W przypadku mojego S2IS jest jeszcze ciekawsza sytuacja. Mam kartę 4GB Transcend i wszystko pięknie chodziło i miałem możliwości cyknięcia ponad 1500 fotek czy 70parę minut filmów 320x240 - za duuuużo jak dla mnie i akuale działało przez jakieś 150 zdjęć. Potem coś mnie podkusiło (do złego) i zdjęcia zgrałem czytnikiem w lapku. Wkładam na powrót kartę do cyfraka i mam "błąd karty pamięciowej". I tu następuje owa ciekawsza sytuacja, bowiem nie mam problemu z formatowaniem tej karty za pomocą aparatu. Formatuje aż miło patrzeć.. niemiło tylko widzieć, że po formacie mam dostępne 96KB karty
ale oczywiście już nie ma błędu karty pamięciowej. Te 96KB na karcie jest jak najbardziej prawidłowo sformatowane, elegancki FAT12 i teoretycznie dostępne dla aparatu (tyle że bezużyteczne, bo "brak miejsca"
).. a za nimi następują heeektary niezagospodarowanej pamięci. I jakbym nie kombinował to cyfrak nie chce zobaczyć tej karty formatowanej w FAT32, czy też nie formatowanej, tworzonej w sdminste, sdfix, naprawianej sdfv2003.. no ni czorta.
Póki co nie ryzykuję sprawdzania czy moją 1GB też chciałby tak formatować. 1GB działa, CHDK działa, nie będę więcej majsterkował :cool: