Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Sposoby wyostrzania w PHOTOSHOPIE!!!

Dopiero zaczyna Awatar radekbo
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Witam
    Piszecie, że dajecie treshold. np 1 czy 2. Przecież treshold usuwa szczegóły w cieniach. Już się przekonałem na wielu fotkach i daję 70-100% wyostrzenia, pixeli - 0,4 do 1 i to wystarcza, a ostrzę najczęściej w c1 pro.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radekbo
    Witam
    Piszecie, że dajecie treshold. np 1 czy 2. Przecież treshold usuwa szczegóły w cieniach.
    Ale jednoczesnie lagodzi artefakty wyostrzania pozwalajac na silniejsze wyostrzenie bez artefaktow. Cos za cos.

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Photozoom firmy SPLINE, wcześniej program ten nazywał się s-spline. Działa rewelacyjnie.

aha. dopiero teraz zobaczyłem w temacie "w photoshopie" no nic, może info o programie się komuś tak czy inaczej przyda. A co do metod w PS, to ja robię duplikację oryginalnej warstwy, wyostrzam ją i kombinuję z mieszaniem obu. Gdzieś w necie widziałem ciekawy tutorial, jak osiągnąć bardzo dobre efekty właśnie taką metodą (ja ją mocno uprościłem)- ale nie pamiętam już gdzie.

dvd2divx
    Guest

Domyślnie

Parametr treshold mówi jaka musi być różnica w jasności sąsiednich punktów żeby podlegały wyostrzaniu. Czyli przy wartości 0 każdy punkt obrazu bierze udział w wyostrzaniu. Natomiast jeżeli mamy ustawiony parametr 1 i dwa sąsiadujące punkty wartościach jasności 222 i 223 to nie będą one brały udziału w wyostrzaniu. To faktycznie zapobiega powstawaniu artefaktów.

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

czy to poprawna procedura jeśli najpierw stosuje się neat imaga a póżniej wyostrzanie , czy może w pewnych sytuacjach robi się inaczej ? np stosując filtr wzmocnienie
    Jak Wy to robicie?

dvd2divx
    Guest

Domyślnie

Ja po usuwaniu szumów nie używam już USM. Wyostrzam wtedy (jeśli jest potrzeba) przez:
    1. kopia obrazka -> na Lab
    2. filtr High Pass z parametrem Radius max 1,0
    3. Desaturate
    4. zmiana na RGB
    5. kopiowanie na oryginalny obrazek jako nowa warstwa
    6. ustawienie sposobu nakładania warstwy na SoftLight i eksperymenty z przezroczystością

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

o dzięki, spróbuje sie pobawić według Twoich wskazówek!

Uzależniony

Domyślnie Odp: Sposoby wyostrzania w PHOTOSHOPIE!!!

Przywracam do życia wątek sprzed prawie 9 lat

Chodzi mi o dwie rzeczy:

1). wyostrzanie krawędziowe - jakią stosujecie metodę aby wyostrzyć wszystkie krawędzie obiektu? Rozumiem, że będzie zastosowana warstwa, jeśli tak, podajcie proszę dokładnego tutka jak to zrobić.

2). wyostrzanie do druku - to samo, jaką stosujecie metodę, podajcie też co robicie krok po kroku.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Przywracam do życia wątek sprzed prawie 9 lat

Chodzi mi o dwie rzeczy:

1). wyostrzanie krawędziowe - jakią stosujecie metodę aby wyostrzyć wszystkie krawędzie obiektu? Rozumiem, że będzie zastosowana warstwa, jeśli tak, podajcie proszę dokładnego tutka jak to zrobić.

2). wyostrzanie do druku - to samo, jaką stosujecie metodę, podajcie też co robicie krok po kroku.
    Nie wiem czy o to chodzi, ale może tu: http://www.canon-board.info/tips-and...problem-19955/
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Nie wiem czy o to chodzi, ale może tu: http://www.canon-board.info/tips-and...problem-19955/
    Znam, ale zdaje mi się, że nie jest to ostrzenie do druku, i chyba także nie typowo krawędziowe.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów