Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Poprawianie WB w JPEG-ach

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Poprawianie WB w JPEG-ach

Ostatnio gdzieś (prfc czy coś) znalazłem prosty trik pozwalający wykonać operację jak w temacie. Normalnie w programie do wywoływania RAW mamy dwa suwaki: "color temperature" i "tint". Natomiast w programie graficznym z reguły jest coś, co nazywa się Color Balance - trzy suwaki:

- Cyan <-----> Red
    - Magenta <------> Green
    - Yellow <------> Blue

No a trik wygląda tak:

- regulacja "color temperature" to zmiana Cyan/Red połączona z jednoczesnym przesuwaniem Yellow/Blue w przeciwną stronę.
    - regulacja "tint" to zmiana Magenta/Green

To działa Efekt do złudzenia przypomina regulację w BibblePro :-) Chyba odpadł mi kolejny powód do używania RAW

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Chyba to samo tylko w wersji bardziej "przystępnej" jest w programie Jasc Paint Shop Pro 9. Tam ustawiasz suwaczkiem temperaturę światła i już
    Zupełnie jak przy RAWie

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ostatnio gdzieś (prfc czy coś) znalazłem prosty trik pozwalający wykonać operację jak w temacie. Normalnie w programie do wywoływania RAW mamy dwa suwaki: "color temperature" i "tint". Natomiast w programie graficznym z reguły jest coś, co nazywa się Color Balance
    dziala zajefajnie, ze ja wczesniej na to nie wpadlem
    [/QUOTE]Chyba odpadł mi kolejny powód do używania RAW [/QUOTE]

A jakie sa wczesniejsze powody? Bo ja oprocz tego ze RAW wazy duzo, obrabianie paruset RAWow z wakacji mija sie z celem, 350d nie drukuje RAWow w DirectPrint innych nie widze
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Chyba odpadł mi kolejny powód do używania RAW
    Metoda stara, każdy kto siedzi w Photoshopie czy innym programie graficznym może do tego dojsć . Ale najgorsze jest to wszyscy zaponieli o histogramie . Przecież to jazda składowymi kolorów w lewo i prawo... jeśli mała korekta to strat mało, ale tutaj nadal RAW wygrywa .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 23-09-2005 o 13:43
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Ale najgorsze jest to wszyscy zaponieli o histogramie . Przecież to jazda składowymi kolorów w lewo i prawo...
    Nie zapomnieli
    Za pomoca leveli i pipetek bardzo ladnie mozna sobie dopasowac balans bieli. Od jakiegos czasu jede tylko na pipetkach. Polecam poprobowac

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Nie zapomnieli
    Za pomoca leveli i pipetek bardzo ladnie mozna sobie dopasowac balans bieli. Od jakiegos czasu jede tylko na pipetkach. Polecam poprobowac
    Czasem używam pipetek, ale rzadko mam coś 100% białego na fotach i czasem wychodzi zafarb :P

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    A jakie sa wczesniejsze powody? Bo ja oprocz tego ze RAW wazy duzo, obrabianie paruset RAWow z wakacji mija sie z celem, 350d nie drukuje RAWow w DirectPrint innych nie widze
    CameraRAW Adobe ma Presety ... wystarczy otworzyć jedno foto, poustawiać a przy otwieraniu następnych użyć opcji "Previous settings" i dokonać niewielkich korekt jeśli zdjęcia sa podobne. Jeśli nie, to można zachować konkretne zestawy ustawień i potem ząglować nimi przy obróbce innych RAWów.

Żeby mało tego było :-P , od razu można porobić sobie Presety do różnych szkieł. Jeśli jakiś szeroki kąt nam winietuje, robimy sobie korektę na jednej fotce, zapisujemy ustawienie i potem mozna jechać wszystkie foty z danego kąta poprawiając tylko pozostałe opcje.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Ale najgorsze jest to wszyscy zaponieli o histogramie
    O nienienie :-) Tylko ja w pewnym momencie stwierdziłem, że w sumie to ja to wszystko chromolę. Będzie grzebień po kilku operacjach? A niech se będzie. Będzie przepał w tle po tym, jak się wyciągnie krzywymi twarze? A niech se będzie. Grunt, że na zdjęciu jest to, co chcę, w jakości takiej jak chcę.

Oczywiście to nie jest tak w 100% ;-) ostatnio pstrykałem np. nocą w Kolonii i z definicji tylko RAW - bo widziałem, że te zdjęcia mogą być warte spędzenia nad nimi trochę czasu. Ale póki co, przestałem traktować RAW jako lekarstwo na wszystkie niedoróbki fotografa ;-)

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ja znam inna metode. Znacznie szybsza ale mniej dokladna (chyba):

1) tworzymy nowa warstwe: Layer --> New --> Layer...
    2) wybieramy pipetka kolor na fotce ktory oryginalnie byl neutralnie szary
    3) wypelniamy nowa warstwe tym kolorem: Edit --> Fill...
    4) odwracamy kolor: Image --> Adjustments --> Invert
    5) ustawiamy przezroczystosc wg uznania - okolo 10-25% daje czest niezly wynik

Ja mam cos takiego zapisane jako akcja. Uzywa sie tego szybko a efekty sa calkiem niezle.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ja znam inna metode. Znacznie szybsza ale mniej dokladna (chyba):
    To jest fajne, jeśli chcesz poprawić WB tak, żeby "białe było białe" :-) W moim przypadku znacznie częściej jest to kręcenie gałkami "tak, żeby było fajnie"

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    2) wybieramy pipetka kolor na fotce ktory oryginalnie byl neutralnie szary

(...)
    Ja mam cos takiego zapisane jako akcja. Uzywa sie tego szybko a efekty sa calkiem niezle.
    Mozesz rozwinac - jak mozna ten punkt (wg mnie zdecydowanie manualny i indywidualny) przygotowac jako akcje?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów