druga sprawa to taka, że część osób chciało by na tym zarobić...
jak im udowodnisz, że Cie napadli ???
wszystko można upozorować...
druga sprawa to taka, że część osób chciało by na tym zarobić...
jak im udowodnisz, że Cie napadli ???
wszystko można upozorować...
no właśnie trzeba mieć pewno jakiś świadkówZamieszczone przez marcingreen
Ostatnio edytowane przez gr86 ; 20-11-2005 o 02:14
EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |
wszystko to jest bardzo skomplikowane...i IMHO nie do zrealizowania...Zamieszczone przez gr86
żadna firma nie ubezpieczy Ci kompakta za 1500zł, którego Ty po pijaku na imprezie dla zabawy wrzucisz na grila...a zgłosisz to jako rabunek.
wszyscy by tak robili...
spadnie Ci z Giewontu - zgłaszasz rabunek,
próbowałeś waterresistance w wannie - zgłaszasz rabunek...
sprzedajesz kuzynowi z Zimbabwe - zgłaszasz rabunek...
nie nie panowie...
już kiedyś też się orientowałem w tej sprawie, też się dowiedziałem, że trza mieć działalość...ale i z tym jest pełno kruczków, haczyków itd itp...
tak jak mówiłem wszystko można upozorować.
Upozorujesz rabunek no i dobra, a aparat dalej leży u Ciebie w szafie no bo domyślam się, że nie będzie najpierw rewizji z trzema psami czy on nie jest gdzieś w doniczce zakopany, ani też przypadkiem nie będą Cię nachodzić za 6 tygodni czy aby się nie znalazł...
Ale wyjezdzajac za granice jest mozliwosc ubezpieczenia sie wraz z bagazem...wiec jak? Jednak sie da, bo przeciez za granica mozesz tak samo nieuczciwie postapic jak w kraju.Zamieszczone przez marcingreen
Edit: Zapewne mozna sie rowniez ubezpieczyc w ten sposob podrrozojac w Polsce, wiec wykupujesz caloroczne ubezpieczenie "wycieczkowe" ;-)
Ostatnio edytowane przez gonzo44 ; 20-11-2005 o 14:59
Na okres pobytu za granicą w ramach ubezpieczenia bagażu.
Ubezpieczałem od kradzieży i rabunku EOS 20D z obiektywami na 10 tys zł - okres 15 dni. O ile dobrze pamiętam składka około 150 zł. Poza tym nie znalazłem jak dotąd ubezpieczyciela, który chciałby ubezpieczyć sprzęt foto w skali roku.
W cenie ubezpieczenia mieszkania w PZU mam wykupioną opcję zwrotu do 10% wartości ubezpieczenia za skradziony sprzęt.. podałem twe wątpliwości znajomemu likwidatorowi szkód. Faktycznie jest prawie tak jak piszesz. Musisz udowodnić że zabór sprzętu powstał wbrew twej woli, z użyciem siły lub przemocy. I takiego słownictwa musi użyć Policja wezwana do/po zdarzeniu. W praktyce wystarczy w większości przypadków powiedzieć Policjantowi, że będziesz domagał się zwrotu kasy z ubezpieczenia i oni już wiedzą co wpisac w protokół.Zamieszczone przez Vitez
Prawie odnosi się w moim konkretnym wypadku do tego, że jeśli ktoś wyrwie mi z ręki torbę ze sprzętem też dostanę odszkodowanie, gdyż sprawca wyrywając ją musiał użyć siły :-) Choć osobiście wolałbym nigdy tego nie sprawdzać
Pozdrawiam
Marek
WARTA - ta firma ma pakiet Elektronika, tak jak pisałem warunkiem jest prowadzenie działalności gosp. , składka roczna około 500 zł. to jest ubezpieczenie od rabunku/kradzieży na zewnątrz - czyli nie w mieszkaniu.
Wszystko mozna upozorować - samochód też możecie wstawić do garażu kolegi i powiedzieć że wam ukradli... to samo telewizor w pokoju (chyba nie powiecie, że telewizora w mieszkaniu nie można ubezpieczyć?)...
Nie znam regulaminu tego pakietu Elektronika - będę znał we czwartek, pogadam z konsultantem Warty w moim mieście.
pozdro.
dowiedz się wszystko, weź jakąś ulotkę lub namiar na wuwuwu...Zamieszczone przez michal_sokolowski
BTW, zastanawiam się jak zabezpieczają się reporterzy...
w sumie oni nie mają chyba problema, bo mają działalność, a pozatym sprzecior też chyba w większości należy do wydawnictw, czy nie??
Ano nie. Gdzies byl artykul ze wiekszosc wydanictw/gazet przestawia sie na wspolprace z reporterami posiadajacymi wlasna dzialalnosc i wlasny sprzet zamiast miec etatowych.Zamieszczone przez marcingreen
Outsourcing wkrada się wszędzie niestety i każdy ucieka od kosztów zatrudnienia i kłopotów z tym związanych :-(.Zamieszczone przez Vitez
400D, Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux