Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Prosba do fotografow slubnych

Domyślnie

hehe ... ja wlasnie zamierzam sie za to zabrac jednak jak narazie to jestem klientem bo za rok biore slub i powiem wam ze jako powazny czlowiek duzo lepiej czuje sie z umowa w reku - pamietajcie ze kazdy kij ma dwa konce ... i zarowno zleceniobiorca jak i zleceniodawca oczekuja wysokich standardow ...
    dlatego jesli ktos proponuje mi spisanie umowy to ciesze sie bo traktuje go jako profesjonaliste a nie jakiegos mordochwyta ( bez urazy ale mi pasowalo )
    dlatego na swoj slub mam umowe .. na konkretna godzine miejsce zakres fotografii na uroczystosciach wplacana zaliczke na poziomie 7% za usluge i spie i jestem spokojny.

kiedy sam wezme sie za focenie uslugowe rowniez bede spisywac umowy

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dobra... teraz ja potrzebuje umowy... ma ktos ?

blajo [malpa] op [kropka] pl
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja rowniez bym poprosil. W niedalekiej przyszlosci bedzie mi potrzebna
    tpop(at)canon-board.info

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszka
    Wyszlo ponad 1000 fotek. Wrzucilem to na stronke, zeby sobie wybrali.
    Wybrali 60 do wywolania - tylko plener - wywolalem 10x15 tak, jak sie umawialismy

Po czym po odebraniu fotek, panna dzwoni: "mikolaj ty widziales kiedys album slubny", ja zdebialem. Okazalo sie, ze chciala ..... 60 zdjec 20x30 <lol>
    sorki ale moim zdaniem miała 200% racji... zdjecia ze ślubu 10x15 to lekkie nieporozumienie i wogóle nie powinno się takich proponować...
    S45 user

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jrock7
    no tak, ale jezeli istnieje umowa: klient-fotograf, to musi byc jakiś dokument, ktory ta umowę finalizuje - czyli rachunek albo faktura...stąd moje pytanie... czyli jedynym wyjsciem jest umowa "na gębe" - nie na papierze i wtedy jedziemy bez vat (?)
    piszesz na umowie ze umowione wynagrodzenie jest ceną netto
    jak chca pozniej faktoto doplacaja vat
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Domyślnie

Wszyscy macie rację ale dalej ja również prosiłbym o prosty wzór umowy .Aha i jeszcze mam pytanie , czy nie mając własnej działalnośći można zawierać takie umowy ? Kiedys grałem w zespole po weselach i jak większość zespołów takowych żadko kto rozliczał się z urzędem , mimo to umowy były spisywane .Jak to się ma w praktyce ?

Coś już napisał Awatar _ARTI_
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    Aha - podasz kogoś do sądu za brak wywiązania się z niej i już za 2-3 lata odzyskasz ten 1-2 tys. zł
    No jeśli będziesz dochodził zapłaty w postępowaniu
    nakazowym to wbrew pozorom nakaz można uzyskać bardzo szybko
    ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    Hmm
    Najpierw bym postraszył umową. Potem postraszył pismem od prawnika. Potem bym się zastanawiał.
    Jak ktoś nie płaci po wezwaniu z kancelarii to już tylko
    raczej droga sądowa pozostaje ...
    Ale czasami nie ma z czego potem egzekwować :-o
    ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krs76
    Wszyscy macie rację ale dalej ja również prosiłbym o prosty wzór umowy .Aha i jeszcze mam pytanie , czy nie mając własnej działalnośći można zawierać takie umowy ? Kiedys grałem w zespole po weselach i jak większość zespołów takowych żadko kto rozliczał się z urzędem , mimo to umowy były spisywane .Jak to się ma w praktyce ?
    Dla zawarcia umowy nie musisz prowadzić dz. gosp.
    Możesz się zobowiązać do wykonania czegoś
    działając jako osoba fizyczna (Ty jako Ty).

Co do prostej umowy to może być tak:

Umowa zlecenia nr ………….

Zawarta dnia …………………., w …………………, pomiędzy:

Zleceniodawcą ……………………………..
    a
    Zleceniobiorcą - ……………………………….

o następującej treści

§ 1
    Zleceniodawca zleca, a Zleceniobiorca przyjmuje do wykonania ………………………………………….

§ 2
    Termin wykonania usługi ustala się na

§ 3
    Zleceniodawca wypłaci Zleceniobiorcy wynagrodzenie ………………

§ 4
    Zleceniobiorca zobowiązuje się wykonać pracę terminowo i bez usterek.

§ 5
    Strony zgodnie stwierdzają, że świadczenia określone w niniejszej umowie wyczerpują całkowicie zobowiązania Zamawiającego wobec Wykonawcy z tytułu pełnionych przez niego czynności objętych niniejszą umową.

§ 6
    W sprawach nie unormowanych niniejszą umową, a dotyczących jej przedmiotu, mają zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego oraz innych obowiązujących norm prawnych.

§ 7.
    Spory mogące powstać przy realizacji niniejszej umowy będą rozstrzygane przez sąd powszechny właściwy dla …………………….
    § 8
    Zleceniobiorca oświadcza, że posiada umiejętności i kwalifikacje do wykonania w/w usługi.

§ 9.
    Ewentualne zmiany umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności
    § 10
    Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

............................................ ............................................
    Zamawiający Wykonawca

To jest wersja RAW, napisana na kolanie w kilka min., nie uwzględniająca specyfiki fotografii czyli takich rzeczy jak co się dzieje z odbitkami, sposobu rozliczenia itp itd.
    Ale masz kierunek ...
    Ostatnio edytowane przez _ARTI_ ; 29-12-2005 o 02:16
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _ARTI_
    Dla zawarcia umowy nie musisz prowadzić dz. gosp.
    Możesz się zobowiązać do wykonania czegoś
    działając jako osoba fizyczna (Ty jako Ty).

Ale dmuchajac na zimne to... powolujac sie na taka umowe i dociekajac swoich praw - mozesz cos wygrac w sadzie w razie gdyby cos... ale gdy juz cos wygrasz to druga strona moze w ramach zemsty podkablowac cie do Urzedu Skarbowego - twoj wybor i kalkulacja czy bardziej ci sie oplaca sadzic na bazie umowy czy placic kary dla US .

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów