Witam
Piszecie, że dajecie treshold. np 1 czy 2. Przecież treshold usuwa szczegóły w cieniach. Już się przekonałem na wielu fotkach i daję 70-100% wyostrzenia, pixeli - 0,4 do 1 i to wystarcza, a ostrzę najczęściej w c1 pro.
Witam
Piszecie, że dajecie treshold. np 1 czy 2. Przecież treshold usuwa szczegóły w cieniach. Już się przekonałem na wielu fotkach i daję 70-100% wyostrzenia, pixeli - 0,4 do 1 i to wystarcza, a ostrzę najczęściej w c1 pro.
Ale jednoczesnie lagodzi artefakty wyostrzania pozwalajac na silniejsze wyostrzenie bez artefaktow. Cos za cos.Zamieszczone przez radekbo
Photozoom firmy SPLINE, wcześniej program ten nazywał się s-spline. Działa rewelacyjnie.
aha. dopiero teraz zobaczyłem w temacie "w photoshopie"no nic, może info o programie się komuś tak czy inaczej przyda. A co do metod w PS, to ja robię duplikację oryginalnej warstwy, wyostrzam ją i kombinuję z mieszaniem obu. Gdzieś w necie widziałem ciekawy tutorial, jak osiągnąć bardzo dobre efekty właśnie taką metodą (ja ją mocno uprościłem)- ale nie pamiętam już gdzie.
Parametr treshold mówi jaka musi być różnica w jasności sąsiednich punktów żeby podlegały wyostrzaniu. Czyli przy wartości 0 każdy punkt obrazu bierze udział w wyostrzaniu. Natomiast jeżeli mamy ustawiony parametr 1 i dwa sąsiadujące punkty wartościach jasności 222 i 223 to nie będą one brały udziału w wyostrzaniu. To faktycznie zapobiega powstawaniu artefaktów.
czy to poprawna procedura jeśli najpierw stosuje się neat imaga a póżniej wyostrzanie , czy może w pewnych sytuacjach robi się inaczej ? np stosując filtr wzmocnienie
Jak Wy to robicie?
Ja po usuwaniu szumów nie używam już USM. Wyostrzam wtedy (jeśli jest potrzeba) przez:
1. kopia obrazka -> na Lab
2. filtr High Pass z parametrem Radius max 1,0
3. Desaturate
4. zmiana na RGB
5. kopiowanie na oryginalny obrazek jako nowa warstwa
6. ustawienie sposobu nakładania warstwy na SoftLight i eksperymenty z przezroczystością
o dzięki, spróbuje sie pobawić według Twoich wskazówek!
Przywracam do życia wątek sprzed prawie 9 lat![]()
Chodzi mi o dwie rzeczy:
1). wyostrzanie krawędziowe - jakią stosujecie metodę aby wyostrzyć wszystkie krawędzie obiektu? Rozumiem, że będzie zastosowana warstwa, jeśli tak, podajcie proszę dokładnego tutka jak to zrobić.
2). wyostrzanie do druku - to samo, jaką stosujecie metodę, podajcie też co robicie krok po kroku.
Nie wiem czy o to chodzi, ale może tu: http://www.canon-board.info/tips-and...problem-19955/
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II