Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: autofocus w 400d

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie autofocus w 400d

witam.
    mam pytanie. ostatnimi czasy mniej uzywalem aparatu ale postanowilem wyjsc do parku z dzieckiem i troszke popstrykac.........
    powiedzmy ze zdjecia juz troszke robie ... ale ostatnio mam pewne problemy z zalapaniem ostrosci (tu modelem jest corka)

kiedy robie zdjecie w pozycji poziomej.... ostrze srodkowym punktem i jest w miare ok...... prawie zawsze trafia i jest dobrze....

problem pojawia sie gdzi obracam aparat w pion i ostrze punktami na bokach....
    prawie zadne zdjecie nie jest ostre??....
    w zasadzie zauwazylem ze dobrze ostrze tylko srodkowy punkcik.... a wszystkie dookola sie myla....

najlepsze bo np na statywie jest to samo... wyostrzone jest cos zawsze obok
    czy ktos mial podobny przypadek?
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Domyślnie

Hej! Moja corka ma 400d i z bocznymi jest podobnie, rzadko trafiaja tam gdzie powinny, uzywa tylko centralnego. Pzdr!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macgaw Zobacz posta
    problem pojawia sie gdzi obracam aparat w pion i ostrze punktami na bokach....
    prawie zadne zdjecie nie jest ostre??....
    w zasadzie zauwazylem ze dobrze ostrze tylko srodkowy punkcik.... a wszystkie dookola sie myla....
    Taki to już urok tej puszki...

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

W moim 40d trafiają dobrze wszystkie oprócz 2 najbardziej skrajnych. Pewnie ma na to wpływ też i to że szkła mają różną ostrość w środku i po brzegach kadru.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    W moim 40d trafiają dobrze wszystkie oprócz 2 najbardziej skrajnych. Pewnie ma na to wpływ też i to że szkła mają różną ostrość w środku i po brzegach kadru.
    40D ma wszystkie krzyżowe, natomiast 400D tylko środkowy, zaś z bocznymi różnie bywa.
    pozdrawiam

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Krzyżowe czy nie, skrajne, boczne nie ostrzą najlepiej.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

W mojej pięćdziesiątce skrajne punkty ostrzą nie gorzej niż środkowy
    pozdrawiam

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Jedyne co mi przychodzi na myśl, to ze używam głównie szkieł m42 przez adapter z dandelionem. Może to jest przyczyna. Ale kolega 400d używa chyba ze szkłami canona z af.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

400D po prostu ma taki autofocus, że daje radę jedynie środkowy. W sumie jak używałem tej puchy, i jak ją sobie czasem podepnę pod szkiełko, to tylko środkowy punkt. Na 40D powoli poznaję dobroć kilku punktów ostrzenia (chociaż bardziej się one przydają do punktowego pomiaru światła ;P). Więc sumując - używaj środkowego, przy pionowych ujęciach to nie problem
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie

uzywalem cale 2 lata wiec i pouzywam dalej....

ale jeszcze jedno..
    jest ten wizjer na ktorym jest 9 pol ostrzenia....

czy to znaczy ze np w 40d lub 50d mozna sobie wybrac punkty ktore maja ostrzyc??
    robiac zdjecie powiedzmy w pionie... czy moze mi ostrzyc w ustawieniach recznych powiedzmy gorny punkt i srodkowy??

sorki za pytanie moze to deczko glupie, no ale nie wiem tego
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów