Muflon - mam wrażenie że piszemy zupełnie o czym innym. Co bardziej dokładnie mam napisać????
Muflon - mam wrażenie że piszemy zupełnie o czym innym. Co bardziej dokładnie mam napisać????
A zresztą... szkoda czasu
Pozdrawiam Panowie. Poczytam lepiej o dslrach
Ale to przecież bardzo proste: gdzie (przykładowe: linki, adresy, cokolwiek jest sensowne w przypadku brokera) i ile - i tu też, nikt Cię nie prosi o dokładną ofertę, pomyl się choćby i o 100%, ale określ choć rząd wielkości. Chodzi o stwierdzenie: No, tak dla przykładu dla sprzętu za 20k to powinno kosztować jakieś 1kPLN na rok, o szczegóły można ewentualnie dopytać tu albo tu. Albo jeśli zebrałoby się Was więcej, to zapytajcie tu albo tu, można się wtedy dogadać na jakąś umowę zbiorową.Zamieszczone przez Dziki
Albo chociaż zaoferuj (jawnie) swoje usługi, jeśli masz taką ochotę - nikt Ci tu złego słowa nie powie, w końcu TiPów mamy również na forum ;-) Ale na miłość Boską nie pisz: "eee, to zależy od towarzystwa" albo "hmm, to się negocjuje" czy "poradźcie się fachowców" - to wszystko wiemy sami. Poruszając temat od tej strony sam się chcąc nie chcąc postawiłeś w roli fachowca. To teraz cierp ;-)
OK.
http://www.polbrokers.pl/navigation/lista_brokerow.html
Każdy może zadzwonić/mailować i poprosić o przygotowanie oferty.
Na pytanie ile już odpowiedziałem:
jeśli chodzi o prowizję 15-20% składki
Jeśli chodzi o składkę też powiedziałem:
nie odpowiem - zapytaj brokera/towarzystwo ubezpieczeniowe
Jeśli chodzi o ubezpieczenie grupowe - też napisałem: będzie taniej, szybciej i łatwiej, tylko grupę trzeba "stworzyć"
Jeśli zaś chodzi o moje usługi, to chętnie pomogę w sprawie np interpretacji konkretnych zapisów w warunkach ubezpieczeń, wymagań stawianych przez firmy ubezpieczeniowe, sposobów na niewypłacanie odszkodowania itp. Zupełnie za free - bo tu też dużo za free się dowiedziałem. Jedyne co z tego chciałbym mieć, to gdybyści tworzyli ww. grupę to też bym chciał ubezpieczenie;-)
No i fajnieZamieszczone przez Dziki
I o to chodziło od samego początku - zamiast tych wywodów
. Lista jest na tyle długa, że chyba nikt nie będzie miał problemów ze znalezieniem kogoś blisko. To co, kto pierwszy dzwoni?
![]()
to czemu Vitez nie zapytał po prostu - gdzie znaleźć brokera?
Vitez (podobnie jak ja) zadał krótkie, precyzyjne pytanie, na które Ty mogłeś odpowiedzieć równie krótko i precyzyjnie: nie wiem, ale zapytajcie tu (lista), zamiast pisać elaboraty. Dobra, nieważne, nie róbmy dyskusji "kto, kiedy, co powiedział i co miał na myśli" ;-) Grunt że jest jakaś informacja.Zamieszczone przez Dziki
Bo zapytalem czy ktos sie orientuje ile taka usluga brokera moze kosztowac (w domysle - z podanymi w tym watku parametrami) a nie gdzie moge znalezc brokera?Zamieszczone przez Dziki
Zauwazasz roznice?
Zanim zaczalbym szukac brokera chcialem poznac orientacyjne kwoty by w ogole miec pojecie - czy warto.
I znowu obszedles akwizytorsko dookola tematu.
Jakbym szuka samochodu tez bym podal kilka interesujacych mnie wyznacznikow i pytal o interesujace mnie kwoty... a ty bys mi wtedy od razu podrzucil adresy dealerow samochodowych i salonow sprzedazy.
Naprawde mnie dziwi cala ta tajemniczosc i odwracanie kota ogonem![]()
E to zupełnie nie tak.
Po prostu zapodałem kilka moim zdaniem potrzebnych informacji. Może ważnych tylko z mojego punktu widzenia, a może mam już chorobę zawodową i trzeba mnie tłumaczyć "z polskiego na nasze". Jak zaczniecie dzwonić to się przekonamy:grin:
Ale, jak zauważył Muflon, to chyba nikogo nie obchodzi, a wątek jest o ubezpieczeniach, więc po prostu wróćmy do tematu, jak pojawi się potrzeba.
Odświeżając temat (będąc lekko zaniepokojony wątkiem o uszkodzonym 20d przez "babę") :
Zadzwoniłem do PZU i sprawa wygląda następująco.
- Ubezpieczają tylko działalność gospodarczą
- Samego sprzętu foto nie ubezpieczą
- ale mogą ubezpieczyć cos stacjonarnego (np komputer) + do tego właśnie sprzęt przenośny (np. Aparat)
- Po kilkunastu forwardach na centralce PZU przełączyli mnie do babki która wyliczyła mi że składka na sam aparat foto + obiektywy itp to 368zl rocznie dla wartości sprzętu 10000zł + do tego składka za sprzęt stacjonarny
Czekam na maila od babki z warunkami ubezpieczenia - powiedziała że podeśle info "jak zostać obrabowanym" nie "okradzionym"![]()
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II