Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: canon S2 is - "błąd karty pamięciowej" - 2 i 4 GB, co robić?

kait
    Guest

Exclamation canon S2 is - "błąd karty pamięciowej" - 2 i 4 GB, co robić?

Miałem najpierw kartę SD 1 GB Ultra (nie pamiętam firmy), karta nadal działa jednak obudowa jej uległa zniszczeniu i nie da się jej używać w aparacie.

Kupiłem nową kartę najpierw SDHC 4 GB kingstona po jej włożeniu widnieje napis - "błąd karty pamięciowej" - nie dało się jej zwrócić więc gdzie indziej kupiłem inną kartę:

SD 2 GB - kingstona i po jej włożeniu również pojawia się napis: "błąd karty pamięciowej"

Karty formatowałem jednak dalej wyświetla się napis: "błąd karty pamięciowej"

Co robić w takiej sytuacji?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

S2IS nie obsługuje SDHC z tego co wiem...
    Dopiero zaczynam...
    Moja Strona
    Profil na FB

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

może wystarczy nowy firmware?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kait Zobacz posta
    [...]Kupiłem nową kartę najpierw SDHC 4 GB kingstona po jej włożeniu widnieje napis - "błąd karty pamięciowej" [...]

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...ershot_s2_is.1

http://foto.recenzja.pl/Canon_PowerShot_S2_IS-rec-1178/

http://www.optyczne.pl/24-Canon_Powe...a_aparatu.html

przejrzałem powyższe specyfikacje i nigdzie nie jest napisane, że ten aparat obsługuje karty SDHC tylko SD

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kait Zobacz posta
    SD 2 GB - kingstona i po jej włożeniu również pojawia się napis: "błąd karty pamięciowej"
    No to jest problem. Autoryzowany serwis Canona w Wawie nie pobiera opłat za diagnozę usterki. Jeśli masz na kuriera może warto im wysłać?
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Jeżeli karta jest niesformatowana - zawsze taki błąd występuje - najpierw wejdź w opcje i sformatuj tą kartę. Czasem jej pod Windą nie formatowałeś? Jeśli tak, to masz odpowiedź...
    Co do kart -tylko obsługuje SD. Mało tego - w specyfikacji - kończy się na 2GB nigdzie nie ma mowy o 4GB... dla tego aparatu (w końcu sam taki mam i to już przerabiałem...)
    Dopiero zaczynam...
    Moja Strona
    Profil na FB

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To chyba jedynie serwis. U mnie S2 IS karty Sandiska/Kingstona wiele razy formatowalem pow XP i aparacik bezproblemowo lykal. Nic nie musze ponownie formatowac w menu.

Miasto
    Kapuskasing

Domyślnie

W przypadku mojego S2IS jest jeszcze ciekawsza sytuacja. Mam kartę 4GB Transcend i wszystko pięknie chodziło i miałem możliwości cyknięcia ponad 1500 fotek czy 70parę minut filmów 320x240 - za duuuużo jak dla mnie i aku ale działało przez jakieś 150 zdjęć. Potem coś mnie podkusiło (do złego) i zdjęcia zgrałem czytnikiem w lapku. Wkładam na powrót kartę do cyfraka i mam "błąd karty pamięciowej". I tu następuje owa ciekawsza sytuacja, bowiem nie mam problemu z formatowaniem tej karty za pomocą aparatu. Formatuje aż miło patrzeć.. niemiło tylko widzieć, że po formacie mam dostępne 96KB karty ale oczywiście już nie ma błędu karty pamięciowej. Te 96KB na karcie jest jak najbardziej prawidłowo sformatowane, elegancki FAT12 i teoretycznie dostępne dla aparatu (tyle że bezużyteczne, bo "brak miejsca" ).. a za nimi następują heeektary niezagospodarowanej pamięci. I jakbym nie kombinował to cyfrak nie chce zobaczyć tej karty formatowanej w FAT32, czy też nie formatowanej, tworzonej w sdminste, sdfix, naprawianej sdfv2003.. no ni czorta.
    Póki co nie ryzykuję sprawdzania czy moją 1GB też chciałby tak formatować. 1GB działa, CHDK działa, nie będę więcej majsterkował :cool:
    Ostatnio edytowane przez FileNotFound ; 06-12-2009 o 23:29

