Chodzi mi po głowie taki pomysł:
Wielu (może się mylę) na forum to amatorzy (tak jak ja), którym brak jest doświadczenia z różnymi obiektywami. Wiele osób ma różny arsenał szkiełek.
Może by się pokusić o zrobienie bazy zawierającej testowe obrazy z różnych obiektywów. Nie chodzi mi o onanizm sprzętowy ale o ogólne info jakiej jakości można się z dobrego egzemplarza spodziewać (jest kupa badziewia na rynku). Np. żeby usystematyzować sprawę umawiamy się na 6 fot ze szkła tj. początek, środek i koniec przy max dziurze i to samo przymknięte o np. 2 działki. Z takich testów wybieramy najlepsze/średnie szkło dla danego modelu i to uważam byłoby świetną pomocą dla kogoś kto nie ma doświadczenia a niechciałby kupić bubla. Testy wykonywane byłyby w miarę zbliżonych warunkach tj. dobre światło dzienne + motyw w postaci jakiegoś wzorca na ścianie, który focony byłby zawsze z takiej odległości żeby wypełnić cały kadr (to chyba jest durny pomysł?). Format RAW bez obróbki np. z softu canona (to chyba każdy ma). Wiem że taki test ma masę ograniczeń ale IMHO dawałby przynajmniej jakiś pogląd czego można oczekiwać po danym szkiełku.
Nie wiem czy pomysł jest o kant ****, może jest już późno i bredzę od rzeczy...ale jest cała masa ludzi z kupą sprzętu i można byłoby to jakoś wykorzystać.