Cytat Zamieszczone przez marek_zielona Zobacz posta
FAT16,a nia FAT12 - FAT16 jest nominalnie do 2,1GB i w tym apracie ani ciut ciut więcej nie sformatujesz. S2IS obsługuje nominalnie (formatownie w aparacie do 2,1GB)
Zgadza się, tak być powinno. Tylko widzisz, po formacie w S2IS i otrzymaniu tych 96KB widzianych przez aparat, wsadziłem kartę do czytnika w lapku (lapek chodzi na XP Home = tak jak potrzeba i włączyłem Paragon Partition Manager 9.5 Pro i właśnie ten soft jako pierwszy stwierdził, że na karcie jest ...partycja FAT12 i reszta hektarów "unallocated".

Volume letter: (T: )
Type: Primary
File system: Not formatted
Partition ID: 0x01 FAT12
Total size: 113.5 KB
Partition size: 113.5 KB
Activity: No
Hidden state: No

Podobnie stwierdzał sdminste.exe

Dlaczego mój S2IS wykonuje formatowanie i uzyskuję to co widać, to nie mam zielonego pojęcia Ale dlatego wspomniałem o FAT12.

Cytat Zamieszczone przez marek_zielona Zobacz posta
Ale... sformatuj tą kartę pod windą na FAT16 (pod XP) można w windzie na tym FAT sformatowac kartę do 4GB... Może wtedy pójdzie
To też robiłem, ale powtórzyłem metodę. Lapek z XP Home, format karty wg format t: /fs:fat, potwierdziłem chęć posiadania klastra 64KB, wszystko pięknie ładnie poszło i otrzymałem:

Volume letter: (T: )
Volume label: [No label]
Type: Primary
File system: FAT16
Root entries: 512
Sectors per boot: 4
Sectors per cluster: 128
Serial number: 68D2-8EF4
Partition ID: 0x06 FAT16, greater than 32 MB.
Total size: 3.7 GB
Partition size: 3.7 GB
Used space: 256 KB
Free space: 3.7 GB
Activity: No
Hidden state: No

włożyłem kartę do S2IS i... "błąd karty pamięciowej" Na dziś przestało mi już zależeć na przywróceniu sytuacji gdy cyfrak widział te 4GB. Zwyczajna karta 2GB to już są hektary dla tego aparaciku I całkowicie mi wystarcza.
Sprzętowo karta jest ok, mp3ójka czytająca SD widzi ją w całości i gdy jest FAT16 i FAT32.