Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: doświetlenie wnętrz

Początki nałogu

Domyślnie doświetlenie wnętrz

Witam, chciałbym się poradzić, czy ktoś zna jakis sposób, aby tanio dodatkowo doświetlić sztucznym światłem wnętrze mieszkania (zwykłe w bloku). Myślałem o jakimś halogenie (lampa przenośna), tylko nie wiem jakie światło będzie lepsze do korekty WB - światło żółte, czy białe, bardziej zbliżone do jarzeniowego.
    Przepraszam, ale w kwestii oświetlenia sztucznego nie mam zupełnie żadnego doświadczenia, dlatego piszę w tym dziale. Aha, nie mam zewnętrznej lampy błyskowej, obiektywy sigma 17-70 i canon 50f1.4, oraz tamron 55-200, ale tego ostatniego do wnętrz raczej nie będę używać.
    Nie chodzi mi o zdjęcia studyjne, tylko o poprawę wartości natężenia oświetlenia w domu do zwykłych amatorskich zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 29-11-2009 o 21:05

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

flesz z pomarańczowym filtrem?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu

Domyślnie

NIe chcę robic zdjęć z fleszem

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    Witam, chciałbym się poradzić, czy ktoś zna jakis sposób, aby tanio dodatkowo doświetlić sztucznym światłem wnętrze mieszkania (zwykłe w bloku). Myślałem o jakimś halogenie (lampa przenośna), tylko nie wiem jakie światło będzie lepsze do korekty WB - światło żółte, czy białe, bardziej zbliżone do jarzeniowego.....
    W sumie to bez znaczenia - dokładnie to ma znaczenie ale do celów amatorskich naprawdę minimalne. Ważne żeby światło było możliwie jednolite - takie same źródła światła. Najtrudniej poradzić sobie z kilkoma różnymi rodzajami oświetlenia.

Można zastosować wiele różnych rozwiązań.

1. Żarówki (jarzeniówki) energooszczędne - takie wkręcane w oprawki. Są dostępne tzw. światła białego. Trochę droższe ale są bliżej światła dziennego. Zaleta to mały pobór prądu (23W to odpowiednik 100W żarówki żarowej).

2. Halogeny. Można kupić całe lampy a 500W (takie tzw. kablówki) w Castoramie. Wada - licznik się kręci jak zwariowany i wydzielają dużo ciepła.

Ogólnie to światło należy raczej odbijać od "czegostam" - np. biała ściana, prześcieradło, parasolka (bardziej profi ;-) ) i raczej nie kierować bezpośrednio na "model".

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zablokowany

Domyślnie

nie wiem o jakie doświetlenie Ci chodzi-ja w castoramie kupiłem jakieś takie energoszczędne o temperaturze 6400k i 24W- powkręcałem w żyrandol i po prostu zapalam światło w pokoju-na początku czujesz się jak w kostnicy-ale później "zwykłe" światło jest nie do zaakceptowania

Uprawnienia umieszczania postów