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FileNotFound Zobacz posta
    WTe 96KB na karcie jest jak najbardziej prawidłowo sformatowane, elegancki FAT12 i teoretycznie dostępne dla aparatu (tyle że bezużyteczne, bo "brak miejsca" ).. a za nimi następują heeektary niezagospodarowanej pamięci. I jakbym nie kombinował to cyfrak nie chce zobaczyć tej karty formatowanej w FAT32, czy też nie formatowanej, tworzonej w sdminste, sdfix, naprawianej sdfv2003.. no ni czorta.
    Póki co nie ryzykuję sprawdzania czy moją 1GB też chciałby tak formatować. 1GB działa, CHDK działa, nie będę więcej majsterkował :cool:
    FAT16,a nia FAT12 - FAT16 jest nominalnie do 2,1GB i w tym apracie ani ciut ciut więcej nie sformatujesz. S2IS obsługuje nominalnie (formatownie w aparacie do 2,1GB). Dlatego Tobie karta "padła", jak próbowałeś formatować w S2IS. Ale... sformatuj tą kartę pod windą na FAT16 (pod XP) można w windzie na tym FAT sformatowac kartę do 4GB... Może wtedy pójdzie Daj znać jak poszło...

"FAT16 is limited to 65,536 clusters, but because certain clusters are reserved, it has a practical limit of 65,524. The largest FAT16 volume on Windows 2000 and Windows XP Professional is limited to 4 GB and uses a cluster size of 64 KB. To maintain compatibility with MS-DOS, Windows 95, and Windows 98, a volume cannot be larger than 2 GB. (Those 50 files I mentioned above, all 1024 bytes (1KB) in actual size, would use up 3,276,200 bytes of hard drive space to store 51,200 bytes of actual data on a 4 GB FAT16 partition used in this scenario.) "
    Dopiero zaczynam...
    Moja Strona
    Profil na FB

Miasto
    Kapuskasing

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek_zielona Zobacz posta
    FAT16,a nia FAT12 - FAT16 jest nominalnie do 2,1GB i w tym apracie ani ciut ciut więcej nie sformatujesz. S2IS obsługuje nominalnie (formatownie w aparacie do 2,1GB)
    Zgadza się, tak być powinno. Tylko widzisz, po formacie w S2IS i otrzymaniu tych 96KB widzianych przez aparat, wsadziłem kartę do czytnika w lapku (lapek chodzi na XP Home = tak jak potrzeba i włączyłem Paragon Partition Manager 9.5 Pro i właśnie ten soft jako pierwszy stwierdził, że na karcie jest ...partycja FAT12 i reszta hektarów "unallocated".

Volume letter: (T: )
    Type: Primary
    File system: Not formatted
    Partition ID: 0x01 FAT12
    Total size: 113.5 KB
    Partition size: 113.5 KB
    Activity: No
    Hidden state: No

Podobnie stwierdzał sdminste.exe

Dlaczego mój S2IS wykonuje formatowanie i uzyskuję to co widać, to nie mam zielonego pojęcia Ale dlatego wspomniałem o FAT12.

Cytat Zamieszczone przez marek_zielona Zobacz posta
    Ale... sformatuj tą kartę pod windą na FAT16 (pod XP) można w windzie na tym FAT sformatowac kartę do 4GB... Może wtedy pójdzie
    To też robiłem, ale powtórzyłem metodę. Lapek z XP Home, format karty wg format t: /fs:fat, potwierdziłem chęć posiadania klastra 64KB, wszystko pięknie ładnie poszło i otrzymałem:

Volume letter: (T: )
    Volume label: [No label]
    Type: Primary
    File system: FAT16
    Root entries: 512
    Sectors per boot: 4
    Sectors per cluster: 128
    Serial number: 68D2-8EF4
    Partition ID: 0x06 FAT16, greater than 32 MB.
    Total size: 3.7 GB
    Partition size: 3.7 GB
    Used space: 256 KB
    Free space: 3.7 GB
    Activity: No
    Hidden state: No

włożyłem kartę do S2IS i... "błąd karty pamięciowej" Na dziś przestało mi już zależeć na przywróceniu sytuacji gdy cyfrak widział te 4GB. Zwyczajna karta 2GB to już są hektary dla tego aparaciku I całkowicie mi wystarcza.
    Sprzętowo karta jest ok, mp3ójka czytająca SD widzi ją w całości i gdy jest FAT16 i FAT32.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów