Oo widac, ze pn_ zaglosowal juz na odpowiedz nr 2![]()
Wolałbym aparat z matryca FF
Wolałbym aparat z matrycą APS-C
Oo widac, ze pn_ zaglosowal juz na odpowiedz nr 2![]()
Nie, to nie bylem ja. Ale majac wybor, wybralbym APS-C - tylko ze wzgledu na to, ze tele jest dla mnie wazniejsze niz szerokie katy i crop 1.5 wzwyz mi akurat odpowiada.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
PS. gdybym stal dzisiaj przed wyborem lustrzanki, to mialbym problem. 20D jest na przyklad super na moje potrzeby, ale jezeli mialoby sie u Canona wygryzc FF, to inwestowanie w body i przede wszystkim w szkla w tym momencie mogloby sie okazac slepa, systemowa uliczka...
Ostatnio edytowane przez pn_ ; 23-09-2005 o 13:24
ale w ankiecie nie ma opcji 'tak, chce FF chocbym mial wziasc kredyt na 15lat' ...skoro jest opcja czy wolalbym to moja odpowiedz brzmi TAKZamieszczone przez mmsza
EDIT:
pamietajcie, ze FF nie oznacza tylko korzysci w postaci braku cropa i megapikselach - to takze wiekszy wizjer!![]()
Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 23-09-2005 o 13:28
zaden problemZamieszczone przez mmsza
zakladajac, ze upakowanie pikseli byloby podobne do tego jakie jest w 20D to moglbys sobie strzelac takie cropym, he hej
P.S.
kurcze a my znowu o tych pikselach zamiast isc pofocic![]()
![]()
hej panowie, ale ja wyraźnienapisałem, że zakładamy takie same koszty FF i APS-C. Czyli to nie jest czynnik wpływający na wybór.
Również chciałbym prosić, aby nie odnosić sie do konkretnych modeli 5D czy 20D. Wymienione wyżej czynniki dotyczące pozytywnego wpływu na tele mogą byc przeciez skompensowane odpowiednio gęstą matrycą FF i cropem software'owym.
To jest pytanie o technologie, nie o modele.
Puki co trudno wypowiadać się o tych technologiach w oderwaniu od konkretnych modeli. Może jak za 5 lat(???) konkurencja się obudzi to będzie można przeprowadzić rachunek zysków i strat FF do cropa.Zamieszczone przez Kubaman
Jeśli nie weźniemy pod uwagę róźnicy w cenie to IMHO wszystkie zalety po stronie FF. Tele shooter może zrobić sobie cropa z większego kadru i mniej więcej dostanie to samo.