A co zrobisz jak podczas fotografowania namierzy Cie kilku frajerów, potem pójdą za tobą, dadzą Ci w łeb, po czym pozbawią plecaka pełnego sprzętu? Czegoś takiego obawiam się najbardziej.
A co zrobisz jak podczas fotografowania namierzy Cie kilku frajerów, potem pójdą za tobą, dadzą Ci w łeb, po czym pozbawią plecaka pełnego sprzętu? Czegoś takiego obawiam się najbardziej.
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
Trzeba miec oczy dookola glowy.
Nie przewidzisz wszystkiego, zawsze jest ryzyko.
To jest najgorsze, że taki plecaczek nagle robi się 2x droższy od samochodu, którym jeżdżą twoi rodzice
Zapytam inaczej, jeszcze bardziej wysublimowanie : czy ktoś się ubezpieczył, został okradziony i sukcesywnie wywalczył kasę z ubezpieczalni? No, albo znajomy?![]()
W WARCIE JEST OPCJA UBEZPIECZENIA.
ubezpiecza sie mieszkanie a aparat doubezpieczy się jako bagaż podróżny wchodzący w skład wyposażenia mieszkaniaJakoś tak mój agent to wymyślił. jeszcze nie ubezpieczałem się ale zrobię to niedługo to opisze dokładniej.
dorzucę swoje 3 grosze:
polecam AVIVĘ - jest tam opcja dla osób prowadzących działalność,
składka roczna 700-800 zł, suma ubezpieczenia około 20-25 tys.
Ubezpieczenie obejmuje WSZYSTKO: napad, upadek sprzętu, zamoczenie itd.
ubezpieczenie obejmuje również włamanie i kradzież w miejscu wykonywania działalności.
POLECAM.
Liczenie na to że nas nie okradną, albo że akurat złodziej nie będzie szukał pod obrazkiem na ścianie w skrytce uważam za co najmniej dyskusyjne....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha, doczytałem pytanie Miclesa:
mój sprzęt (jeden aparat) mi upadł z dużej wysokości - dostałem z avivy zwrot pieniędzy - suma "odtworzeniowa" dla nowego aparatu - pomniejszona 20 %.
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 12-09-2010 o 10:16 Powód: Automerged Doublepost
Te dwie opcje to chyba jedyne co można w tym kierunku zrobić.
Ubezpiecznie domu etc + foto lub prowadząć firme.
I tu moze być chaczyk firmy lubia sie wykręcac. Jak nie pisze napad poza miejscem wykonywania działalnosci / poza domem. To mogą odmówić. To takie małe nie domówienie nam sie wydaje ze poza tez a ubezpieczyciel sprytnie to omija.
Pozdrawiam
Przewidujesz to przed foceniem, bierzesz jednego napakowanego kumpla, jedno body i jedno szkło.Albo kupujesz trabanta z badziewnym szkłem i idziesz w świat nie martwiąc się o sprzęt i jakość zdjęć
A z tematem ubezpieczenia, zmartwiło mnie że można ubezpieczyć jedynie prowadząc działalność gospodarczą, do czasu aż założę troszkę wiosen minie, a trójpaskowce skutecznie mnie demotywują przed streetowaniem z 24-70 czy 50 L![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Trójpaskowcy to pół biedy bo dresiki adidas firebird drogie i dla stylowczyków (sam mam turkusowy) Problemem są Ci w dwu/czteropaskowych dresach, albo trójpaskowych z lumpa. Do tego dochodzą wszystkie podróby nike oraz oryginalne prosto z bazaru pitbull, hooligans, albo jak to teraz modne wśród tej subkultury ubrania z hemp-shopów, czy innych meczetów kiboli. A z drugiej strony to nie ma reguły, bo tak jak ćpają jakieś świństwa ludzie z porządnych domów, na pozór ogarnięci, tak i niepozorny szary człowieczek w porywie idiotycznej fantazji może pozbawić mnie mojej piątki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W razie przypału mam zawsze w kieszeni gaz pieprzowy, gdy idę ze sprzętem foto. Teraz mam jeszcze inna obawę. Dopóki miałem jakiegoś starego sonyeriksona, który prócz dzwonienia, mógł z powodzeniem służyć jako narzędzie do samoobrony nie było problemu, jednak od czasu gdy kupiłem sobie smartphona mam obawy idąc w nieciekawym miejscu o późnej porze. Chyba czas kupić druga tube gazu pieprzowego, ale mniejszą, taką z mocowaniem do kluczy.
Ostatnio edytowane przez UrGuR ; 12-09-2010 o 13:36 Powód: Automerged Doublepost
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
Czytam i "wymiękam". Może czas skończyć narzekanie i wykonać jakiś ruch? Można, np. zadzwonić do wymienianej przeze mnie CONCORDII i zapytać, czy nadal oferują ubezpieczenie elektroniki i foto w pakiecie FIRMA dla osób posiadających prywatny sprzęt, ale z opcją wykorzystania sprzętu do działalności zarobkowej (śluby, prasa itp.). Bo chyba lepiej mieć taki zapis "na wyrost", niż później się martwić, prawda?
Ja miałem takie ubezpieczenie - o czym już pisałem m.in. w tym wątku. Nie przedstawiałem żadnych dokumentów ani danych firmy - tylko personalia, adres, PESEL. Zainteresowanym z okolic Bydgoszczy mogę podać telefon do mojego brokera.
---------------
Don_Pedro_123
---------------
Był u mnie agent PZU i uświadomił mnie, że w moim pakiecie Dom Plus jest ubezpieczenie elektroniki na wypadek rabunku, uwaga - również poza domem. Rabunek = zabranie mienia z użyciem siły. Czyli albo prosimy o piąchę w ryj i oddajemy, albo się szarpiemy tak żeby rozedrzeć ubranie, albo dbamy o to, żeby został z nami jakiś świadek, który powie, że sprzęt wyrwano nam z ręki/pleców/ramienia, albo używamy magicznych keywordów przy powstawaniu raportu policyjnego.