułu jest to obiektyw mało opłacalny. Recenzje na forach zagranicznych zbiera dobre, ale ta cena... Zastanawiam się więc nad Sigmą 17-70 F2.8-4.5 DC MACRO HSM (lepiej by było ogniskową jeszcze mniejszą). Wiem, że na forum już dużo na jej temat pisano, ale czy z tym korpusem będzie to dobry wybór ?

Początki nałogu

Domyślnie

Nie wiem, czy już jest wersja sigmy 17-70 HSM do canona, z tego, co wiem, to tylko do nikona

Coś już napisał Awatar elfi
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

No tak, mój błąd . Codziło o 17-70 F2.8-4.5 DC MACRO

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja używam tego szkła od prawie 2 lat i jestem z niego bardzo zadowolony. Może nie jest demonem prędkości ale jest wielce skuteczny. Praktycznie nie zdążają mi się problemy z BF czy FF znane z innych Sigm. Jak dla mnie świetnie sprawdza się jako obiektyw makro. Ładne odwzorowanie barw i zachęcająca cena to jego atuty.
    Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Szkło rzeczywiście bardzo dobre (mam, używam, choć coraz rzadziej - 17-55 IS ma pierwszeństwo). Czy da radę na 18 Mpix 7D? Trzeba by zapiąć i spróbować - na 10 Mpix 40D daje radę, więc w mRAW (czy sRAW) będzie dobrze, ale pełna rozdzielczość może jednak przerosnąć Sigmę. Z drugiej strony zależy Ci na ostrości na poziomie pojedynczego piksela?
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tez uważam, że najlepszym zamiennikiem kita do 7d jest 17-55/2,8IS USM.

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

ja sprzedalem swoja sigme 17-70 i zamienilem na 17-40. powód? sigma nie miala problemów z BF ani FF.... i to chyba jej jedyna zaleta. ale mydli calkiem mocno (musialem ostrzyc w PSie), kolory wyprane w stosunku do canona. i co tu duzo mówic - to inna klasa sprzetu - oczywiscie bez przesady, wiadomo ze 17-55 lepszy optycznie od canona. ale za te cene w zyciu bym nie kupil 17-55.jednym slowem - odradzam sigme.
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

17-55/2,8 to fajny obiektyw, ale... jest trochę doniesień, że przy intensywnej eksploatacji pada tam taśma sygnałowa (płaska, sztywna taśma elektroniczna) - jeśli wydarzy się to na gwarancji to naprawa jest darmowa, ale jeśli po - 4 stówy lecą na naprawę (wymianę) elementu o cenie faktycznej 2 zł...
    17-40/4L to inna bajka jeśli chodzi o wykonanie, ale... trzeba sobie wybrać dobrą sztukę.
    Tak widać, zawsze jest jakieś "ale"

Uprawnienia umieszczania postów