Zobacz wyniki ankiety: Zakładając brak różnic w kosztach, wołałbyś mieć aparat z matrycą FF czy z cropem?

Głosujących
125. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Ankieta: czy chciałbys mieć FF sensor?

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Jeśli zakładamy, że nie ma różnicy w cenie między body FF i APS-C to i tak pojawia się problem w szkłach, które trzeba będzie podpinać do FF. Myślę, że trzeba będzie korzystać z bardzo dobrych obiektywów, żeby nie mieć większych problemów z telecentrycznością.

Ale jeśli nie przejmujemy się kasą, to ja wolę FF za większy wizjer i (jak na razie) rzadsze upakowanie pikseli na matrycy oraz większą rozdzielczość rejestrowanych obrazów.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Jeśli zakładamy, że nie ma różnicy w cenie między body FF i APS-C to i tak pojawia się problem w szkłach, które trzeba będzie podpinać do FF.
    W szczególności jeden problem, istotny dla telemaniaków: wagi tych szkieł ;-)

Dopiero zaczyna Awatar cahe

Domyślnie

nie, nie chciałbym. chciałbym mieć aps-c + mase szkieł zbudowanych specialnei do cyfry (z powodów ekonomicznych ;-))
    potłuczone lustro, pomałana migawka, tragiczne oko i troche szkła opakowanego w metalowe, przerdzewiałe korpusy... i zero efektów!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja również nie zagłosuję, bo "moja" wymarzona matryca to crop 1.3x :-)
    Chyba tylko ze względu na prędkość. 1Ds Mk2 po zastosowaniu cropa softwareowego da Ci taką samą jakość jak 1D Mk2.... Ciekawe co by było gdyby pojawił się 1D Mk3 z FF (16.7 Mpix) i 8.5 klatki/s w cenie 4000 usd. Czy nadal chciałbys cropa 1.3x z 8 Mpix

Corwin
    2 Aparaty Canon, worek obiektywów, dwie lampy i wężyk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Ja nie moglem sie zdecydowac i uznalem, ze najlepszym
    wyjsciem sa oba :-) 20D na stale przypiete do tele, cala reszta - 5D.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Corwin
    Chyba tylko ze względu na prędkość. 1Ds Mk2 po zastosowaniu cropa softwareowego da Ci taką samą jakość jak 1D Mk2.... Ciekawe co by było gdyby pojawił się 1D Mk3 z FF (16.7 Mpix) i 8.5 klatki/s w cenie 4000 usd. Czy nadal chciałbys cropa 1.3x z 8 Mpix
    Eee, takie softwareowe cropy to jakieś takie kombinowanie :-) Choć nie powiem, w takiej cenie to byłoby kuszące...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Mnie jednak odpycha rozmiar serii 1D. Chyba nie jestem w stanie tego
    przejsc. Porownanie z 5D wypada totalnie na korzysc 5D (jesli chodzi
    o to, jak lezy w reku). Poza tym doszedlem do wniosku, ze
    5D + 20D to (prawie) tyle samo ile 1DMkII N, a jednak co dwa aparaty
    to... dwa aparaty ;-)

Coś już napisał Awatar slonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przyzwyczailem sie do cropa i przyznam, ze nie brakuje mi jakos FF.
    20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mysle ze lepiej miec cropa soft jak mala matryce. Nawet jesli doplacic za wiekszy kawalek krzemu to wcale to tak wiele drozej nie wyjdzie liczac potrzebe szerokich szkiel...

Czy ten crop to taka super sprawa? Co z tego ze w teorii jestescie do przodu na milimetrach? Ile zwyklych ludzi potrzebuje na codzien 600mm? Zreszta to spokojnie mozna sobie wyciac z FF, w ta strone nie ma duzych problemow. Mozna miec z czterysety i 800 liczac odpowiednio gesta matryce.

Nie ma w zasadzie dobrych szkiel do cyfrakow. To co jest to jak narazie przeroby robione z koniecznosci a nie cos przyzwoitego. Olympus wystartowal ze swoim zestawem, ale czy to taki dobry system? Jakos nie widac owacji i wielkiego zainteresowania.

Co do argumentu lzejszych szkiel do cyfr... Polecam sobie porownac klasyka... 17-85 vs 28-135... Rzeczywiscie... Kolosalna roznica. Tylko w ktora strone? Bo liczac 200 dolcow wiecej za ef-s'a... Wolal bym doplacic do matrycy... Tam przynajmniej bedzie to widac w wizjerze czy pixelach.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja bym nie zamienil cropa na FF, szerokie katy az tak bardzo nie sa mi potrzebne, wole dlugie lufy :cool:
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów